Verslag van Expeditie Robinson #07: Smerig spel in Kamp Zuid

Heb jij net als wij Expeditie Robinson gemist door het Televizier-Ring Gala? Lees hier alsnog alles over aflevering 7, waarin Tim Douwsma een list verzint.

Robinson-sterren als Klaas van der Eerden, Sander Janson en Danny Ghosen zaten donderdag in hun survivalkleding bij het Gouden Televizier-Ring Gala, maar tegelijkertijd waren hun avonturen op de Filipijnen gewoon te zien op RTL 5.

Strompelende Tim

Bij Kamp Zuid is in aflevering 7 zo’n beetje al het voedsel op. “Alsof het leven uit je getrokken wordt,” aldus een hongerige Sander. Kim en Amara proberen de voorraad aan te vullen. Ook Tim zou graag meehelpen, maar hij heeft in de proef op de wipwap z’n voet opengehaald. “Ik strompel nu maar een beetje heen en weer. Ik kan niks doen!” Ondertussen kiest Marian (zonder last van haar voet) ervoor om vooral in de schaduw te liggen. Amara is daar duidelijk over: “Ik weet wel op wie ik ga stemmen als we verliezen!”

Superlieve Anna

Ondertussen gaat het er in Kamp Noord een stuk gemoedelijker aan toe. Anna lijkt een spil in het team te zijn. Nadat Ryanne in de vorige aflevering al haar hart luchtte bij de ADAM-zangeres, is het nu Sharon die met haar over haar jeugd praat. “Ik ben vroeger gepest,” vertelt Sharon. "Ik ben opgegroeid in een omgeving waarin iedereen blank is.” De tranen biggelen over haar wangen en Anna is superlief voor haar. “Ik heb een hele goede band met Anna,” zegt Sharon daarover. “Ze is heel rustig en geeft mij ook extra rust.”


Keiharde Amara

Kamp Zuid lijkt de belangrijke rol van Anna bij hun tegenstanders door te hebben. Als de kampgenoten plannetjes maken voor na de samensmelting, oppert de keiharde Amara om gezamenlijk Anna eruit te werken. “Ik vind haar wel een bedreiging. Ze houdt de groep bij elkaar. Ik zie heel veel mensen aan haar hangen.” De rest van het gewiekste team kan zich daar wel in vinden. “We moeten de angel eruit halen, de groepsband doorbreken.”

Bloedfanatieke Danny

Niet alleen op Tayak zijn ze bezig met de naderende samensmelting; ook op Mantapayas wordt erover gesproken. “Ik zie er wel tegenop om weer met die andere groep te zitten,” zegt Oscar. Vooral Tim lijkt niet populair. 'Sluwe rat' Danny is vastberaden: “Ik ga er alles aan doen om Tim er als eerste uit te werken.” Daarvoor is het wel noodzakelijk dat Kamp Noord deze week niet naar de eilandraad moet. Danny: “Anders heb je vier tegen zeven. Dan is het wachten tot ze je eruit schoppen. We moeten gewoon winnen. Punt.”

De proef

Dus Danny en kornuiten moeten aan de bak. “Wie is bereid om het meeste pijn te lijden?” Presentatrice Nicolette Kluijver legt vanaf een platformpje in het water de proef van deze week uit. In de rivier staan twee houten driehoeken met daaroverheen een touw, voor elk kamp één. Twee mannen en twee vrouwen van elk kamp moeten aan dat touw gaan hangen en zo blijven staan op de schuine kanten van die driehoek. Het kamp dat als eerst geheel in de rivier is gevallen, verliest.


Marian wéér aan de kant

Voordat de proef van start gaat, moeten beide teams dus besluiten welke expeditieleden ze inzetten. Voor Kamp Noord doet Ryanne een stapje opzij, dus gaan Sharon, Danny, Oscar en Anna aan het touw hangen. Ook bij Kamp Zuid verloopt de keuze soepel. Klaas wil liever niet meedoen: “Ten eerste ben ik het zwaarst, ten tweede heb ik de dunste armen.” Verder blijft Amara aan de kant staan. Ook Marian staat – als vanzelf – buitenspel, waardoor ze nog steeds maar één proef heeft gedaan in totaal. Sander, Kim, Sandra en Tim gaan de strijd wél aan.

Ervaring op de klimmuur

De proef begint. Voor Kamp Noord heeft Oscar eerst grote moeite om te blijven staan. “Ik begon met een gebogen houding, waardoor er veel druk op m’n armen kwam te staan.” Anna weet met haar ervaring van de klimmuur dat je beter recht kunt staan. Als Oscar deze tactiek overneemt, gaat het beter. Danny heeft ondertussen last van zijn natte voeten. “Ik gleed elke keer weg. Dit kon niet goed gaan!”


