Schijn kan bedriegen

William Rutten onthult waarheid over Voice-foto Jan Smit

9 augustus 2020 10:03 | amusement | Door Jef Willemsen

© William Rutten
Het is dé mediaverrassing van de zomer: Jan Smit als nieuwe coach bij The Voice of Holland. William Rutten mocht de persfoto schieten, maar daags later onthult de sterfotograaf de waarheid over die shoot.

Op de persfoto is Jan breed lachend te zien met zijn hand op de knop van de bekende rode draaistoel. Op de achtergrond is echter zijn geliefde Volendam te zien. Hoe kan dat?

Photoshop

De meest voor de hand liggende verklaring is Photoshop. Rutten geeft toe dat hij inderdaad het beeld digitaal wat heeft bijgewerkt, maar er is veel meer echt dan je zou vermoeden. Op Instagram deelt hij daarom backstagebeeld van de shoot en wat blijkt: de foto is echt in Volendam genomen. De productie was met draaistoel en al naar het populaire vissersdorp gekomen om daar samen met Jan de foto te nemen. Vooraf vreesde William dat door deze beslissing het nieuws van Jans nieuwe job zou uitlekken, maar niemand in de toeristische trekpleister heeft zijn mond voorbij gepraat.

Vissen

De stoel is dus echt. Jan is echt. Volendam is ook echt. Wat is er dan nep aan de foto? Een oplettende kijker ziet dat naast de opgepoetste hemellucht en warmere kleuren alleen de vele vissen uit de digitale trucendoos van Rutten komen. 

Meer over