Interview

Wilfred Genee over het succes van De Oranjewinter: “We doen het net even anders”

7 december 2022 12:35 | amusement | Door Esther Hut

© Talpa

Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen zijn op dit moment niet van de buis af te slaan. Zeven dagen per week zijn ze te zien met De Oranjewinter. En net als Vandaag Inside weet ook dit programma dagelijks bijna een miljoen kijkers te trekken. Wilfred Genee vertelt over het succes van het programma en zijn verwachtingen van het WK voetbal.

De Oranjewinter is nu ruim twee weken onderweg en ondanks dat het programma, niet geheel verrassend, vooral over voetbal gaat stemmen kijkers nog steeds graag af naar Wilfred, René en Johan. De mannen hadden er dan ook alle vertrouwen in dat het goed zou komen. Het programma heeft inmiddels zo’n vaste doelgroep aan zich gebonden, dat er geen twijfels waren of het programma wel zou slagen of niet.

Wel kwam er uit verschillende hoeken wat commentaar dat De Oranjewinter niet alleen maar over voetbal gaat, maar dat er ook actuele onderwerpen worden besproken. Op deze manier zou het toch gewoon Vandaag Inside kunnen blijven heten?

‘Johan is het geweten van Nederland’

“Kijk, Johan heeft zich geëtaleerd als het geweten van Nederland natuurlijk. Hij weet van een heleboel dingen een heleboel af,” aldus Wilfred. “En omdat we met De Oranjewinter een nieuwe weg zijn ingeslagen, gaan ze (René en Johan red.) natuurlijk ook niet alles loslaten ten opzichte van wat we normaal gesproken doen. Maar de combinatie vind ik persoonlijk erg mooi. Dat loopt gewoon erg lekker. René is natuurlijk groot voetballiefhebber en enorm fan van het WK, dus die vindt dit echt fantastisch. En Johan wil graag daar kwaliteit bij blijven houden en dat snap ik ook wel. Als mensen dat lastig vinden; tja je weet nu inmiddels wie we zijn.”

Verrassingen

En of kijkers weten wie ze zijn. Je weet namelijk nooit wat er gaat gebeuren tijdens de uitzending. Van verschillende hilarische verhalen die op tafel komen tot flinke meningsverschillen. Zo dook een paar weken geleden nog een stripper op uit het niets. Het was natuurlijk in scène gezet en een knipoog naar Jinek. Maar met De Oranjewinter elke dag op de buis zou je zeggen dat we daar ook wel wat verrassingen kunnen verwachten, toch?

“Dat wordt echt op het allerlaatste moment als geintje bedacht. Wij weten ook echt niet elke keer wat er gaat gebeuren. Opeens is het bijvoorbeeld traditie dat de bargast even in het gat onder de bar kijkt en dan koekoek te horen krijgt. Dat slaat helemaal nergens op, maar dat ontstaat spontaan. In dat opzicht went het nooit wat er gaat gebeuren. Wij weten het zelf ook echt niet. Het is altijd afwachten.”

Het succes van Vandaag Inside

De onverwachte dingen tijdens Vandaag Inside en De Oranjewinter zijn misschien wel factoren waarom de talkshow zo’n succes is. De mannen maken volgens Wilfred onderscheidende televisie en beide programma’s zijn eigenlijk niet te vergelijken met andere dagelijkse talkshows.

De presentator denkt te weten waar dat succes aan te danken is. “We maken het allemaal niet te moeilijk. Er zit een soort knipoog in. Relativering van het bestaan en zeker in deze moeilijke tijd. Veel, en dan spreek ik niet voor mezelf, Nederlanders die het zelf lastig hebben willen ook een beetje kunnen lachen op de late avond en niet met een zwaarmoedig gevoel naar bed toe gaan. Natuurlijk hebben we ook serieuze onderwerpen, maar er is altijd ruimte voor een knipoog en een lach. En dat is heel belangrijk.”

Hard werken valt wel mee

Dat de Oranjewinter-mannen veel werken moge duidelijk zijn. Ze hebben dit jaar al ruim 200 uitzendingen op de teller staan en dan kunnen we op 11 december ook nog een live event in de Ziggo Dome en een Oudejaarsspecial van Vandaag Inside verwachten. Je zou zeggen dat zoveel uitzendingen je opbreken, maar volgens Wilfred valt het wel mee. “Er zijn veel mensen die meer dan tien uur per dag werken, dat is pas hard werken. Wat wij doen is niet hard werken. Het is gewoon een uur lol maken en dat is prima te doen. Als ik heel eerlijk ben zie ik het ook niet als werk.”

Leukste fase van het WK

Het WK duurt nog zo’n twee weken en dat is precies de fase waar Wilfred naar uitkijkt met de Oranjewinter. “Nu gaat het los en kun je je verheugen op elke wedstrijd, want dan is het de dood of de gladiolen.” Of Nederland dan ook wereldkampioen wordt volgens de presentator? “Nouja, ik hoor van Gaal steeds zeggen ‘we worden wereldkampioen’, dus daar ga ik ook van uit. Als Louis het zegt, dan zal het wel zo zijn.”

Wereldkampioen of niet, na het WK voetbal hebben Wilfred, René en Johan eindelijk even rust. Heel even dan, want vanaf maandag 9 januari zijn ze gewoon weer terug met Vandaag Inside.

De Oranjewinter is elke dag te zien rond de klok van 22:00 uur op SBS6.

Meer over