Verslag van Expeditie Robinson #10: Ryanne neemt rattenrol van Danny over

Expeditie Robinson draait meer dan ooit om complotjes dit jaar. Ook nu 'rat' Danny is weggestemd, gaat het konkelen gewoon door deze week.

“De sfeer is een stuk beter nu Danny weg is,” begint Klaas aflevering 10 van Expeditie Robinson. Samen met Sander, Kim en Amara heeft hij Danny er vorige week uitgekickt bij de eilandraad. Daarvoor gebruikte het voormalige Kamp Zuid maar liefst 22 stemmen, om er écht zeker van te zijn dat de EO-reporter weg moest. “We hebben veel te veel stemmen ingezet natuurlijk, maar het voelt wel heel lekker.”

Afvallerseiland

Wat niemand op het eiland Sabitan Laya weet, is dat Danny stiekem nog in de race is. Op Afvallerseiland wacht hij in z’n eentje op de volgende afvaller. “Lekker rustig. Alles wat ik doe, is voor mezelf. Niks delen, geen rekening houden met anderen…” Als de volgende afvaller ook naar dit eiland wil, zal die een duel aangaan met Danny. Wie wint, mag blijven. En zo gaat dat door tot de halve finale: dan stroomt degene van Afvallerseiland weer in bij de rest.

Gekonkel

Klaas is ontzettend blij dat Danny’s ‘gekonkel’ is verdwenen, maar ondertussen lijkt Ryanne de rol van de rat met groot gemak over te nemen. Zonder haar bondgenootjes Oscar, Anna en Sharon in te lichten, zoekt ze opeens toenadering tot het andere groepje. Omdat Ryanne als enige niet heeft gestemd bij de vorige eilandraad, heeft zij veel meer stembriefjes over dan de rest. “Er zijn al zoveel stemmen doorheen, dat ik nu een beetje de kaarten in handen heb,” zegt de zangeres tegen Kim en Amara. “Voor de volgende eilandraad zouden we iets kunnen bekokstoven.”


Openlijk flirten

Ryanne geeft aan dat ze wil helpen om Anna het spel uit te werken. Die heeft intussen ook wel door dat Ryanne nu haar eigen plan trekt: “Ze had een gesprekje met Kim dat we allemaal konden zien.” Ook Oscar begint te twijfelen: “Ryanne doet nog wel alsof wij een blokje vormen, maar ondertussen flirt ze zó openlijk met anderen…” Nou, de deal lijkt inderdaad al rond. Sander licht Klaas in: “Wij zetten allemaal één stem in op Anna, dan doet Ryanne er vier.”

Net Danny

Maar vlak voor de proef blijkt Ryanne nog listiger dan we al dachten. Ze biecht Oscar op dat ze aan het groepje van Sander en Kim heeft beloofd om vier stemmen op Anna in te zetten. “Maar dan zou het toch tof zijn als ik wel gewoon vier stemmen inzet, maar dan op Sander of op Kim?” Wat een dubbelspel! “Ik ben zo’n klootzak,” lacht Ryanne. “Ik ben echt een huichelaar, ik ga naar de hel hiervoor!” Voor het geval dat ze Oscar niet meer spreekt omdat een van hen naar Winnaarseiland gaat, stelt Ryanne vast dat stemmen op Sander de voorkeur heeft. “Ik ben wel echt het spel aan het spelen. Ik voel me net Danny.”


Splinter

Over Danny gesproken, die heeft het prima naar z’n zin op Afvallerseiland. Bij een wandelingetje ontdekt hij alvast wat voor duel hij zal spelen tegen de volgende afvaller: hij ziet een paal staan met spiralen eraan. Waarschijnlijk moeten ze een touw loskrijgen van die spiralen. “Ik ging meteen iets maken om te oefenen.” Maar dat oefenen is niet van lange duur, want Danny krijgt een splinter door z’n nagel. “Dat doet ontzettend veel pijn. Op dit soort momenten denk je meteen aan stoppen, maar dat is te makkelijk. Zo ben ik niet opgevoed.”

Geen Jungle-Sharon meer

Intussen heeft Sharon het op Sabitan Laya helemaal gehad met de expeditie. Na drie weken heeft ze geen motivatie meer om door te gaan. “De Jungle-Sharon is er niet meer,” vertelt de zangeres, die vorige week al haar jungle-nep-vlechten uitdeed. “M’n adrenaline is gewoon gone.” Sharon denkt de hele tijd aan thuis, aan haar vriend, aan haar hond… “Ik heb geen zin om te blijven vechten. Ik loop al een week op m’n tandvlees hier. Ik wil echt naar huis.” Toch vaart ze nog mee naar de immuniteitsproef.

