Verslag van Expeditie Robinson #05: Plottwist zorgt voor nieuwe kampen

Bijna alle BN'ers in Expeditie Robinson zaten samen op één eiland. Tot deze week, want nu is er weer een klassieke verdeling in Kamp Noord en Kamp Zuid.

Expeditie Robinson heeft deze week felle concurrentie van de extra lange jubileumaflevering van GTST. Maar minstens zo spannend als de avonturen in Meerdijk zijn de belevenissen van de BN'ers op Mantapayas.

Stemmen?

Nu Teske naar huis is en Marian, Klaas en Sandra nog steeds op het andere eiland (Tayak) zitten, zijn er nog elf deelnemers over op Mantapayas. Zij zijn al volop aan het speculeren wat er moet gebeuren als er weer iemand naar Tayak moet vertrekken. De vrijwilligers zijn op, dus Sander stelt voor om te stemmen. Dat had hij misschien beter niet kunnen doen.

Koekje van eigen deeg

Want: Danny en Elle ‘knijpen hem een beetje’ en vormen een pactje om Sander een koekje van eigen deeg te geven. Samen met Sharon en Anna spreken ze af om bij zo'n stemming voor de Campinglife-presentator te gaan kiezen. Elle: “Ik heb geen zin om gedomineerd te worden de rest van dit fucking spel.” Tim, Amara en Sander lijken door te hebben dat Danny iets in zijn schild voert. Amara weet zeker: “Hij gaat over lijken om te winnen.”


Oscar

Danny wil ook Oscar bij zijn plannetje tegen Sander betrekken. Ook al vormde Oscar eerder een pact met Sander en Tim, toch gaat hij meteen akkoord. “Ik ben de jongens een beetje verloren,” legt Oscar uit. “Sander zit de hele tijd bij Kim en Amara. Zij hebben teveel macht, ze moeten uit elkaar.” Een opvallende move van de ex-GTST-hunk. Met Ronnie erbij lijkt Danny een meerderheid te hebben gevonden.

Plottwist

De pactjes zijn gevormd en iedereen is klaar voor het bericht dat er weer iemand naar Tayak moet. Maar dan volgt de grootste plottwist van dit seizoen: in de boodschap die Danny vindt, staat: Pak jullie spullen. Sommigen keren hier nooit meer terug. Oscar: “Fuck, daar gaat ons plan!” Na een opstootje – omdat Sander de flesjes rijst en meel van Teske in z’n tas wilde stoppen – vertrekken de deelnemers op twee bootjes.


Sigaretje

Ze komen aan op een mysterieus strand en treffen daar Dennis, Nicolette en een schatkist aan. Elle: “Ik dacht: we krijgen eten, een biertje, een sigaretje… Maar dat was het niet helemaal.” Nicolette zegt dat de expeditieleden een team van zeven moeten maken waarmee ze de samensmelting willen halen en waarmee ze teruggaan naar Mantapayas. Voor het maken van dat team hebben ze twee minuten.

Nee boys!

Maar die twee minuten zijn lang niet genoeg, want er barst een enorme discussie los tussen een groep van vijf en een groep van zes. Sander, Kim, Amara, Tim en Jaap staan aan de ene kant en willen nog twee mensen erbij om zo het team van zeven te vormen. Maar Danny, Elle, Sharon, Anna, Ronnie en Oscar willen allemaal niet overstappen. “Os, kom bij ons!” probeert Tim nog. Maar nee hoor. Oscar is definitief klaar met Tim en Sander: “Ik dacht: nou moet ik m’n poot stijf houden. Nee boys!”

Baksteen

De groep van zes is in de meerderheid en eist dat Sander, Kim, Amara, Tim of Jaap zich bij hen voegt. Maar niemand geeft zich over. Dennis Weening legt het goed uit: “De onderhandelingen zitten muurvast.” Maar dan noemen de zes de naam van Jaap. Oscar: “Toen gebeurde er wel wat. Ik zag de blikken van de anderen, die dachten: Jaap willen we wel kwijt.” En dat klopt. Jaap stapt met hangende pootjes over. Danny: “Hij wilde zó graag bij Kim en Amara blijven, die zag hij als matties. Maar ze hebben hem als een baksteen in de oceaan laten vallen.” Au!


‘Toppers’

Danny, Elle, Sharon, Anna, Ronnie, Oscar en Jaap vormen Kamp Noord (rood) en gaan terug naar Mantapayas. Sander, Tim, Amara en Kim worden Kamp Zuid (geel) en voegen zich bij Klaas, Marian en Sandra op het eiland Tayak. Klaas is erg blij met hun komst: “Gewoon vier toppers. Ik was zo ontzettend blij toen ze aankwamen. Maar het volgende dat ik meteen dacht: shit, dit wordt echt heel veel vis vangen.”

