Verslag van Expeditie Robinson #06: Danny verzuipt, maar blijft in de race

De proef in aflevering 6 was ‘lang, vermoeiend, nat en modderig’. Vooral voor Danny, die niet kon zwemmen en daarmee zijn team weer naar de eilandraad sleepte.

Na de plottwist van vorige week is er zoals vertrouwd weer een Kamp Noord en een Kamp Zuid in Expeditie Robinson. Er zijn nog dertien BN'ers in de strijd op de Filipijnen: zeven in Zuid, zes in Noord.

Rapbattle

Kamp Noord lijkt nog een beetje aangeslagen door het vertrek van Ronnie Flex. Maar Sharon denkt dat zij en haar kampgenoten de juiste keuze hebben gemaakt door op de rapper te stemmen. In de volgende proef zullen ze sterker zijn nu hij weg is. “Behalve als het een rapbattle is,” grapt Ryanne. “Dan zijn we de lul.”

Vechten

Sharon vertelt Anna dat ze best een beetje heimwee heeft. “Ik ben gewoon heel gelukkig thuis.” Maar ze herinnert zich ook waarom ze meedoet aan de expeditie: “Ik wil leren om op mezelf te vertrouwen, zelf keuzes te maken en ergens voor te vechten.” Ondertussen gaat het in Kamp Zuid vooral over het gebrek aan voedsel. Klaas heeft zelfs een off day, nu hij het eten moet delen met veel meer kampgenoten. “Gelukkig zit er nog wel wat hier,” lacht hij, wijzend op zijn buik. Sander: “Maar je bent wel veel afgevallen!”


Water naar de zee

Dan is het alweer tijd voor de proef. Als beide teams vanaf hun eilanden daarheen zijn gevaren, vertelt Dennis Weening dat het vandaag ‘lang, vermoeiend, nat en modderig’ wordt. De deelnemers gaan ‘water naar de zee dragen’. Vanaf een platform moeten ze met gevulde bamboebekers naar de overkant zwemmen. Na een balanceer-act op een wipwap en een modderig tunneltje moeten de teams hun bekers legen in een emmer bovenop een toren. Het team dat als eerste de emmer laat omkiepen, wint.

Jaaps positie wankel

“Ik vind alle proeven tot nu toe te gek,” aldus Tim (Kamp Zuid). “Dit wordt wel weer bikkelen, maar ik heb er heel veel zin in.” Voor Jaap is er wat meer ernst bij. “Voor mijn gevoel is het heel belangrijk om nu immuniteit te halen.” De Vermist-presentator kwam als laatste bij Kamp Noord en wil dus absoluut een eilandraad vermijden. “M’n positie blijft wankel.” Hij heeft er wel vertrouwen in: “Deze proef is mij op het lijf geschreven.”

Marian wéér niet in actie

Omdat Kamp Zuid met zeven is en Noord met zes, moet één iemand aan de kant blijven staan. Haast als vanzelfsprekend stapt Marian vrijwillig uit de proef. Tot nu toe heeft ze nog maar aan één spel meegedaan. Dus als de rest van start gaat en vanaf de platforms het water inspringt, staat Marian – met haar handdoekje omgeslagen – naast Dennis toe te kijken.


Wipwap

In het begin gaan beide teams gelijk op. Als ze weer uit het water zijn, betreden Tim en Oscar als eerst de wipwap. Nadat iedereen daaroverheen is, geniet Anna van de moddertunnel. “Het ging heel goed. En dat ploeteren in de modder vond ik wel lekker.” Voor Kamp Noord klimt Danny op de toren, voor Kamp Zuid is dat Kim. Iedereen geeft de bekers water door naar boven, maar de emmers raken nog niet vol. Dat betekent: terug naar de platforms, waar meer bekers staan.

Danny verzuipt

Pas als de teams daar weer compleet zijn, mogen ze voor de tweede keer op pad. Kamp Noord moet erg lang wachten, omdat Danny heel langzaam is met zwemmen. Anna: “Op een gegeven moment kijk ik om en is Danny gewoon half aan het verzuipen.” Oscar springt terug het water in en helpt Danny, zodat ook hij een beker kan pakken op het platform. Danny: “Ik kan wel een beetje zwemmen, maar ik zou geen medaille winnen.” Daar zit wat in, Dan.


Otters

Kamp Zuid zwemt ondertussen als otters naar de overkant en bouwt een enorme voorsprong op. Terwijl iedereen van Noord nog aan het zwemmen is, begint Zuid met de wipwap. Maar daar gaat het mis en haalt Noord de achterstand weer in. Anna herwint het vertrouwen: “Wacht even, we zijn helemaal niet de underdog! We zijn gewoon fucking snel!” Na de moddertunnel gooien Oscar en Kim als een malle de bekers leeg in de emmers, maar nog steeds kiepen die niet om.

