Verslag van Expeditie Robinson #12: Oscar en Klaas oppermachtig

Klaas en Oscar belanden in Expeditie Robinson samen op een 'manneneiland'. En zij zijn de enigen die nog stemmen hebben voor de eilandraad. Wat beslissen ze?

Een aderlating voor Expeditie Robinson. Vorige week kreeg Ryanne zes stemmen op de eilandraad, eentje meer dan Anna. En dus moest de zangeres, altijd goed voor de beste oneliners op het eiland, het spel verlaten. Ze wilde niet naar Afvallerseiland om het duel aan te gaan met Danny. Ze wilde gewoon naar huis. “Die hoofdprijs zal me aan m’n reet roesten.”


Kat-en-muis

Daardoor is Danny nog steeds in z’n eentje op Afvallerseiland. Tot nu toe heeft hij alleen Sander hoeven verslaan in het duel, dat hij intussen tot in den treure heeft geoefend. Danny rekent nu op de komst van Klaas of Anna. “Ik ga proberen om ze één voor één uit te schakelen.” Maar hij ontdekt dat er niemand komt opdagen, en gaat dan maar krabben vangen met een schep op het strand. “Als het moet, ren ik achter ze aan. Een kat-en-muis-spelletje spelen.” Bij ‘rat’ Danny is dat toch meer een rat-en-krab-spelletje. Maar het gaat hem goed af.

Vreugdedansje

“Ik ben er nog steeds,” juicht Anna op Sabitan Laya. Ze was bang dat ze naar huis moest bij de eilandraad, omdat Ryanne al haar overgebleven stemmen op Anna inzette. Daarom stemde Anna, die stiekem nog één stem overhad, op Ryanne, net als Klaas, Kim en Amara. Het werd zes stemmen tegen vijf en Anna bleef in de race. “Die ene stem heeft dus zin gehad.” Ze doet ‘een soort vreugdedansje’.

Open kaart?

Klaas, Kim en Amara wisten niet dat Anna nog een stem over had en vragen zich af hoe het komt dat Ryanne opeens zes stemmen kreeg. Oscar doet dan alsof hij ook een keer op Ryanne heeft gestemd. Slim gespeeld, want zo denken Klaas, Kim en Amara dat Oscar volgende keer één stem minder heeft. “Os, heeft het wel zin dat zij denken dat je twee stemmen hebt?” vraagt Anna als ze bij Oscar op de schouders staat om bananen te plukken. “Moeten we geen open kaart spelen?” De ex-GTST’er vindt van niet.


Oscar in zee

“Oscar heeft eigenlijk de hele expeditie alleen nog maar in het water gelegen,” zucht Klaas. “Als een standbeeld. Altijd mooi met z’n petje.” De montage doet de rest van het werk: we zien allerlei beelden van Oscar in de zee. “Hij heeft altijd een pose. Zittend op een rots. Hij eet iets. Hij kijkt. Maar voor de rest doet hij niet zo veel.” Klaas pest Oscar ermee. “Hij is zich nu opeens bewust geworden dat hij iets moet doen. Daar maak ik dan grapjes over. Dat kan hij eigenlijk niet hebben.” Als Oscar bezig is met het avondmaal, sneert Klaas: “Je mag bijna weer in zee!”


Mister Fire, Mister Fish

Vlak voor de proef zet Kim even al haar tegenstanders op een rijtje: “Oscar is op een hele slimme manier door de expeditie gegaan: rustig, niet te opvallend. Anna heeft wel een paar keer flink onder vuur gelegen, maar ze heeft goed geïnvesteerd in de relatie met haar teamgenoten. Klaas is een allemansvriend. Iedereen vindt hem leuk: Mister Fire, Mister Fish. En Amara is een heel sterke vrouw. Mentaal is ze heel sterk en ze is ook gewoon mijn maatje.” Van presentator Dennis Weening krijgen we de harde feiten: Oscar heeft drie stemmen over, Klaas twee en de dames niks meer. En Oscar heeft nog nooit een stem tegen zich gehad op de eilandraad! Wow!

