Verslag van Expeditie Robinson #04: Hitte, yoga en draaiende kippetjes

Ergernissen alom in aflevering 4 van Expeditie Robinson. Klaas moest alles in z'n eentje doen en ook Teske stond er alleen voor. De eilandraad was eensgezind.

Het vertrek van Wietze is ingeslagen als een bom, blijkt als de deelnemers de eilandraad nabespreken. Tim vindt het heftig dat zijn complotmaatje maar liefst negen stemmen kreeg, waarop Elle eerlijk uitlegt dat ze het pact van Wietze, Tim, Sander, Klaas en Oscar door had: “Ik zag vijf mannen steeds met elkaar smoezen, het leken wel wijven!”

Slinkse Danny

Eenmaal terug op het eiland Mantapayas heeft Tim het nog eens met Oscar en Danny over de exit van Wietze. Oscar vindt het ‘gewoon kut dat hij weg is’. Danny zit wat aan zijn (nog steeds fascinerende) wenkbrauwen en probeert de aandacht af te leiden van zijn grote rol in het plan om Wietze weg te stemmen. Met succes, want Oscar vertrouwt hem, zegt hij tegen de kijker. “Maar ik weet ook dat hij een slinkse kant heeft, die motherfucker.”

Teske in haar eentje

Ronnie zoekt op dag 6 nog steeds naar zijn plek in de groep. En ook Teske vindt het lastig om aansluiting te vinden. “Ik ben niet zo goed in groepen,” vertelt ze aan Jaap. “Ik doe altijd alles in m’n eentje.” De kijker vertrouwt ze toe: “Iedereen wordt een beetje matties met elkaar, maar ik heb nog niet veel gezegd. Zeker niet als we met de hele groep zitten, dan houd ik gewoon m’n mond.”

Nog steeds niet gepoept

Buitenbeentjes Ronnie en Teske lijken ook niet veel bij te dragen aan het verzamelen van voedsel. Danny, Sander en Tim ergeren zich eraan. Als Elle terugkomt uit de bosjes – “Ik heb nog steeds niet gepoept!” – neemt ze meteen een stapel hout mee. Kijk, dat kunnen de mannen waarderen. “De taken mogen iets beter verdeeld worden,” stelt Danny. De mensen die weinig doen, kunnen wel eens in gevaar komen bij de eilandraad…


Slapende Marian

Ondertussen zijn er op Tayak - waar Klaas en Marian met z'n tweeën zitten - ook ergernissen over de taakverdeling. Of nou ja, taakverdeling… Eigenlijk doet Klaas daar alles en ligt Marian ‘alleen maar te slapen’, aldus Klaas. “Dat vind ik toch wel heel irritant.” Als hij terugkomt met z'n visvangst, neemt Marian de heftige beslissing om toch maar eens te proberen de visjes schoon te maken. Dat gaat niet van een leien dakje: na een paar pogingen begint ze te gillen. “Ik kan dit echt niet, ik vind het zo erg.”

Doei Sandra!

Klaas ergert zich kapot. Hij hoopt dat er een man bij komt op het eiland, ook omdat hij het wel heeft gehad met de ‘vrouwenpraat’. “Ik heb wel zin in poep- en piesgrappen.” Helaas voor Klaas loopt het anders. Als op het andere eiland de boodschap is aangekomen dat er weer iemand weg moet, is het Sandra die zich vrijwillig opgeeft om naar Tayak te gaan. Danny lijkt er wel blij mee te zijn: “Sandra wilde graag gaan. Doei.”

Yoga

Na het afscheid van de groep vaart Sandra naar Tayak. Klaas ziet de boot aankomen en roept Marian, die komt aanstrompelen. Ze verwelkomen Sandra en Klaas hoopt dat hij nu niet meer zelf alles hoeft te doen. Maar de volgende dag blijkt dat hij weer in z’n eentje staat te vissen, terwijl Sandra en Marian aan het yoga’en zijn. Klaas raakt steeds geïrriteerder: “Ik heb nog nooit gehoord dat je met yoga vis kan vangen, of kokosnoten kan vinden.”


Schommelen

Op Mantapayas is de sfeer juist opperbest. Danny zit op een schommel en roept Ronnie erbij. “Ronnie, kom naast me zitten! Deze is voor dunne mensen gemaakt.” Tim zingt ‘Ticket to the tropics’. Wat een gezelligheid! Ook het maken van de teams voor de proef gaat soepel. Team Geel bestaat uit Elle, Sander, Kim, Anna, Danny en Sharon, Team Rood uit Tim, Jaap, Ronnie, Amara, Oscar en Teske. De YouTube-ster wordt wel wéér als laatste gekozen.

Bloedstikke heet

De twaalf BN’ers vertrekken naar de proef, terwijl het volgens Dennis Weening ‘bloedstikke heet’ is. Ook Elle heeft er last van: “Ik zweet mezelf helemaal de tering.” De winnaars van de vorige aflevering leveren hun immuniteitskettingen in en de teams maken zich klaar voor de proef. Sander is fanatiek: “We moeten winnen. Teske zit in het andere team en als ze nu weer immuniteit wint, blijft ze er wéér in.”