Viswijf

Na Klaas’ uitbarsting die vorige week te zien was, is hij niet meer de enige die vis vangt. Ook Sandra is volop bezig met de hengel. “Ik ben het viswijf geworden,” lacht ze. De zangeres vangt zelfs ‘een soort walvis’. Wow, daar smult het nieuwe Kamp Zuid lekker van. Gelukkig is er veel vis, want voor de rest is er weinig voedsel te vinden op Tayak. Tim: “Ik zag meteen dat het een heel ander eiland is. Geen kokosnoten, geen bananen…” Balen voor Sander dat hij die rijst van Teske niet mocht meesneaken.

Tanden laten zien

Op Mantapayas, het nieuwe Kamp Noord, is het ook gezellig. Jaap, die zich als laatste erbij voegde, weet nog niet helemaal of hij welkom is. “Maar het zijn hele coole mensen, ze zijn zo enthousiast!” Sharon en Elle zingen een moppie en Ronnie en Danny hebben lol met elkaar in het biechthokje. Ronnie: “Zou je voor 2000 euro naar het andere eiland gaan?” Ze barsten in lachen uit. Mooi niet. De mannen zijn blij met hun frisse team: “We hebben onze tanden laten zien. De kleintjes hebben het tegen de groten opgenomen.”


Macho’s met buikspieren

Na de felle strijd om de verdeling lijken de teams fanatieker dan ooit voor de proef. Het gaat om een opdracht in zee, waar vier platforms staan met evenwichtsbalken ertussen. Steeds als een team compleet is op een platform, mogen ze de volgende balk betreden. Ronnie heeft er zin in: “Het zou echt mooi zijn als wij als underdogs kunnen winnen van die macho’s, van die buikspieren.”

Wipeout

Tussen platform 1 en 2 zit een draaiende balk. Expeditie Robinson meets Wipeout! De underdogs van Kamp Noord gaan een stuk sneller. In no time staan zes van de zeven op platform 2, terwijl bij Kamp Zuid nog niemand de overkant heeft gehaald. Oscar maakt Noord compleet en Anna gaat op weg naar platform 3. Op de nieuwe evenwichtsbalk moet ze eerst een touw losslingeren.

Snelle Tim

En daar hapert de machine van Kamp Noord. Anna krijgt het touw niet los. “Dat moet in één keer gaan, maar die swing heb ik niet.” Zuid haalt de achterstand in en dan weet Tim ook nog heel snel dat touw los te krijgen. Na meerdere pogingen van Anna en Danny redt Jaap zijn team door ook hun touw los te maken. Kamp Noord moet nu in de achtervolging.


‘Ik haat geel’

Maar dat blijkt niet te doen. Kamp Zuid is compleet op platform 3, maakt het touw vast in de ‘vork’ op platform 4 en racet naar de overkant. Daar eindigt de proef met een laatste evenwichtsbalk, waar de teamgenoten allemaal tegelijk drie seconden op moeten blijven staan. Eerst valt Sander nog in het water, maar de voorsprong op Noord is groot genoeg. Nicolette telt tot drie en Kamp Zuid, met de gele kleding, heeft gewonnen. Elle: “Ik haat geel. Alles wat geel is, is kut.”

Kids

Kamp Noord moet door het verlies van de proef naar de eilandraad. Ronnie denkt na over de stemming: “Ik denk dat het tussen mij en Jaap gaat. Jaap kwam er als laatste bij natuurlijk, maar ik heb nog steeds niet bewezen dat ik wat kan in de proeven.” Jaap heeft dezelfde gedachten. “Het is niet anders, kids, het zal misschien wel afgelopen zijn.”

Zwakke schakel

Danny wil op de ‘zwakste schakel’ stemmen: Ronnie. “Ik vind het niet eerlijk om op Jaap te stemmen omdat hij er als laatste bij kwam. Ronnie voert heel weinig uit.” Oscar zal nooit op Ronnie stemmen, die hij als een maatje ziet. “We hebben dezelfde interesses, we denken over heel veel dingen hetzelfde.”


Loyaliteit of opportunisme

Nog niets is zeker. Stemt het kamp op 'nieuwkomer' Jaap? Of toch op Ronnie, omdat die minder sterk is in de proeven? “Loyaliteit versus opportunisme,” noemt Dennis het dilemma als de BN’ers aankomen op de eilandraad. Iedereen brengt zijn stem uit en het is nog even spannend. Twee stemmen op Ronnie, twee op Jaap… Maar dan komen de laatste drie stemmen uit de urn: allemaal voor Ronnie.


Easy peasy

“Jammer hè?” reageert de rapper. “Ik vind het jammer. Superjammer. Juist omdat ik het zo goed kon vinden met de groep. Ik had het wel een beetje verwacht, ik zat hier niet easy peasy op m’n stoel hoor.” Ronnie neemt afscheid van de groep. Hij noemt Expeditie Robinson ‘een van de betere ervaringen’ uit z’n leven. “Ik heb geleerd dat ik meer tijd in de echte dierbare dingen van het leven moet stoppen dan in werken en partyen.” Een van de smaakmakers heeft het spel verlaten. Helaas, helaas. Maar gelukkig is Elle Bandita er nog.

Lees ook:
Ons verslag van de vierde aflevering van Expeditie Robinson 

Reageren