Verslag van Expeditie Robinson #11: YOLO-actie Ryanne gaat finaal mis

De stemmen blijven maar in het rondvliegen in Expeditie Robinson. In aflevering 11 probeert Ryanne de eilandraad naar haar hand te zetten door all in te gaan...

Ryanne was in de vorige aflevering van Expeditie Robinson sneakyer bezig dan ooit. Nadat ze deed alsof ze met Sander en zijn maatjes op Anna ging stemmen, liet ze hem keihard vallen en kickte ze de CampingLife-presentator eruit op de eilandraad. Ze wist zelfs zijn bondgenoot Klaas te overtuigen met haar mee te stemmen. Amara is not amused, zien we nu. “Ik vind het wel mákkelijk, Klaas,” sneert ze naar hem na het afscheid van Sander.

Mes in de rug

“Klaas heeft Sander een mes in de rug gestoken,” verzucht Amara. “Dat moet wel even uitgepraat worden, want ik heb geen zin in een rotsfeer.” Eenmaal terug op basiskamp Sabitan Laya legt Klaas uit wat er is gebeurd. “Ryanne zei dat ik, als ik niet meedeed, sowieso de volgende was.” En dan werd Klaas ook nog eens aangepraat dat Amara overwoog op hém te stemmen. “Dat is niet zo,” stelt de weervrouw, die het gek vindt dat Klaas dat geloofde. “Maar ik werd helemaal gek gemaakt,” reageert hij. “Wat een kutspel is dit zeg, Jesus Christ.” Toch fijn dat Klaas en Amara dit hebben uitgepraat.


Afvallerseiland

“Ik ben zo benieuwd tegen wie ik straks mag strijden,” zegt Danny, die nog steeds in z’n eentje op het geheime Afvallerseiland zit. Maar dan krijgt hij gezelschap. Sander koos er vorige week voor om het duel aan te gaan. “Ik schrok me dood toen ik zag wie er op de boot zat,” aldus Danny. “Waar heb ik dit aan verdiend? Ik moet het opnemen tegen de sterkste speler uit de Expeditie.” Toch gaat hij zijn uiterste best doen; hij heeft goed geoefend. Als hij alle duels op dit eiland wint, stroomt hij weer in in de halve finale. “Ik wil die mensen die me eruit hebben gestemd weer terugzien. Dat is gewoon priceless.”

Duel

Tijd dus voor het duel. Wie moet Afvallerseiland verlaten en ligt definitief uit de race? Danny en Sander moeten op een evenwichtsbalk gaan staan en tegelijkertijd met een touw een ring van een spiraal af slingeren. Wie die ring als eerste los heeft en aan een haakje hangt, wint. Maar als je van de balk valt, verlies je meteen. Beide heren gaan ervoor, maar Sanders touw raakt een beetje verstrikt in de spiraal. Danny gaat ondertussen als een speer en slingert zijn ring los. Hij hangt hem aan het haakje en wint!

Spullen pakken

“Damn,” schreeuwt Sander. “Wat had ik hier graag willen blijven zeg!” Beteuterd gaat hij op de balk zitten. “Nou, dan ga ik m’n spullen maar pakken.” (?) Eh, wat had je allemaal bij je dan, behalve die zwembroek? Danny is trots dat hij zo’n sterke speler naar huis heeft gestuurd, maar voelt zich ook schuldig. Dat hoeft niet, vindt Sander. “Ik stond godverdomme te kutten met die klotering.” Mooie analyse. Bij het vertrek wordt zoals gewoonlijk een afscheidsfilmpje getoond met beelden uit eerdere afleveringen. Dus zien we Sander nog een keertje in slow motion een vis uit z’n zwembroek halen.


Rommel

Op Sabitan Laya ziet het er beroerd uit voor Kim. Ze slaapt slecht de laatste dagen. “Het is een grote rommel in m’n darmen en daar heb ik enorm van wakker gelegen.” En dan heeft ze ook nog eens geen enkele stem meer over voor de volgende eilandraad. Met Amara maakt ze een plannetje. Ze moet echt immuniteit halen bij de volgende proef. Als dat lukt, wil Amara met Klaas haar best doen om Ryanne eruit te werken, die nu het gevaarlijkst is omdat ze nog vier stemmen over heeft.