Total loss

“Daar gaan we weer,” aldus Anna. Opnieuw gaan de teams terug naar de platforms. “We go for it.” Maar voor Danny geldt dat wat minder: opnieuw spartelt hij in het rond. “Ik was gewoon total loss.” Alleen door zich aan Oscar vast te klampen, kan hij terugkomen bij het platform. Jaap wordt bang: “Hoe halen we dit in vredesnaam nog in?” Bij de wipwap lijkt het nog goed te komen, maar uiteindelijk wint Kamp Zuid met miniem verschil de proef. Oscar: “Het scheelde twee bekertjes!” Kamp Noord moet dus opnieuw naar de eilandraad.

Ryanne gaat los

“Ik ontplofte bijna,” briest Ryanne. Ze gooit al haar frustraties eruit. “Ik was gewoon even boos op alles en iedereen, ik was kapot. We hadden moeten winnen.” Kamp Zuid staat geniepig te luisteren naar de woedeaanval. “Dit is een heerlijk gevoel,” bitst Klaas, “want het gaat bij hun nu helemaal los!” Het team keert terug naar eiland Tayak, waar ze opnieuw praten over het weinige eten. Tim: “We hebben nog voor vier of vijf dagen rijst. Daarna is het hopen dat we genoeg vis vangen!” Amara en Sander vangen in ieder geval vast een rog. Sander: “Dat is natuurlijk wel een beetje oer.”


Zwemslagje

Ondertussen is Kamp Noord ook terug op hun eiland, Mantapayas. Danny geeft toe dat hij verantwoordelijk was voor het verlies van de proef. “Met zwemmen was ik niet vooruit te branden. Door mijn gestuntel hebben we verloren.” Ryanne vraagt Danny even later als ze in het water zitten: “Kun jij ons ook je speciale zwemslagje leren?” Als een debiel zwemt ze in het rond. Danny lacht: “Zo erg was het toch niet?” Misschien was het nog wel erger.

Stempel

“Ik had eigenlijk voor mezelf besloten om niet de idioot uit te gaan hangen,” vertelt Ryanne even later aan Anna. “Maar dat heb ik maar één dag volgehouden.” Wat volgt, is een diepgaand gesprek over Ryannes jeugd. “Hoe ouder ik word, hoe meer…” Ze vecht tegen de tranen en stopt haar hoofd even in het water. “...hoe meer ik weer die persoon word die ik vroeger was. Voordat de maatschappij er een stempel op ging drukken.”


Frietjes

Zo moeilijk als Kamp Zuid het heeft met eten vinden, zo makkelijk gaat het bij Kamp Noord. Ze maken op Mantapayas zelfs frietjes van cassave. Oscar stelt voor om die in frietzakjes van bananenbladeren te stoppen. Ryanne: “Jaaaa, leip!” Sharon: “We hadden echt het idee dat we een patatje hadden. Heerlijk!” Iedereen lijkt blij met deze groep, maar er moet toch echt iemand naar huis.

Bejaarden

Oscar gaat Danny niet afstraffen voor het zwemfiasco, vertelt hij hem tijdens een onderonsje waar ook Ryanne bij is. De ex-GTST-hunk lijkt op Jaap te gaan stemmen, omdat hij er niet helemaal op vertrouwt dat Jaap nog aan zijn kant staat na de samensmelting. Jaap kwam als laatste bij het team en voelt zich meer thuis bij Amara en Kim. En: er is toch een ‘generatiekloofje’. Ryanne: “Nee hoor, ik kan altijd prima met bejaarden opschieten.” Oscar, Danny en Ryanne spreken af dat ze een frontje blijven vormen.


Geen verrassing

En dus is de eilandraad niet zo spannend. Jaap stemt op Sharon, maar de rest stemt allemaal op Jaap. Hij moet naar huis. “Niet helemaal een verrassing,” reageert hij. “Maar wel jammer.” Presentatrice Nicolette Kluijver vraagt: “Je kon het tij niet meer keren?” Jaap is resoluut: “Er was geen tij dat ik wilde keren. Ik heb gespeeld zoals ik ben.”

Zwemles

En Danny? Danny wilde het tij wat zwemmen betreft wél keren. Hij zit intussen op zwemles:

 

Lees ook:
Ons verslag van de vijfde aflevering van Expeditie Robinson 

Reageren