Draaiende kip

De proef lijkt simpel: de teams moeten water doorgeven van een put naar een reservoir. Als dat reservoir vol zit, gaat er een vlag omhoog. Maar: iedereen zit vastgebonden op een rad. De deelnemers moeten de raderen zo draaien dat ze het water steeds kunnen overgieten in het bakje van de volgende. En dat is nog best lastig! “Ken je dat bij de poelier,” legt Elle uit, “dat er buiten zo’n vitrine staat met kip die ronddraait? Zo voelde ik me een beetje, een kip in zo’n carrousel.”


Duizelig

Ronnie is de laatste schakel voor Team Rood en moet steeds het water in her reservoir gieten, maar hij heeft er moeite mee het bakje recht te houden. “Ik ben niet zo evenwichtig.” En dan wordt Teske ook nog duizelig. Ondertussen gaat Team Geel een stuk sneller. Anna giet nog een bakje water leeg en dan gaat de gele vlag omhoog. Jaap baalt vreselijk, omdat hij samen met Ronnie de enige is die nog nooit immuniteit heeft gewonnen.

Ronja

Naast Jaap en Ronnie maken ook Tim, Amara, Oscar en Teske kans op eliminatie tijdens de eilandraad. Maar toch lijkt het al vast te staan dat Teske eruit gaat. Niemand maakt zich echt zorgen. Vooral Anna geniet met volle teugen: “Dat leven in de natuur is echt mijn ding. Ik word echt een soort jongetje, ik word Ronja de roversdochter.” Samen met Tim en Danny klimt het jongetje op een enorme heuvel, waar de klassieke Robinson-schreeuw te horen is: “I’m on top of the woooooorld!”

Sorry Klaas!

Nog even terug naar Tayak, waar Klaas er nog steeds alleen voor staat. Als hij weer eens terugkomt van het vissen, hebben Sandra en Marian opnieuw niks uitgevoerd. “De dames zitten gewoon te kletsen. Alsof ze op vakantie zijn.” Klaas wordt pissig en confronteert de vrouwen met hun luiheid. Sandra snapt het niet zo goed: “Een man komt thuis van het werk en het eten staat nog niet op het vuur. Eh…” Klaas barst uit: “Je kan ook gewoon sorry zeggen.” Voortaan gaan ze de taken wat beter verdelen, spreken de drie af.


Illuminati

Vanaf Mantapayas vertrekken de deelnemers naar de eilandraad, waar ze eerst wat kletsen met Nicolette Kluijver. Elle is heel blij: “Ik zit hier nu al voor de tweede keer met zo’n illuminati-ketting op de bank.” Voor Teske is het heel anders; ze legt nog eens uit dat ze zich niet zo fijn voelt in de groep. “Ik besef wel dat ik hier niet zo veilig zit.” Dat gevoel blijkt helemaal terecht, want – hoe sneu het ook is – IEDEREEN stemt op Teske.

Bitchy Nicolette

“Ik vind het superjammer,” zegt Teske als ze afscheid heeft genomen van de rest, “want het was een hele grote droom van mij. Ik denk dat vooral m’n lichaam het niet toe heeft gelaten.” Nicolette reageert bitchy – “Maar blijkbaar lukte het sociaal ook niet” – waarna Teske nog iets zegt over ‘mezelf beter leren kennen’. Maar de Expeditie dendert keihard door zonder de vlogger.


Hunter

Op Tayak lijkt het tij gekeerd nu Klaas zijn hart heeft gelucht. De cabaretier geeft Sandra visles en met succes: ze gooit de hengel uit en heeft meteen beet. Voor de camera zingt ze haar eigen liedje: “I’m a hunter.” (Kende iemand dat nog?) Klaas heeft een trots gevoel en kan eindelijk een beetje genieten. De sfeer is prima en terwijl Klaas beatboxt, zingt Sandra de sterren van de hemel, met een valse tweede stem van Marian. De Baantjer-actrice is blij: “Volgens mij hebben we de mojo te pakken.”

Stemmen?

Ondertussen is het op Mantapayas gedaan met de rust, want iedereen is al bezig met de keuze van de volgende die naar Tayak gaat. De vrijwilligers zijn op. Sander stelt voor dat ze – als er weer iemand daarheen moet – gaan stemmen. “We zijn natuurlijk allemaal heel lief en aardig voor elkaar, maar uiteindelijk wil je overblijven met de besten.” Daar wordt Danny een beetje bang van.

Rat

Daarom zoekt hij Elle, met wie hij ook samenspande tegen Wietze, weer op. Danny: “Sander, Tim, Amara en Kim zijn de groten. Daar moet wat tegen gebeuren, anders worden we een voor een geliquideerd.” Ze roepen ook Anna en Sharon erbij en spreken af dat ze Sander naar het eiland gaan stemmen. Elle is blij met de samenwerking: “Danny is een fucking rat. Maar wel een hele goeie rat.” Zal hun plannetje weer slagen?

Lees ook:
Ons verslag van de derde aflevering van Expeditie Robinson 

Reageren