Verslag van Expeditie Robinson #13: Kim bovenaan Danny's 'dodenlijst'

Na een lange periode alleen krijgt Danny in aflevering 13 gezelschap van Kim op Afvallerseiland. Wie wint het duel en blijft in de race bij Expeditie Robinson?

“Wat een mietjes eigenlijk,” zei Kim vorige week in Expeditie Robinson, nadat ze op de eilandraad uit het spel werd gestemd door Klaas en Oscar. Alleen de mannen bezaten nog stembriefjes en zij hadden dus alle touwtjes in handen. Op hun ‘manneneiland’ hadden ze een plannetje bekokstoofd: exit Kim. “Flabbergasted” is Amara, die echt dacht dat zij met haar twee zwarte stemmen zelf het slachtoffer zou worden. Maar Klaas en Oscar wilden koste wat kost Kim eruit werken nu ze die optie hadden, zodat ze niet tegen haar hoeven te strijden in de finale.

Afvallerseiland

Wat die mannen niet weten, is dat Kim net als de vorige afvallers een geheim aanbod heeft gekregen om haar expeditie voort te zetten op Afvallerseiland. Danny zit daar al acht dagen in z’n eentje en krijgt nu eindelijk weer gezelschap: iemand om tegen te duelleren. Op het strand wacht hij af, het bootje doemt op in de verte. “Kim!” roept hij. “Wat ben je veranderd in die acht dagen! Donkerder, magerder!” Ze omhelzen elkaar. “Respect,” zegt Kim. “Zit je hier al zo lang joh?”

Administratie

Danny laat Kim z’n houten huisje zien. Op de muur heeft hij een complete administratie bijgehouden: hoe veel dagen hij van huis is, hoe veel dagen op afvallerseiland, hoeveel dagen alleen. En wie er nog in de race zijn. Kim onthult dat Ryanne naar huis is gegaan. “SERIEUS?” roept Danny. Hij streept haar naam door. Met Kim heeft hij leuke gesprekken, maar ondertussen is hij nog niet vergeten dat de hockeyster zeven stemmen op hem heeft ingezet. “Ze is de nummer één op de dodenlijst bij mij. Hoe mooi zou het zijn als ik haar nu naar huis speel.”


Duel

Die kans heeft Danny in het duel. De opdracht is weer hetzelfde als toen hij tegen Sander moest strijden. Kim en Danny moeten allebei op een evenwichtsbalk blijven staan, tot de zandloper leeg is. Daarna moeten ze vanaf die balk met een touw een ring los slingeren van een spiraal. Wie de ring eraf krijgt en als eerste aan een haak hangt, wint. Wie van de balk valt, verliest meteen.

Kwestie van seconden

Het duel is retespannend en dan zit er ook nog eens reclame tussendoor. Aaaargh. Als het reclameblok voorbij is en de zandloper leeg, gaat het opeens heel snel: Danny en Kim krijgen de ring allebei van de spiraal en het is een kwestie van seconden. Voorzichtig maar gehaast lopen ze beiden over de balk naar het haakje waar de ring aan moet hangen. Nét iets eerder voltooit Danny de opdracht. Kim ligt definitief uit het spel en vertrekt. Met lieve en bemoedigende woorden neemt ze afscheid van Danny. “Toen ze op de boot zat, bezorgde ze me tranen,” zegt een huilende Danny. Wauw.


Aapje Klaas

Ondertussen realiseert iedereen op Sabitan Laya zich dat de immuniteitsproef belangrijker is dan ooit. Klaas en Oscar hebben allebei nog één stem in hun kokertje, Anna en Amara hebben geen briefjes meer over voor de eilandraad. Tijdens het kokosnoten zoeken – waarbij Klaas als een aapje in de boom hangt, inclusief apengeluiden – bespreken de mannen dat ze wel blijven samenwerken als het kan, maar ook op elkaar zullen stemmen als het moet, om zichzelf te redden. Als de verliezer van de proef weer twee zwarte stemmen krijgt, is die zo goed als zeker doomed.

De proef

En zo blijkt de proef inderdaad in elkaar te zitten. De kandidaten arriveren bij een rotswand en Nicolette Kluijver legt het spel uit. Ieder staan ze op een plateau met stenen blokken. Daarmee moeten ze – steen voor steen – een toren bouwen, waarbij ze zelf steeds een steentje hoger komen te staan. De blokken onderaan kunnen ze omhoog hengelen met een haak aan een touw. Wie als eerste van zijn toren valt, verliest en krijgt twee zwarte stemmen. Wie het hoogst bouwt en niet valt, wint immuniteit.


Blijven staan

De proef gaat van start. Amara en Anna slaan driftig aan het bouwen, Klaas en Oscar doen het rustiger aan. Ze hebben maar één tactiek: blijven staan. Als ze maar niet vallen, krijgen ze geen zwarte stemmen en blijven ze in de race. “Anna en Amara willen heel graag immunteit winnen,” zegt Oscar, die dat zelf niet nodig vindt. “Dus ik laat ze maar.” Na een tijdje ligt vooral Klaas erg achter. “Volgens mij moet ik toch weer een beetje dichter bij de anderen komen om ze op te jagen,” zegt hij. Z’n benen trillen. “Ik kan ze niet stil krijgen.”