Afscheid

Als de acht overgebleven BN’ers daar arriveren, blijkt dat presentator Dennis Weening iets heeft doorgekregen: “Sharon, ik heb begrepen dat je niet verder wil.” De zangeres geeft toe dat ze terug wil naar Nederland. “Ik heb alles uit deze expeditie gehaald. Ik ben op.” Sharon neemt afscheid van de andere expeditieleden. Haar maatje Anna heeft het moeilijk: “Dat sloeg er wel even in hoor.” Amara bekijkt het weer eens van de keiharde zakelijke kant: “Het feit dat Sharon weg is, is wel in ons voordeel.”


De proef

“En toen waren jullie nog maar met z’n zevenen,” hervat Dennis het spel na het vertrek van Sharon. “Maar dat verandert niets aan het spel. We gaan gewoon de proef spelen.” De kandidaten moeten allemaal aan een rekstok gaan hangen, waarmee ze ieder een bord met tekens omhoog takelen. Die code moeten ze onthouden. Wie valt, ziet zijn bord weer verdwijnen. Nadat iedereen de rekstok heeft losgelaten, moeten de kandidaten de tekens uit hun hoofd opschrijven. Degene die dat het beste doet, wint immuniteit. De slechtste krijgt een zwarte stem.

10tnEmuKOd

“Kut,” vat Ryanne haar gevoel over de proef samen. “M’n geheugen is echt een zeef. Ik heb zoveel geblowd!” De kandidaten gaan hangen aan hun rekstokken (zien we daar nou okselhaar bij de vrouwen?) en zien de vierregelige code verschijnen. De meesten richten zich op de eerste regel (10tnEmuKOd), een paar kijken ook naar de volgende (9N1R3v3Lv4). Het verschil tussen hoofdletters en kleine letters is belangrijk, maar hoe onthoud je dat nou? Ryanne maakt een liedje met de tekens. “Elke keer als er een hoofdletter kwam, liet ik een scheetje in m’n ritme.”


Robert de Niro?

Klaas valt als eerste en vervolgens laten ook Amara, Anna en Sander hun rekstok los. Oscar, Ryanne en Kim blijven nog even naar de code kijken. Oscar maakt ezelsbruggetjes om de tekens te onthouden, zoals Knock-Out voor KO en Robert de Niro voor N1R. Oké, zo kan het ook, Os. Dan laat de ex-GTST-hunk zich toch vallen, net als Ryanne met haar scheetjes. “Jullie mogen pas beginnen met schrijven als Kim ook is gevallen,” roept Dennis. Even later gebeurt dat en draait Dennis de zandloper om. De kandidaten krijgen vijf minuten de tijd om alles wat ze hebben onthouden op hun schoolbordjes te schrijven.

Klaas’ handschrift

“Zodra ik ga schrijven, valt het me eigenlijk best wel tegen,” zucht Anna. Toch schopt ze het nog best wel ver. Dennis noemt teken voor teken de juiste code op. Kim  en Amara blijken als eerste de fout in te zijn gegaan en vervolgens ligt ook Klaas eruit, omdat hij de kleine letter ‘n’ als een hoofdletter heeft geschreven. “Dat is gewoon mijn handschrift,” sputtert de cabaretier nog. Maar Dennis is streng: Klaas maakt geen kans meer op immuniteit. Als vierde vliegt Anna eruit en vervolgens Ryanne, die toch niet zoveel last leek te hebben van het blowen.

Toch weer die Sander?

Nu gaat het nog tussen Oscar en Sander. “Toch weer die Sander naast me,” zucht Oscar, die nu eindelijk wel eens immuniteit wil winnen nadat Sander er steeds met die eer vandoor ging. Tot het dertiende teken hebben beide heren de code goed. Maar dan noemt Dennis de hoofdletter R en die had Sander overgeslagen. Oscar wint immuniteit. Sander: “Damn! Echt klote zeg!”


Kip

“Je mag naar Winnaarseiland,” zegt Dennis tegen Oscar. “En daar hoef je niet op een houtje te bijten. Op het eiland wacht een hele kip op je.” Ryanne begint meteen te watertanden en gelukkig voor haar mag Oscar drie mensen meenemen. Hij kiest zijn maatjes Anna en Ryanne, en ook Klaas. “Omdat ik denk te weten dat hij uiteindelijk niet met Sander in de finale wil staan.” Verder blijkt het meenemen van Klaas superhandig omdat de cabaretier de kip meteen gaat plukken bij aankomst op het eiland. “Ik voel me weer helemaal één met Expeditie Robinson.”

