Dancing on Ice

Winston Gerschtanowitz: 'Stiekem hoop je dat er wat misgaat'

11 januari 2020 11:00 | amusement | Door Jef Willemsen

© William Rutten
Winston Gerschtanowitz is samen met Patty Brard het gezicht van Dancing on ice. De presentator houdt moeiteloos het hoofd koel en geniet volop van de grootschalige ijsdansshow.

Wat maakt Dancing on ice zo speciaal?
“De spanning van het ijs is de magie van Dancing on ice. Die grote baan voegt zoveel toe en maakt het meer dan ‘zomaar’ een talentenjacht. Live zingen of dansen op televisie is al best spannend, maar zo’n kuur op kunstschaatsen is het ultieme in uit je comfortzone stappen. Zowel voor de kandidaten als voor ons: je kijkt toch met de gedachte: 'Oh my god, gaan ze vallen?'”

Hoe bereid je je voor op de liveshow? 
“We maken Dancing on ice met hetzelfde team dat ook verantwoordelijk is voor The voice of Holland, dus iedereen heeft ervaring met liveshows en weet wat er moet gebeuren. Eigenlijk ben je de hele week bezig met de show. Ik heb veel contact met de eindredactie en de kandidaten om te weten wat er speelt en waar we het in de uitzending over kunnen hebben. Op vrijdag hebben we de doorloop en spreek ik de filmpjes in. Zaterdag is een lange dag: eerst de generale repetitie en dan ’s avonds live.”

Hoe zit het met jouw zenuwen?
“Eerlijk gezegd heb ik daar totaal geen last van. Mensen zijn negen van de tien keer nerveus voor live omdat ze zich niet goed voorbereid hebben. Onduidelijkheid maakt onzeker. Als je weet wat je moet doen en wat je kunt verwachten, geeft dat houvast. Na al die jaren bij RTL Boulevard heb ik de rust gevonden om live televisie te maken.”

Maar wat als er ondanks alle voorbereidingen toch wat misgaat?
“Dan is dat alleen maar leuk! Stiekem hoop je daar juist op, als alles altijd volgens het draaiboek gaat dan wordt de show te gladjes. Natuurlijk wens ik niemand een ongeluk toe, maar de kans op een valpartij zet je wel op scherp.”

Welke kwaliteiten moeten finalisten hebben?
“Volgens mij de combinatie tussen talent, techniek en showmanship. Sommige kandidaten hebben van nature meer aanleg dan anderen: in de eerste aflevering was het niveau van Tommie Christiaan volgens Marc Forno al fantastisch. Anderen hebben wat langer nodig voordat ze het te pakken hebben. Dat merkte ik zelf toen ik meedeed in 2007. Pas na een paar weken ging het ineens: je schaatsen doen minder pijn, je wordt zekerder in je bewegingen. Maar je moet wel de mazzel hebben dat de jury en het publiek je de kans geven zo ver te komen.” 

Zou je zelf nog eens mee willen doen?
“Haha, ik vind het nog altijd leuk om te doen en als ik een weekje zou trainen zit ik waarschijnlijk weer aardig op niveau. Wie weet dat je me voor het eind van het seizoen ook nog bezig ziet op het ijs.” 

Dancing on ice, zaterdag • SBS 6  20.00 uur 

Meer over