Interview

WIDM-kandidaat Kim-Lian van der Meij: 'Het was heftiger dan ik had verwacht'

8 januari 2022 10:00 | amusement | Door Tijgerbloed Teksten

© AVROTROS
Normaal is ze de gangmaker, maar bij Wie is de Mol? ontdekte Kim-Lian van der Meij een heel andere – rustige – kant van zichzelf. "Niet eerder was ik zo mezelf op televisie."

Was je fan van het programma?

“Ik had altijd het idee dat iedereen ernaar keek behalve ik. Ik woon nu drie jaar in Zweden dus daar gaat de hype helemaal aan me voorbij. Toen ik werd gevraagd heb ik meteen de seizoenen in China en Tsjechië gekeken. Na één aflevering was ik verslingerd. Ik ben een spanningszoeker, spring rustig uit een vliegtuig, hou van bungeejumpen en diepzeeduiken. Ik hoopte op dat vlak aan mijn trekken te komen. Ik ging het me ook voorstellen: hoe zou ik het doen, welke tactieken kon ik afkijken van anderen?”

En welke strategie koos je?

“Er ging van alles door mijn hoofd en toen concludeerde ik dat ik dat het geen zin heeft om vooraf een strategie te bepalen. Je weet namelijk helemaal niet hoe je gaat reageren in het heetst van de strijd. Dit programma is een persoonlijke ontdekkingsreis.”

Waar genoot je van tijdens de opnames?

“Het was nog heftiger dan ik had verwacht. Zo intens. Een opdracht is niet afgelopen als het is gedaan. Ook daarna gaat het spel door. Je moet constant op je hoede zijn. Dat vond ik gaaf.”

Wat voor kandidaat ben jij?

“Ik dacht dat ik een enorme gangmaker zou zijn. Maar ik vond het juist fijn om soms even alleen te zijn, een beetje op afstand te observeren. Als presentatrice wordt van je verwacht dat je de sfeer maakt. Als deelnemer kon ik alles loslaten. Ik ben denk ik nog nooit zo mezelf geweest op tv. Vergis je niet, ik ben bloedfanatiek. Maar dat fanatisme kun je op verschillende manieren uiten: door je als een kip zonder kop in het spel te storten of door alles als een sluwe vos van een afstandje te bekijken. Dat laatste deed ik.”

Hoe zou jij dit seizoen typeren?

“Iedereen is fanatiek en gaat voor de winst, maar wel altijd met respect voor elkaar. We spelen het hard maar fair. Ik denk dat de verschillende karakters het onwijs tof maken om dit seizoen te kijken. En dan Albanië… Wat een land, de Ionische zee, de stranden, de bergen, de kliffen. Als je het ziet wil je meteen je koffers pakken. Ik ga er zeker nog een keer naartoe met mijn kinderen.”

Wat zit er nog meer voor je in het vat?

“Ik ga iets heel leuks doen op het gebied van acteren en zingen, waar ik helaas nog niets over mag zeggen. En bij SBS presenteer ik het dagelijkse spelletjesprogramma 50/50, samen met Winston Gerschtanowitz, we mogen door tot aan de zomer van 2022. Daar ben ik superblij mee. Ik ben een echt spelletjesmens en geniet van al die weetjes die voorbijkomen.”

Wie is de Mol? is elke zaterdag om 20.30 uur te zien op NPO1. 

Meer over