Vals spelen

Maar ook Ryanne is weer lekker plannetjes aan het smeden. Met Klaas ligt ze in het water. “Ben je al een beetje over je schuldgevoel heen?” vraagt ze. “Ja, ik ben er wel overheen.” De twee spreken af om op Kim te stemmen bij de volgende eilandraad en Klaas zegt dat hij wel met Ryanne in de finale zou willen staan. Maar ondertussen weten wij als kijkers wel beter. “Zij heeft het vals gespeeld,” zegt Klaas, “en nu is het mijn tijd om het wat valser te spelen. Ryanne eruit!”

De proef

Maar eerst maar eens zien wie er immuniteit haalt. Presentatrice Nicolette Kluijver legt de proef uit. De kandidaten moeten een kist opgraven, waar touwtjes en ballen in zitten. Daarna moeten ze met een haak pontons naar zich toetrekken en zo een brug vormen om met de kist naar een platform aan de overkant te lopen. Daar mogen ze de kist openmaken en met de touwtjes en ballen drie kettingen maken, die ze over een balk een paar meter verderop moeten gooien. Lukt het niet? Dan moet je helemaal terug voor een nieuwe kist. Wie als eerste drie kettingen raak gooit, wint immuniteit. Wie op dat moment de minste keer raak heeft, krijgt een zwarte stem.

Hulk

Ryanne graaft als een malle en trekt de deksel uit het zand zonder de kist los te hebben gemaakt. “Ik voelde me echt een soort Hulk of zo.” Klaas is vliegensvlug in het uitgraven, maar het lukt hem vervolgens niet om een brug te maken van de pontons. Daar haalt Anna hem in. “Huh? ANNA?” verbaast Klaas zich minachtend. Oscar en Ryanne volgen, Kim en Amara staan helemaal achteraan. Eenmaal op het platform aangekomen maken de kandidaten kettingen met het materiaal uit hun kist. Anna en Ryanne gooien drie keer mis en haasten zich terug. Oscar, Kim, Klaas en Amara hebben allemaal één raak.


Oerkreet

De tweede ronde. “Hoerending!” schreeuwt Ryanne als ze haar nieuwe kist weer niet los krijgt. “Ik raak helemaal gefrustreerd.” Ondertussen zijn Kim en Klaas alweer aan de overkant met hun tweede kist. Allebei gooien ze nog een ketting raak. “Wie nu raak gooit, wint!” krijst Nicolette. Tegelijkertijd wagen ze nog een poging. Klaas mist. Kim gooit raak. “Yes!” is haar oerkreet om haar eerste immuniteit te vieren. Klaas baalt als een stekker: “Fucking weer tweede!” Maar vooral Ryanne en Anna zitten met de gebakken peren: zij krijgen allebei een zwarte stem omdat ze niks raak hadden gegooid.

Belgisch bier

“You smell like hell,” lacht Nicolette na afloop van de proef. “Zou een douche niet lekker zijn?” En ja hoor, die is er op Winnaarseiland. En ook nog de favoriete snacks en drankjes van de kandidaten. “Jullie geliefden hebben opgestuurd wat jullie lekker vinden.” Een blok pure chocolade met hazelnoten, Belgisch bier, belegen kaas… En dan ligt er ook nog eens een videoboodschap van het thuisfront te wachten! Winnares Kim mag kiezen welke twee expeditieleden ze meeneemt. “Dat zijn de twee met kinderen thuis: Klaas en Amara.”


Private shower!

Als Klaas, Kim en Amara aankomen op Winnaarseiland, rennen ze meteen naar de douche. Er is een heus douchehokje omheen. Amara: “Je kan gewoon helemaal bloot man! Private shower!” Ze proosten op een mooie middag, avond en ochtend. En ze gaan ook meteen eten. Kim en Amara blijken niet van bier te houden, dus heeft Klaas dat helemaal voor zichzelf. Wat moet dat genieten zijn na al die dagen water en kokosmelk. “Het is heerlijk allemaal. Maar dan gaat het meteen weer over de stemming.” Business as usual in Expeditie Robinson. De bondgenoten willen Ryanne eruit kicken nu ze een zwarte stem heeft.