Lego

“Als je een blok op het vorige zet en erop gaat staan, dan is het het spannendst,” legt Amara uit. Ze is in haar nopjes met deze proef. “Ik ben een bouwer. Ik heb kunstacademie gedaan en daar heb ik onder andere bouwen gekozen.” Ze vergelijkt het spel met Lego. De stenen moeten zo min mogelijk speling hebben. Dat lukt Amara beter dan Anna. “Die heeft het niet zo netjes recht gedaan,” aldus de weervrouw/bouwkoningin. “Maar we gaan wel ongeveer gelijk.” Inmiddels hebben de dames allebei een toren van acht lagen, een behoorlijke voorsprong op de heren.


Elfde blok

Zo gaat het spel nog even door. Af en toe durft Oscar het aan om gewoon even te wachten, omdat hij toch voor staat op Klaas. Als Amara eenmaal een toren van elf lagen heeft, stopt ze ook met bouwen. Anna hijst nog een elfde blok omhoog, voor het geval dat ze wordt ingehaald. “Ik zeg nog zo tegen mezelf: ga niet op dat elfde blok staan, want dan ga je vallen. En wat doe ik? Ik ga op dat elfde blok staan.”

Janken

En ja hoor, bam, Anna valt naar beneden. (Wees niet bang: ze is wel gezekerd.) Ze valt naar twee zwarte stemmen… “Je voelt meteen: ik ga naar huis. Dit was het. Ik kon wel janken.” Anna denkt dat ze het verlies had kunnen voorkomen, omdat ze toch voor stond. “Het enige wat ik had hoeven doen, was wachten totdat Klaas zou vallen.” Het spel is eigenlijk al gespeeld, maar de rest moet nog door om te kijken wie immuniteit wint. Klaas valt, Oscar valt. Amara wint de proef. “Dat voelt heerlijk, dat je gewoon ergens de beste in bent.”


Rode wijn

Amara krijgt niet alleen de immuniteitsketting, ze mag ook samen met iemand naar keuze naar Winnaarseiland, waar een flesje rode wijn, snacks en pizza op hen wachten. Amara twijfelt niet wie ze meeneemt: “Anna, die gaat waarschijnlijk morgen naar huis. Een goedmakertje voor alle stemmen die ik je gegeven heb.” Als de dames op het eiland arriveren (voor de eerste keer is Klaas niet bij het groepje op Winnaarseiland!), gaan ze meteen aan de wijn.

Zwemdiploma’s

Op Sabitan Laya analyseren Klaas en Oscar het vervolg van het spel. Ze strijden in de finale liever tegen elkaar dan tegen Amara. Klaas: “Amara heeft twee keer immuniteit gewonnen. Hebben wij nog niet gehaald hoor. En ze heeft zwemdiploma A t/m F.” De mannen denken dat het nu alleen nog tussen hen en Amara gaat. Ze weten natuurlijk niet dat Danny al die tijd nog in het geheim op Afvallerseiland heeft gezeten en dat ook Anna na haar vertrek misschien daarheen vaart. We krijgen nog wat beelden van dat eiland, waar Danny zijn ‘villa’ ratvrij maakt met de klamboe die Kim voor hem had meegenomen.


Jarige Oscar

De volgende dag is Oscar jarig: hij is 26 geworden. “Ik heb me nog nooit zo niet-jarig gevoeld,” geeft hij toe. “Geen taart, geen feest, geen drank.” In plaats van taart heeft hij wel vis, want Klaas vangt weer eens twee visjes. “Nummer 109 en 110.” Op Winnaarseiland maken Anna en Amara pizza’s en ze besluiten een stukje te bewaren om mee te nemen naar de eilandraad voor de jarige Oscar. Anna doet ook nog een (gesponsord) pakje Fisherman’s Friend in haar rugtas. Overduidelijk in beeld natuurlijk.


Eilandraad

Vóór de eilandraad is er nog een klein feestje voor Oscar. Hij zit al Klaar met Klaas en dan komen Anna en Amara zingend aanlopen met de pizza onder een soort stolpje: “Happy birthday to Oscar…” Ze overhandigt het bord en grapt: “Ik geef hierbij twee zwarte stemmen aan jou.” Maar dan ziet Oscar de pizza. Hij geniet er enorm van en deelt met Klaas. Nicolette omschrijft dit tafereel als “twee kleine jongetjes met een snoepzak”. Ze zegt: “Mannen, vinden jullie het erg als we doorgaan met de eilandraad terwijl jullie eten?”

Geen poppenkast

Maar die eilandraad is eigenlijk niet nodig door de twee zwarte stemmen van Anna. “Laten we er geen poppenkast van maken,” zegt Nicolette. Stemmen hoeft niet. “En dit was meteen de laatste keer,” zegt Dennis geheimzinnig. “Er volgt nog wel een eilandraad, maar wat daarbij gebeurt, vertel ik jullie bij de volgende eliminatieproef.” Maar eerst moet de groep nu afscheid nemen van Anna.


Aanbod

Als Oscar, Klaas en Amara weer terug zijn naar Sabitan Laya, krijgt Anna het bekende aanbod van Dennis Weening. “Stel je nou voor dat je er nog een paar dagen aan vast mag plakken… Stel je nou voor dat ik zeg dat je in het geheim je expeditie kunt voortzetten.” Anna mag naar Afvallerseiland, als ze wil. “Dat ga ik natuurlijk doen,” zegt Anna meteen. “Ik ga het duel aan.” Dennis: “Zo vastbesloten?” Anna legt uit dat ze het wel heel spannend vindt, maar dat ze niet anders kan. “Een paar dagen terug stelde ik mezelf de vraag: waar ben ik nou trots op?” Wat ze toen dacht, was: “Ik zou alleen op een eiland kunnen overleven. Nou, dan moet ik het nu ook doen nu.”

Lees ook:
Ons verslag van de twaalfde aflevering van Expeditie Robinson 

Reageren