Verslag van Expeditie Robinson #03: Een mannenverbond met fatale afloop

Het is hard tegen hard in Expeditie Robinson. In aflevering 3 vormden Sander, Tim, Oscar, Klaas en Wietze een verbond. Maar dat liep niet echt goed af...

Nu Kees naar huis is, zijn er nog zestien BN'ers in de race bij Expeditie Robinson. Vijftien op het eiland Mantapayas, en Marian in haar eentje op Tayak.

Individueel

Het vertrek van Kees blijkt zwaar te zijn gevallen bij de deelnemers die niet op hem hebben gestemd. Ze zagen het niet aankomen dat er meteen al zo'n sterke speler uit werd gewerkt. "Het is nu meteen al individueel," legt Tim uit. "Niemand denkt: Tim wil ik nu nog wel hier houden voor m'n team."

Pact

De mannen die in de vorige aflevering bij elkaar in het team zaten, vormen een pact. "We hebben een groepje en dat bestaat uit Sander, Tim, Oscar, Klaas en ik," vertelt Wietze. "Voordat je het door hebt, ben je gewoon een pact aan het sluiten." Danny heeft het meteen door en waarschuwt Amara. Gaan ze hier iets aan doen?


Cassave-hutspot

Tussen het sluiten van pactjes door moet er ook gewoon gegeten worden. Ronnie vindt het voedsel op het eiland maar smerig. "Dan zijn ze die cassave-hutspot aan het maken en dat smaakt sowieso naar niks. Maar dan zeggen ze allemaal: oh lekker. Ik geloof niet dat dat echt is."

Boodschap

Tijdens het vissen vindt Oscar een boodschap: Verdeel jullie opnieuw in twee groepen van zeven. Wie overblijft, gaat alleen naar een ander eiland. Klaas geeft zich vrijwillig op om buiten de teams te blijven. Hij lijkt te denken dat hij alleen op een eiland komt, maar in feite zal hij worden gedropt bij Marian.

Gymles

Maar dan moeten de teams nog worden gevormd. Elle komt met het idee dat Klaas twee mensen aanwijst die elk een team maken. Dat worden Tim en Sander. Tim kiest Kim, Wietze, Anna, Jaap, Sharon en Ronnie. Sander kiest Oscar, Sandra, Elle, Amara, Danny en Teske. Het voelt toch een beetje als een gymles zo.

Uitverkorenen

Klaas gaat dus naar het andere eiland. Zijn bondgenoten geven hem een cadeautje mee: cassave. Ze bespreken hun tactiek, waarbij Wietze het meest fanatiek lijkt. “We willen die macht houden als groep,” blaast hij over de ‘uitverkorenen’. De Qmusic-dj wil dat het pact geheim blijft: “Niet over gaan lullen met teamgenoten en shit.”


De bosjes in

Maar of ze er nou over ‘lullen’ of niet, Elle Bandita heeft het toch wel door: “Die jongens van de oude groep klitten heel erg samen. Ze sneaken samen de bosjes in, zogenaamd om Klaas dag te zeggen.” Nee dus.

Klaas naar Tayak

De nieuw gevormde teams vertrekken naar de proef, Klaas blijft achter. “Echt ontzettend spannend om naar dat eiland te gaan. Ik denk dat het me ver gaat brengen. En ik heb vier vrienden in de groep zitten.” Terwijl Klaas naar Tayak vaart, leveren de winnaars van de vorige proef hun immuniteitskettingen in bij Nicolette.

Ringen

Tijd voor de proef. Op een platform in zee liggen drie stapels met ringen, die vastzitten aan een touw. De teams moeten eerst de eerste stapel met ringen aan land brengen, door het touw te volgen langs allerlei obstakels. Als alle spelers in hun cirkel op het strand staan met hun ring, moeten ze die gooien op een bord met pinnen. Het team dat als eerste zeven keer raak gooit, wint de zeven immuniteitskettingen.


Zeilen met de familie

Best ingewikkeld dus. Toch heeft het team van Tim meteen een plan: het gaat vliegend van start. Ronnie is enthousiast over zijn groepsgenoten: “Echt Nederlandse mensen, die wel eens gaan zeilen met hun familie.” Het team van Sander twijfelt juist op het begin en gaat niet zo lekker.  Elle weet wel waardoor het komt: “Er was weinig coördinatie.”

De machine hapert

Team Tim is als eerst op het strand. Maar daar hapert de geoliede machine: niemand – echt niemand – gooit zijn ring raak. En dus moeten ze weer het water in, waar ondertussen team Sander uitkomt. Danny, Elle, Sandra en Oscar gooien in één keer raak, dus ze hoeven nog maar drie ringen.


Heel moeilijk

Net nadat team Sander het water weer ingaat, komt team Tim alweer op het strand. Alles in het water gaat goed bij hen, alleen het gooien faalt steeds. Bij deze tweede poging gooit alleen Jaap raak, dus het staat nog steeds maar 4-1. Tim: “Dan besef je wel: dit gaat heel moeilijk worden.”