Op het hakblok

“Ik denk dat mijn hoofd – net als dat van de kip – op het hakblok ligt,” blikt Anna vooruit op de eilandraad. Samen met Oscar en Ryanne probeert ze Klaas ervan te overtuigen om ook op Sander te stemmen. Ryanne speelt het hard: ze zegt dat Klaas’ maatjes Kim en Amara hem eruit willen werken. “Zij willen met Sander de finale halen.” Klaas schrikt ervan. “Ik overdrijf het een beetje,” geeft Ryanne toe aan de kijker, “want ze zeiden: uiteindelijk willen we Klaas eruit. Maar niet deze stemronde.”

Underdogs

“Ik ga niet op Sander stemmen,” zegt Klaas. “Het is gewoon een vriend. Je gaat toch niet een vriend wegstemmen?” Ryanne: “Ik vind het ook een schat van een gozer. Als ik op mannen viel, zou het de vader van m’n kinderen worden. Maar het is een spel.” Tegen de kijker vervolgt ze: “Klaas weet ook dat hij de lul is. Dus hij moet zich nu bij ons aansluiten. Wij zijn nog steeds de underdogs.”

Dokters

Ultieme underdog Danny heeft op Afvallerseiland nog steeds last van de splinter. Dennis Weening legt uit: “Danny’s duim raakt zo ontstoken dat er dokters moeten komen om de splinter te verwijderen.” “Dat was best ranzig om te zien,” vertelt Danny. Dat vonden wij nou ook. “Het is nu tijd om me te herpakken en te focussen op het doel: de halve finale halen.” Danny is nóg fanatieker geworden. “Ik kan nu niet verliezen, want dan heb ik al die pijn geleden voor niks.”


CampingLife

Op Sabitan Laya zitten alleen losers Sander (die met z’n CampingLife-skills een soort tentje bouwt), Kim en Amara. De drie bondgenoten twijfelen of Ryanne echt vier stemmen op Anna gaat inzetten. Maar ja, omdat ze bijna al hun stemmen op Danny hebben ingezet bij de vorige eilandraad, hebben ze niet echt een andere optie dan maar gewoon hopen dat Ryanne doet wat ze beloofd heeft.

Klaas onder druk

Maar nee hoor, die Ryanne doet wat ze wil. Ze wil vol op Sander gaan en zet Klaas zelfs onder druk: als hij niet meedoet, stemt ze de volgende keer op hem. “Zij heeft echt schijt aan alles en iedereen,” aldus Klaas. Hij gaat dus toch overstag en zal op z'n maatje Sander stemmen, vooral uit eigenbelang: “Voor mij is het heel dubbel. Ik heb vriendschap opgebouwd met Sander, Kim en Amara. Maar als je diep in m’n hart kijkt, wil ik met de anderen naar de finale. Want daar win ik van.”


Fuck you!

En dus is het gedaan met Sander. Kim heeft een zwarte stem door de proef, Anna krijgt vier stemmen, maar Sander vliegt eruit met negen stemmen op de eilandraad. “Dat is overduidelijk denk ik,” reageert de CampingLife-presentator, die enorm baalt. “Bedankt iedereen.” Ryanne probeert nog: “Sorry! Ik wil je kinderen!” Maar Sander is not amused. “Sorry? Fuck you! En Klaas, thanks!” Aan presentatoren Dennis en Nicolette legt hij uit: “Er is niet gebeurd wat we in het subgroepje hadden afgesproken. Met name Ryanne heeft daarin aardig verzaakt.” Dennis: “Sander, het is hard. Eén keer geen immuniteit en je ligt er gelijk uit.”

Slechte verliezer

Als hij afscheid heeft genomen van zijn medekandidaten, gaat Sander nog even flink tekeer. “Er zitten nog mensen in het spel die hier niet thuis horen. Oscar, Anna…” Nou, Sander, zo kan ‘ie wel weer. De slechte verliezer concludeert: “Klote dat het ophoudt hier.” Maar dan komt Dennis met zijn inmiddels bekende verrassingsaanbod: “Ho ho ho ho. Wat nou als ik zeg dat het nog niet ophoudt hier?” Sander mag naar Afvallerseiland. “Meen je dat?” In een duel zal hij het tegen Danny gaan opnemen en zo maakt Sander toch nog kans op een plekje in de halve finale. “Ongelofelijk. Ik heb zoveel scenario’s bedacht, maar geen één is er uitgekomen.” Ja ja, zo gaat dat in Expeditie Robinson.


Lees ook:
Ons verslag van de negende aflevering van Expeditie Robinson 

Reageren