Vuur maken

De proef draait deze week vooral om vuur maken. “Na 24 dagen expeditie moet dat een eitje zijn,” lacht Dennis Weening. Oscar baalt: hij is geen ster hierin. Klaas (Mister Fire) is juist in zijn nopjes met de opdracht. Als de kandidaten het touw boven hun vuurschaal hebben doorgebrand, mogen ze hun kist openmaken. Daarin zitten negen bamboestokken, die ze één voor één over een parcours moeten brengen en in een ladder moeten plaatsen. Intussen moet het vuur aanblijven. Als de ladder af is, steken de kandidaten een fakkel aan met hun vuur en klimmen ze de ladder op.


Klaas gaat lekker

De snelste kandidaat wint immuniteit. Wie op dat moment nog geen vuur heeft gemaakt, krijgt twee zwarte stemmen. De rest gaat door, waarbij de langzaamste één zwarte stem krijgt. Retespannend dus, want zwarte stemmen kunnen extreem doorslaggevend zijn nu alleen Klaas en Oscar nog stembriefjes over hebben. “Start,” schreeuwt Dennis. Meteen geeft Klaas het goede voorbeeld: als eerste heeft hij vuur. “Het werkt als een trein.” Vervolgens hebben ook Kim en Anna vlam in de pan.

15 kilo afgevallen

Klaas’ touw brandt als eerste door. Hij opent de kist, sorteert de bamboestokken en vliegt over het parcours heen en weer. “Ik merk dat ik tien tot vijftien kilo ben afgevallen. Ik spring makkelijker eroverheen.” Klaas heeft al drie stokken in de ladder zitten, als ook Kims touw doorbrandt. Even later is het ook voor Anna raak en dus heeft Klaas flinke concurrentie. Bij Amara en Oscar gaat het vuur maar niet aan.


Amara en Oscar falen

“Ik zag wel dat het heel lastig is om Klaas nog in te halen,” aldus Kim, “maar ik voerde het tempo nog even op.” Toch is Klaas’ voorsprong zo groot dat hij rustig met de fakkel zijn ladder kan beklimmen, omdat Kim en Anna nog bezig zijn met hun ladders. Klaas wint immuniteit! “Eindelijk. Na al die tweede plaatsen ben ik eindelijk winnaar.” Omdat Amara en Oscar nog steeds geen vuur hebben, krijgen ze allebei twee zwarte stemmen. Kim wordt vervolgens tweede. Anna wordt derde en krijgt één zwarte stem.

Frituur en bier

“Amara en Oscar, na 22 dagen kunnen jullie nog geen vuur maken,” wrijft Dennis Weening het er nog even in. Hij feliciteert Anna en Kim. “Maar de echte koning van het vuur is Klaas.” Opnieuw mag Klaas naar Winnaarseiland, waar dit keer een frituur staat te wachten. En bier. Een verrassing is dat Klaas maar één iemand mag meenemen. Wordt het Kim of Amara? “Oscar,” zegt Klaas tot ieders verbazing. Hij laat zijn maatjes in de steek. Maar die keuze is tactisch, legt de cabaretier uit: “Ik moet met Oscar blijven communiceren. Hij heeft nog stemmen.”


Seks

“Ik vind het wel fair dat nu de mannen naar Winnaarseiland gaan,” glimt Oscar. De plek wordt voor de gelegenheid ‘Manneneiland’ genoemd; meteen gaat het bier open en praten Klaas en Oscar over seks. “Ik heb al 24 dagen geen seks gehad!” begint Klaas. “Ik denk er ook gewoon niet aan,” zegt Oscar, die het vooral mist om gewoon met zijn vriendin op de bank te zitten. “Ik hoop wel dat het nog terugkomt,” lachen ze. Klaas: “Het is heerlijk om alleen met een man op een eiland te zijn.” Oscar is ook blij: “Het is een beetje zoals je met vrienden lult. Mannen onder elkaar.” Hij laat een keiharde boer. “I love my life.”


Girls night

Op Sabitan Laya is het girls night, maar eerst baalt Kim nog even dat Klaas haar niet heeft meegenomen naar Winnaarseiland. “Eén tel na de proef zei hij: ik neem je mee.” Toch was Oscar uiteindelijk de gelukkige. Kim: “Dit is een puur tactische keuze. Menselijke kant: het doet me pijn. Speltechnisch: ik snap het wel.” En dan gaat het ook nog eens keihard regenen. Zelfs weervrouw Amara zag dat niet aankomen. “Je loopt al een frituurfestijn mis, met sauzen. En vervolgens begint het zo te plenzen!”

