Wijnkenner Ilja Gort laat neus voor 5 miljoen verzekeren

Ilja Gort, bekend van het tv-programma Wijn van Gort, heeft zijn neus laten verzekeren voor de lieve som van 5 miljoen euro. Het levert hem een notering op in het Guiness Book of Records. 

Ilja Gort is wijnboer. Hij is eigenaar van Château La Tulipe in Bordeaux, een 13e eeuws wijnkasteel in de buurt van Saint-Emilion waar hij de gelijknamige wijn maakt. Gort noemt zijn neus zijn 'op een na belangrijkste orgaan'. Toch was er voor het verzekeren van zijn neus een heel speciale aanleiding.

Verkouden

De wijnboer vertelde er alles over aan Nu.nl: „In de winter van 2008 was mijn hele team bij elkaar gekomen voor een belangrijke proeverij van onze wijnen. Omdat ik die dag een verkoudheid had, kon ik niet proeven. Die dag zou ik het verschil niet geroken hebben tussen meubelbeits en afwasmiddel. Dat maakte dat ik me realiseerde dat mijn neus van onschatbare waarde is voor ons château.”

10 miljoen 

Voor de man met de karakteristieke reuzehangsnor had de verzekering aanzienlijk hoger mogen uitvallen. Hij liet berekenen dat zijn neus tien miljoen waard is, maar daar wilde verzekeraar Lloyds niet aan. Het werd dus 5 miljoen. Gort: „Daar ben ik onder protest mee akkoord gegaan.” 

Ilja Gort is lang niet de enige die een lichaamsdeel liet verzekeren. F1-coureur Fernando Alonso deed het met zijn duimen, Dolly Parton met haar borsten, Jennifer Lopez met haar kont, Keith Richards met zijn handen en Tom Jones met zijn borsthaar. 

 

Reageren