Sander en Sandra geven op

Toch blijft Kamp Noord overeind. Het is Kamp Zuid dat het als eerste moeilijk krijgt. Sharon had daar veel aan: “Het geeft je extra kracht om te horen dat ze het zwaar hebben.” Tim begint weg te glijden en daardoor valt Sandra in het water. Om het evenwicht te bewaren, laat ook Sander zich vallen. Alleen Kim en Tim hangen nog voor dit team.

Tim kreunt erop los

“Twee supersterke spelers,” aldus Oscar. Maar Tim kermt aan één stuk door. “Ik hoorde Tim alleen maar kreunen en oergeluiden maken,” lacht Sharon. Danny: “Ik genoot ervan om Tim te horen. Laat lekker los, jongen, ga lekker het water in.” Tim lijkt daarnaar te luisteren: hij glijdt definitief weg en daardoor valt ook automatisch Kim in het water. Kamp Zuid moet voor de eerste keer naar de eilandraad.


Wandelend skelet

Kamp Noord is razend enthousiast over de eerste winst. Eenmaal terug op Mantapayas is het gezelliger dan ooit en zingen ze luid in koor de GTST-tune. ‘Soms geluk en soms verdriet…’ Maar nu vooral geluk! “Het is opeens een team geworden,” analyseert Klaas. Een andere reden voor de winning mood is misschien wel de grotere voedselvoorraad op Mantapayas. Kamp Noord heeft echt veel meer te eten dan hun tegenstanders. “Ik vond dat Kamp Zuid er magertjes uit zag,” aldus Ryanne. “Amara was echt een wandelend skelet.”

Vis op een vreemde plek

Gelukkig voor Kamp Zuid gaat het wel goed met vissen. Klaas blijkt al 104 visjes te hebben gevangen. Sander wil ook zo’n bijdrage leveren en gaat de zee in: “Klaas is natuurlijk the man van het vissen en dat trek ik niet zo. Ik wil ook visser zijn.” Eenmaal terug bij zijn kampgenoten, graait hij opeens in z’n zwembroek en haalt hij er een vis uit tevoorschijn. Tja, zo kan je ook voedsel vervoeren.


Nergens zin in

Naast het voedsel is er nu een onvermijdelijk gespreksonderwerp in Kamp Zuid: wie moet er naar huis? Marian lijkt zich vrijwillig op te geven als slachtoffer voor de eilandraad. “Ik ben het een beetje zat. Dus ik denk: stem mij maar weg, dan is er een mond minder te voeden.” Ze ligt vooral nog in de schaduw. “Ik heb nergens zin in.” De groep lijkt het erover eens dat Marian Tayak moet verlaten.

Dom bezig

Maar dan, als een duveltje uit een doosje, is daar opeens Tim met een ander idee. “Ik heb een plan,” zegt hij mysterieus. “Best wel gemeen. Het is keihard.” Hij loopt op Kim, Amara, Marian en Klaas af en oppert het idee om Sandra eruit te kicken. Dan zijn ze haar als sterke speler maar ‘kwijt’ en kan Marian er altijd nog uit tijdens de samensmeltingsproef, zo is zijn gedachte. “We zijn heel dom bezig als we nu Marian naar huis sturen.” Tim licht ook Sander in. Die gaat mee in het sneaky spelletje. “Ik voel me echt slecht,” lacht de CampingLife-presentator.


Sandra

Even tussen haakjes: zou het voor Kamp Zuid niet juist slim zijn om Sandra nog erbij te hebben in de samensmeltingsproef? Als er dan iemand van Kamp Noord uit zou gaan, was Zuid in de meerderheid met zes tegen vier. Door nu al Sandra eruit te stemmen en ervan uit te gaan dat Marian afvalt in de proef, zou het sowieso vijf tegen vijf worden.

Genaaid

Maar Kamp Zuid koos anders en dus was de eilandraad niet zo’n verrassing meer. Behalve voor Sandra zelf. Ze krijgt vijf van de zeven stemmen. “Ik voel me een beetje genaaid,” reageert de zangeres. “Helemaal op het eind dacht ik wel even: het zal toch niet? Maar ik wist: we zouden Marian eruit stemmen.” Tim probeert het goed te praten: “We zien je als een bedreiging die zomaar overal tussendoor kan glippen en in de finale terecht kan komen.” Klaas gooit het over een andere boeg: “Je stelde je wat apart van de groep op.”


In Carré won Expeditie Robinson donderdagavond geen Televizier-Ring, maar op de Filipijnen verdiende het sluwe spel van Kamp Zuid tegelijkertijd ook zeker geen schoonheidsprijs.

Lees ook:
Ons verslag over de zesde aflevering van Expeditie Robinson 

Reageren