Like hell

Bij de mannen is het een stuk gemoedelijker. De frituur gaat aan. Oscar: “Patat, calamares, bier. Ik ben zo gelukkig.” Zo simpel kan het zijn in Expeditie Robinson. “Ik geloofde dat nooit, maar het is echt zo.” Ondertussen is het ook tijd voor serieuze zaken. Oscar verklapt aan Klaas dat hij toch nog drie stemmen heeft in plaats van twee. Ze maken een plannetje om – ondanks de zwarte stemmen voor Amara – op Kim te stemmen, die ze als een sterkere tegenstander zien voor de finale. Klaas: “Kim is afgetraind like hell. Dus helaas, die moet eruit.” Maar later twijfelt Oscar toch of ze niet de twee zwarte stemmen van Amara moeten benutten, om zelf meer stemmen over te houden.


Bang voor ratten

Op Afvallerseiland heeft Danny vijf krabben gevangen. “Er zit niet echt smaak aan. Maar goed, je moet het eten, want dat geeft een beetje energie.” ’s Avonds blijkt ‘rat’ Danny doodsangsten uit te staan door… ratten! “Als het donker wordt, is het meestal party time voor de ratten. Dan is het hier tien keer zwaarder dan normaal. Dat is gewoon niet te doen. Ik kan zo niet slapen.” Dan gaat hij maar op het strand zitten. “Liever dat dan ratten over me heen.”

Stiefzusters

“Ik vind het lekker om even met Kim en Amara te bonden,” zegt Anna intussen op Sabitan Laya. Ze praten over de vele stemmen die Kim en Amara eerder op Anna hebben ingezet. “Jij was degene die het groepje bij elkaar hield,” verklaart Amara de keuze. Anna dacht juist dat het persoonlijk was. Opeens zegt ze tegen ons als kijkers: “Ik zie Amara en Kim af en toe als de grote boze stiefzusters. De ene lacht altijd, ook als ze boos is.” (We zien beelden van Amara.) “De ander kijkt altijd boos, ook als ze lacht.” (Beelden van Kim.)


Komkommers

Met z’n drieën verzamelen de dames voedsel. Ze vinden zelfs komkommers. Anna: “Wij hebben de mannen helemaal niet nodig om te overleven. Dat doen we gewoon makkelijk zelf!” Tegelijkertijd kijken ze vooruit naar de komende eilandraad, waar ze allemaal niet kunnen stemmen. Vanwege Oscars twee zwarte stemmen weet Amara zeker: “Oscars stemmen zijn alleen iets waard als hij samen met Klaas stemt. Klaas is de baas.” Kim denkt dat zij het slachtoffer zal worden van de mannen. Amara zou dat heel dom vinden, want voor Kim zijn drie stemmen nodig, en voor Amara zelf maar één. De RTL-weervrouw denkt dus dat zij naar huis gaat.

Risico

Maar nee, op de eilandraad gaat het toch anders. Naast alle zwarte stemmen (twee voor Oscar, twee voor Amara en één voor Anna) zijn er drie stemmen ingezet op… Kim. Twee van Oscar, één van Klaas. “Nou, dan zijn ze wel heel bang voor me,” reageert de hockeyster. Amara is verbaasd: “Jullie nemen echt een risico.” Klaas probeert het uit te leggen aan Kim: “Je bent echt veel sterker dan ik.” Kim: “Dat vat ik dan maar op als compliment.”

Mietjes

Na het afscheid van de groep lacht Kim: “Wat een mietjes eigenlijk hè?” Maar dan doet Dennis Weening het aanbod dat elke afvaller sinds de samensmelting krijgt: wil Kim haar expeditie voortzetten op Afvallerseiland, waarmee ze toch nog in de halve finale kan komen? “Gaan we doen,” reageert de hockeyster. Volgende week gaat ze dus met Danny in duel, al weet ze nog niet dat hij de tegenstander is. “Als ik ze terug kan pakken, doe ik dat. Dan vreet ik ze op.”

Lees ook:
Ons verslag van de elfde aflevering van Expeditie Robinson

Reageren