Overzicht

Wie is wie in The Passion 2024?

21 maart 2024 11:20 | amusement | Door Judith Regeling

© Remko Modderkolk / KRO-NCRV
Op donderdag 28 maart 2024 kunnen we weer massaal genieten van The Passion. Maar wie heeft dit jaar nu eigenlijk welke rol? In dit artikel nemen we alle rollen en deelnemers met je door.

William Spaaij als Jezus

Waar KRO-NCRV vorig jaar nog de vrij onbekende Sinan Eroglu naar voren schoof voor de hoofdrol, is die eer dit jaar aan de al iets bekendere William Spaaij. Met name bij de musicalfans zal bij het horen van zijn naam een (enorme) bel gaan rinkelen, William Spaaij vertolkte de afgelopen jaren namelijk rollen in bijna alle musicals van ons land: van Grease, Hairspray, De Tweeling, Ramses, Lazarus tot The Sound of Music

Verder kun je hem kennen van het twaalfde seizoen Wie Is de Mol? en van Koffietijd. De afgelopen jaren schoof hij regelmatig aan om te praten over de ontwikkelingen binnen zijn vak.

William Spaaij als Jezus in The Passion 2024
William Spaaij als Jezus in The Passion 2024

Angela Schijf als Maria

Angela Schijf heeft eigenlijk geen introductie nodig. De actrice maakte in 1996 haar debuut in soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden waarin ze tot 1999 de rol van Kim Verduyn vertolkte. Inmiddels kennen we haar echter beter van een andere serie: Flikken Maastricht. Sinds 2007 speelt Angela de rol van rechercheur Eva van Dongen, naast 'partner in crime' Victor Reinier.

Wie aan Angela denkt, zal dan ook vooral het beeld van de actrice omhooghalen. Zingen kan ze echter ook. Dit bewees ze afgelopen jaar nog in Dagboek van een Herdershond, het eenmalige musicalspektakel van Omroep MAX. 

Rapper Keizer als Judas

Wie Googlet op de naam 'Keizer' stuit mogelijk als eerste op de vraag: 'Wat is er gebeurd met Keizer?'. Het is dan ook alweer een tijdje geleden dat de Surinaamse rapper in de spotlights stond, maar aan die periode van afwezigheid komt nu een einde. KRO-NCRV heeft hem namelijk aangewezen als Judas in The Passion 2024, waarmee hij officieel de opvolger wordt van Buddy Vedder die de rol vorig jaar met verve vertolkte.

Als je niet zo houdt van het rapgenre, en dus bij Mama Sorry, Keizer Koning Admiral en Wat Nog Meer vooral verward gaat kijken, bestaat er echter nog wel een mogelijkheid dat je Keizer ooit hebt gezien. Hij nam de afgelopen jaren ook deel aan De Vliegende Hollander (2013), Dancing with the Stars (2019), DNA Singers (2023) en That's My Jam (2024).

Keizer als Judas in The Passion 2024
Keizer als Judas in The Passion 2024

Matteo van der Grijn als Petrus

Het is goed te zien dat de omroep dit jaar heeft gekozen voor een groep bestaande uit zowel echte muzikanten als acteurs. Matteo van der Grijn, die de rol van Petrus vertolkt, behoort tot die laatste categorie. De afgelopen jaren heeft hij meegespeeld in talloze Nederlandse serie- en filmproducties, zoals Toscaanse Bruiloft, Gek van Geluk, Bankier van Verzet, Zwanger & Co, De Mannen van Dokter Anne en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Aan zangtalent echter ook geen gebrek. Matteo speelde in diverse theaterproducties, zoals Midzomernachtdroom, Fatal Attraction en Soldaat van Oranje. Die laatste titel leverde hem in 2011 een nominatie op voor een Johnny Kraaijkamp Musical Award in de categorie 'Beste mannelijke hoofdrol in een grote musical'. 

Matteo van der Grijn als Petrus
Matteo van der Grijn als Petrus

Gaia Aikman als Maria Magdalena

Na Kim-Lian van der Meij en Bertrie Wierenga is het aan Gaia Aikman om de rol van Maria Magdalena vorm te geven. Deze Surinaamse zangeres en actrice kun je onder meer kennen van haar rollen in musicals als The Lion King, Tina en recenter nog AÏDA. Voor haar vertolking in The Lion King werd ze zelfs een paar jaar geleden genomineerd voor de Musical Award voor 'Aanstormend Talent'. 