Jochem Myjer

Kim kijkt als eerste de boodschap van het thuisfront en schiet vol als haar vriendin op de tablet in beeld komt. “Het is gewoon alsof je een klein gesprekje hebt.” Amara krijgt een video van haar kinderen. Echt superschattig, maar niet helemaal verstaanbaar. Ook Klaas krijgt z’n kroost te zien. Licht agressief zegt z’n dochtertje: “Ik vind je heel erg lief.” En: “Ben je lekker aan het vissen?” Na nog wat lieve woorden van zijn vriendin, zijn andere dochter en vriend Jochem Myjer is Klaas weer helemaal opgeladen. “Nu heb ik er weer zin in hoor.”


Debiel

“Tuurlijk wil ik m’n vriendin ook heel graag zien,” treurt Ryanne op Sabitan Laya. “En ik mis m’n varkentje.” Net als Anna en Oscar moet ze de boodschap van het thuisfront missen. “Dit is de slechtste dag tot nu toe,” zegt ze. Ze veegt tranen weg. “Fuck it. Je hoeft niet altijd stoer te zijn. Of grappig. Of irritant. Of debiel. Je mag ook wel een keertje verdrietig te zijn.” Zo is het meid. “Maar nou niet meer, nu ben ik er weer klaar mee.”

Krab

We zien Danny een krab vangen en oefenen op de evenwichtsbalk, maar verder is er niks te doen, in z’n eentje op Afvallerseiland. Hij hoeft ook niks te overleggen natuurlijk. Des te meer bij de rest. Kim en Amara breken hun hoofd over de komende eilandraden. “We kregen tien stemmen voor zeven stemrondes. Nou, die zeven hebben we nog lang niet gehaald.” En toch zijn er nu al mensen met lege koker. “We zijn als een achterlijke tekeergegaan met die stemmen.”

YOLO

Ryanne wil nog wel even verder met dat achterlijke tekeergaan. Ze stelt Oscar en Anna voor: “Hoe gaaf zou het zijn als wij gewoon bij wijze van YOLO, fuck it, al onze stemmen eruit knallen op Klaas?” Helaas doet Oscar niet mee. Hij weet dat hij geen gevaar loopt en gaat dus helemaal niet stemmen. De eilandraad zal echt tussen Ryanne en Anna gaan, omdat zij zwarte stemmen hebben. Ryanne is teleurgesteld: “Dan moet ik al m’n stemmen op jou inzetten, Anna.” Dat is haar enige kans om het hoofd boven water te houden. Stiekem gaat Anna ook haar laatste stem, waar Ryanne niets van weet, inzetten op Ryanne.


Men’s Health

“Het is zo lekker om die kraan open te draaien,” beschrijft Kim het moment dat ze onder de douche stapt. “Dat alles er gewoon afstroomt.” Even later zeept ook Klaas zich helemaal in. Mooie beelden. “Dit gaat me zoveel fans opleveren. Dat wordt wel een cover van Men’s Health hoor!” Ook Amara wast haar haren en lijkt weer íétsjes meer op de vrouw die we altijd zien bij het RTL Weer.

Ryanne of Anna?

Helemaal fris en fruitig komen Klaas, Kim en Amara op de eilandraad. Kim heeft geen stemmen meer, Klaas en Amara zetten allebei kostbare briefjes in op Ryanne – zonder te weten dat ze geen gevaar lopen, omdat Ryanne en Anna op elkaar stemmen en niet op Klaas of Amara. Oscar stemt niet. Wie gaat eruit: Ryanne of Anna? De spanning is om te snijden.

Plantjes

Uiteindelijk heeft Anna vijf stemmen (vier van Ryanne, één zwarte stem) en Ryanne zes. “Zo voelt het nou om hard in je reet genaaid te worden,” reageert ze. Wat ontzettend balen dat we haar grappen en grollen in de groep nu moeten missen! Presentator Dennis Weening is het daarmee eens: “Je was een van de bijzonderste expeditieleden ooit.” Als de andere kandidaten vertrokken zijn, komt het inmiddels bekende geheime voorstel: wil Ryanne naar Afvallerseiland om te strijden met Danny voor een plekje in de halve finale? “Echt een kutspel is dit. Maar nee joh, ik zit al met m’n hoofd thuis. Die hoofdprijs zal me aan m’n reet roesten. Ik wil gewoon dat dit een mooie ervaring blijft. En ik wil bier.”


Lees ook:
Ons verslag van de tiende aflevering van Expeditie Robinson 

Reageren