'Misdaadverheerlijking'

William Rutten haalt uit na ophef over Holleeder fotoshoot

23 januari 2019 14:36 | amusement | Door Jef Willemsen

© Instagram William Rutten
William Rutten is de kritiek op zijn fotoshoot met Willem Holleeder beu en dient in een Instagrampost zijn critici stevig van repliek.

De sterfotograaf had al jaren een fascinatie voor de topcrimineel dankzij de boeken van Peter R. de Vries en probeerde Holleeder toen hij in 2012 vrij kwam de man voor zijn lens te krijgen. Uiteindelijk leverde dat een veelbesproken shoot op. 

Misdadiger

Naast lof voor het eindresultaat, kreeg Rutten naar eigen zeggen ook veel kritiek. Hij moest zich verdedigen omdat hij "de meest besproken misdadiger" ooit had gefotografeerd. De foto's zouden misdaad verheerlijken en mythe versterkend werken. 

Niet te koop

Na bijna zeven jaar zit de kritiek Rutten nog altijd dwars. Hij verklaart op Instagram dat de shoot met Holleeder tot zijn meest aangevraagde beelden behoren, maar dat hij de beelden principieel niet verkoopt. 

Judas

Daarnaast merkt William fijntjes op dat Holleeder allang gemythologiseerd is, gezien de "concertrijen" aan publiek bij de hoorzittingen. Om nog maar te zwijgen over het geld dat is verdiend aan het boek Judas, en de gelijknamige tv-serie en toneelvoorstelling. "Dat mag allemaal, maar de man die inmiddels commercieel meer is uitgebuit dan welke bekende Nederlander ooit fotograferen? Nee dat is misdaadverheerlijking.", besluit Rutten.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Toen ik mijn shoot met Willem Holleeder had gedaan waren er veel mensen die het “misdaadverheerlijking” noemden.... Ik moest mij verdedigen waarom ik de meest besproken misdadiger ooit had gefotografeerd. Het tijdschrift Focus plaatste een foto uit mijn serie op de cover en noemde de foto “mytheversterkend”. Ze kregen helaas buiten een goede losse verkoop ook te maken met winkeliers die het blad niet in de schappen wilden en adverteerders die zich terug wilde trekken. We zijn nu een aantal jaren verder, mijn Holleeder foto’s behoren tot mijn meest aangevraagde foto’s. (Nee ik verkoop ze nog steeds niet!) Alle mensen die mijn beelden misdaadverheerlijking noemden zijn nu waarschijnlijk één van de eigenaren van de bijna half miljoen verkochte exemplaren van het Judas boek. Of zijn inmiddels naar een voorstelling geweest van de theater versie van het boek, hebben gekeken naar de Judas serie op Videoland, of alle andere Holleeder specials die er ondertussen zijn gemaakt..... En dan zullen we het maar niet hebben over de “concertrijen” van publiek tijdens de hoorzittingen bij de rechtbank.....Dat mag allemaal, maar de man die inmiddels commercieel meer is uitgebuit dan welke bekende Nederlander ooit fotograferen? Nee dat is misdaadverheerlijking.... #willemholleeder #blackandwhitephotography #portrait #williamrutten

Een bericht gedeeld door William Rutten (@williamrutten) op

Meer over