Verder nam ze deel aan het Junior Songfestival in 2007 en deed ze mee aan The Voice of Holland. Onder de vleugels van Ali B behaalde ze in het seizoen 2015/2016 de liveshows. 

Gaia Akerman in The Passion 2024
Gaia Aikman in The Passion 2024

Anita Witzier als verslaggever

Anita Witzier lijkt langzaam een vast gezicht te worden van The Passion, want ook dit jaar is ze van de partij. De KRO-NCRV neemt daarmee voor de derde keer de rol van verslaggever voor haar rekening. Dit deed ze ook al in Roermond (2021) en Harlingen (2023). "Ik vind het geweldig dat ik in mijn rol als verslaggever het vertrouwen krijg van mensen om naar hun verhaal te vragen en dat ze bereid zijn dat mens ons te delen", aldus de presentatrice in een eerder statement.

Verder heeft ze weinig introductie nodig. Anita presenteerde de afgelopen jaren onder meer shows als Festival van de Liefde, Anita Wordt Opgenomen, De Reünie en Nieuwe Boeren.

Anita Witzier voor The Passion 2024
Anita Witzier voor The Passion 2024

Robbert Rodenburg als De Ongelovige Tomas

Dit jaar krijgt The Passion een extra hoofdrol: het Bijbelse personage van De Ongelovige Tomas. Die benadrukt in het verhaal de menselijke neiging om te twijfelen. Aan online ster Robbert Rodenburg de taak om dit personage vorm te geven.

Robbert kun je onder meer kennen van zijn met een Televizier-Ster bekroonde online-videoserie Open Kaart en als winnaar van Expeditie Robinson 2021. 

Robbert Rodenburg voor The Passion 2024
Robbert Rodenburg voor The Passion 2024


Victor Löw als Pontius Pilatus

Na Sabri Saad El Hamus en Dragan Bakema is het dit jaar de beurt aan Victor Löw om de rol van Pilatus te vertolken. “Het mooie van de rol is de extreme worsteling die hij heeft met het uitoefenen van zijn ambt. Hij moet zegen geven over de kruisiging van Jezus, tegen zijn hart in," laat de acteur weten. 

Mocht je even niet meer weten wie Victor Löw nu ook alweer is en vooral waar je hem van kunt kennen, frissen we je geheugen graag op. De afgelopen jaren speelde hij onder meer rollen in series Flikken Rotterdam, Kees & Co, Seinpost Den Haag. Ook bracht hij tijd door op het witte doek en wel in grote Nederlandse films zoals De Openbaring, Michiel de Ruyter en Abeltje. 

Victor Löw in The Passion 2024
Victor Löw in The Passion 2024


Kluun als verteller

Naast alle vaste karakters die op Witte Donderdag de sterren van de hemel zingen en spelen, is er bij The Passion ook altijd iemand die het verhaal aan elkaar praat. Dit jaar is die eer voor Kluun, oftewel Raymond van Klundert. 

Voor veel mensen zullen er waarschijnlijk bij het horen van zijn naam sneller belletjes gaan rinkelen dan bij het zien van zijn gezicht. Dat is niet zo gek, want Kluun is namelijk bestsellerauteur. Je kunt hem dan ook onder meer kennen van zijn boeken als Komt een vrouw bij de dokter, De weduwnaar en Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt. Zijn meest recente boek is Help, ik heb een puber!. 

Kluun in The Passion 2024
Kluun in The Passion 2024

Wie zijn de discipelen in The Passion 2024?

Tot slot zijn er natuurlijk ook dit jaar discipelen, oftewel de volgelingen van Jezus. Dat zijn op de onderstaande foto van links naar rechts: Cabaretier Steven Brunswijk, Brugklas-actrice Sterre van Woudenberg, acteur Julian Ras, K-otic-zangeres Anna Speller, voormalig GTST-actrice Tamara Brinkman, acteur Robin Frings, influencer Vera Camilla en voormalig Nieuwe Tijden-actrice Jolijn Henneman.

De discipelen van The Passion 2024

De discipelen van The Passion 2024

 

The Passion is op donderdag 28 maart naar verwachting rond 20:30 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO1.

Meer over