Immuniteit

Team Sander komt weer op het strand. Ze staan ruim voor. Sander: “Dan kijk je naar rechts en zie je er nog steeds maar één raak.” Danny gooit weer een ring goed en ook Oscar en Elle scoren hun tweede punt. Zeven punten dus voor dit team. Sander, Oscar, Sandra, Elle, Amara, Danny en Teske hebben immuniteit gewonnen.

Geen vuur

Ondertussen komt Klaas aan op zijn nieuwe eiland. Daar ontdekt hij dat hij samen met Marian zit. De twee omhelzen elkaar. “Hoe was het tot nu toe?” vraagt Klaas. “Het is oké hoor,” zegt Marian, “maar ik kan niet vissen.” Nou, met Klaas zit ze wel goed dan. Hij schrikt wel dat Marian nog niets heeft gedaan. “Ze blijkt zelfs nog geen vuur te hebben gemaakt, want dat kan ze niet.”


Sharon is bang

Terwijl Klaas het kamp van Marian op orde brengt, komen de andere veertien BN’ers terug op Mantapayas. Sharon maakt zich meteen druk over de eilandraad. “Ik heb zo’n voorgevoel dat ze over mij aan het praten zijn, omdat ze iedereen erbij betrekken behalve mij.”

Regeren

Wietze en Tim zitten samen voor de camera en praten over hun complot. Wietze: “Holy shit, wij zijn nu met elkaar aan het praten: die moet weg, die moet weg. We zijn gewoon aan het regeren.” Ze blijken inderdaad tegen Sharon samen te spannen: “Als het lukt, gaan we die andere groep overtuigen dat ze ook op Sharon moeten stemmen. Die is het zwakste, die moet gewoon weg.”

Reddende engel Klaas

“Klaas is heel ondernemend,” jubelt Marian. “Met dat vuur maken, het is fantastisch. Hij is precies wat ik nodig had.” De lof houdt niet op: “Ik ben echt heel erg blij dat Klaas er is. Echt heel erg blij.” De redding van Marian maakt eten: hij heeft cassave meegenomen, wat de twee eten van twee grote bladeren. Ze hebben elkaar helemaal gevonden. Marian: “Lekker man. Jezus!” Klaas: “Weet je wat ik ook zo lekker vind? Dat we hier met z’n tweeën zitten.”


In een schelp schijten

Op Mantapayas hebben Elle en Danny een onderonsje. Op wie moeten ze stemmen bij de eilandraad? Elle denkt aan het mannenverbond: “Ik vind het een goed idee om een van die gasten eruit te stemmen.” Danny gaat nog meer mensen ervan overtuigen om Wietze eruit te knikkeren. Elle heeft er wel vertrouwen in dat Danny succes heeft: “Elle: Ik denk dat als Danny in een schelp schijt, dan weet hij het nog wel te verkopen.”

Helemaal Robinson

Op Tayak leeft Klaas zich helemaal uit met vissen. Het is hem op het andere eiland nog niet gelukt om er een te vangen, maar hier heeft hij alle rust. “En dan trek ik in een uur tijd gewoon zeven vissen eruit!” Marian is natuurlijk enorm onder de indruk, ook als Klaas de visjes gaat wokken. “HET IS ZO LEUK DAT JE HET ZELF GEMAAKT HEBT” giert ze bij het eten. Klaas: “Ik voel me nu echt helemaal Robinson.”

Twijfels

Al voor de eilandraad begint het mannenpact van Sander, Tim, Oscar, Klaas en Wietze scheurtjes te vertonen. Vooral Sander aarzelt: “Het voelt niet goed om met z’n vijven een bondje te maken. Het voelt als overmoed.” Maar ook Tim twijfelt: hij moet nog maar zien of het pact stand houdt.

Wenkbrauwen

Danny is druk bezig om steun te verzamelen voor zijn plan om Wietze eruit te stemmen, maar hij doet het wel subtiel. Met zijn wenkbrauwen lokt hij Kim en Amara mee naar het cassave-veldje. Als Kim oppert om op Wietze te stemmen, gaat Danny daar gretig op in. Zullen ze hiermee het mannenpact de baas zijn?


Spannend

De eilandraad is enorm spannend. De mannen lijken toch op Kim te hebben gestemd, maar zijn er meer stemmen op Wietze? Als alle briefjes in de urn zitten, draait Dennis ze een voor een om. Eén stem voor Sharon, één voor Tim, één voor Ronnie, twee voor Kim. En maar liefst negen voor Wietze! Wow!

Overschreeuwd

Dat betekent dat behalve Teske (die volledig haar eigen plan lijkt te trekken) en de mannen uit het pact (Oscar, Tim, Sander en Wietze zelf) iedereen op Wietze heeft gestemd. Hij zag het niet aankomen. Maar vlak voor de stemming zei hij nog iets heel waars over het snelle pact: “Ik heb me misschien toch overschreeuwd.” Ja, Wietze. Holy shit, dat regeren duurde maar héél kort.


Lees ook:
Ons verslag van de tweede aflevering van Expeditie Robinson 2015 

Reageren