Lichtpuntje

Wees gerust; de ballen van Duncan zijn oké

16 Mei 2019 14:22 | amusement | Door Constance van Amstel

© Andres Putting
De media kunnen er geen genoeg van krijgen, maar Duncan Laurence lijkt zich geen ‘bal’ aan te trekken van ‘ballengate’. Zijn act staat als een huis.

Al tijdens de eerste repetitie van Duncan Laurence op het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv gaat de aandacht van de media niet uit naar zijn stem, kleding of piano, maar naar de bal die bij hem op het podium hangt. De lichtbron, die op dat moment nog het meest weg heeft van een uit de kluiten gewassen gloeilamp, trekt nogal de aandacht. Want wat doet dat ding daar, vroeg de naar Tel Aviv gevlogen songfestivalpers zich massaal af.

Ilse DeLange

Het antwoord op die vaag komt eerder deze week van Ilse DeLange, een van de verantwoordelijken voor de act van Laurence: de Israëlische crew had letterlijk de bal misgeslagen bij het interpreteren van de eerder ingestuurde instructies voor de aankleding van het podium. “Wat we zagen was behoorlijk ver van wat wij hadden bedacht.”, zegt DeLange tegen RTL Boulevard. “We dachten: dit is een witte bal aan een draadje, dat is niet wat wij bedoeld hebben.”

Wat het wel moet zijn is een lichtbron. Het licht moet de hoop verbeelden waar Duncan over zingt in zijn verder zo donkere liedje.

Dalen bij bookmakers 

Wat volgde was een gebeuren dat zich inmiddels tot ‘ballengate’ heeft ontwikkeld. Er wordt in België een nieuwe bal besteld, die in allerijl naar Israël wordt gevlogen. Er wordt geoefend met de bal op een doosje voor Duncan op de piano, aan een bewegende draad vanuit het plafond; alle opties worden bekeken. Ook worden verschillende camerastandpunten geprobeerd. Intussen daalt Duncan ook nog eens iets bij de bookmakers waar hij al die tijd de torenhoge favoriet was.

Proberen

Songfestivalwatchers houden dan ook hun hart vast als Duncan woensdagavond voor de vakjury optreedt, mét die bal. Zou hij op het juiste moment naar beneden komen? Zijn de camerastandpunten juist? Doen alle lichtjes het wel? Of heeft de Israëlisch crew er inderdaad de ballen verstand van?

Reactie Duncan 

Groot is dan ook de opluchting als het optreden dat woensdag vlekkeloos verloopt. Duncan Laurence trekt zich duidelijk niks aan van ‘ballengate’. Hij haalt kracht uit zichzelf. Bij Radio 2 reageert hij: „Gisteren dacht ik echt: dit is het moment. Optreden in plaats van repeteren.” Hopelijk doet hij dat donderdagavond weer.

Meer over