Speelgoed voor volwassenen

Winston Gerschtanowitz over Car Wars: 'Dit kan weleens een hitje worden!'

20 augustus 2021 06:00 | amusement | Door Redactie Televizier

© William Rutten
Leontien van Moorsel, Najib Amhali, René Froger, Herman den Blijker, Jamie Westland en Robert Doornbos gaan helemaal los tijdens het rc-racen, rijden met radiografisch bestuurbare auto’s. 6 vragen aan presentator Winston Gerschtanowitz: ‘Racen overstijgt generaties.’

Onder monstertrucks door scheuren, van flatgebouwen afspringen met je autootje: ‘Car wars’ klinkt spectaculair.

Winston Gerschtanowitz: “Productioneel is het programma van hoog niveau. De meest fantastische banen zijn ontworpen. Er wordt inderdaad van gebouwen afgesprongen, je ziet loopings, straatraces, behendigheidsopdrachten. Rijden op zand, scheuren op sneeuw, wat je maar kunt bedenken gebeurt ook. We hadden een prachtbaan op het strand, opeens was het halve parcours verdwenen omdat de vloedlijn veel verder kwam dan verwacht. Daar hebben we wel hard om gelachen.”

De BN’ers moeten flink aan de bak.

“Racen met een radiografisch bestuurbare auto lijkt simpel, maar het valt niet mee om er goed in te worden. Hun coaches, grote jongens in de wereld van het rc-racen, trainen intensief met ze, ze verdienen meer geld naarmate ‘hun’ BN’er beter presteert. Bijna alles is geoorloofd om elkaar uit de race te drukken. Dat maakt het extra mooi om deze toppers van superstatuur bezig te zien, hun gedrevenheid, het balen als het misgaat. Ze zijn echt bloedfanatiek. Het zijn mensen die gewend zijn ergens helemaal voor te gaan. Er zijn dan ook meerdere auto’s gesneuveld.”

Tv-programma’s gebaseerd op kinderspeelgoed, het lijkt een trend.

“Ik denk dat de herkenbaarheid aanspreekt. Ik kijk ook graag naar Lego masters, omdat ik vroeger zelf met Lego speelde. Mijn kinderen deden dat ook. Knikkeren, hetzelfde verhaal. Het heeft iets nostalgisch. Ik racete vroeger ook samen met mijn vader, dat waren mooie momenten.” 

Wat vinden jouw zonen van het programma?

“We hadden zelf al op afstand bestuurbare auto’s thuis, dus we kennen het. Laatst mocht mijn zoon mee naar een opnamedag, hij vond het helemaal geweldig. Hij bedankte me zelfs voor de mooie dag. Dat hij zelf mocht racen over die baan, ja, dat was het helemaal.”

Zijn jullie een spelletjesfamilie?

“Sinds de lockdown wel. Met name samen puzzels maken was een succes. Van die puzzels van duizend stukjes of meer, en dan met z’n allen eromheen. Erg gezellig.”

Wordt ‘Car wars’ net zo’n succes als ‘Marble mania’?

“Mensen dachten bij Marble mania aanvankelijk: een knikkerprogramma? Maar dan zet je de tv aan en blijf je toch kijken. Ook racen overstijgt generaties. Misschien had je zelf een op afstand bestuurbare auto of je kinderen vinden het leuk, daarmee krijg je het hele gezin samen voor de buis. Buiten dat: sport, strijd, drama, alles zit erin. Mijn onderbuikgevoel zegt dat het zomaar een hitje kan worden.”

Car wars is te zien vanaf vrijdag 20 augustus om 20.30 uur bij SBS6

Meer over