Column Carlo Boszhard

Carlo Boszhard vindt dat je met Rutger Castricum de kijker in het gezicht spuugt

3 juni 2021 14:23 | columns | Door Irma Tomas

© RTL/Televizier
De NPO worstelt met welke programma's het moet uitzenden. Carlo Boszhard weet het antwoord. En dat is niet Rutger Castricum.

Amusement,

Weet u het nog? De politiek, onder leiding van Sander Dekker, ging bepalen welke programma’s er wel en niet mochten worden uitgezonden. Dekker wist het zeker: geen amusement meer bij de NPO. Door te zeggen dat ons belastinggeld niet over de balk gegooid mocht worden, kreeg hij velen met zich mee. ‘Weg met die rommel’, huilden de wolven mee in het bos. Een paar jaar later zit er bijna geen publiekslieveling meer bij de NPO, zodat RTL-ster Chantal Janzen mocht stralen op het Eurovisie Songfestival.

De NPO heeft een groot probleem. De jonge kijkers gaan naar The masked singer, The voice of Holland, Lego masters, Marble Mania en I can see your voice. Gewoon amusement dus, zonder een diepere laag. Laat me eens proberen om hier een draai aan te geven voor de NPO, omdat omroepdirecteur Frans Klein heeft aangegeven een hit als The masked singer graag te willen hebben. Gevonden: deze programma’s verbinden! Verbinding van grote groepen – jong en oud – die op het moment van uitzending hun tablet of krant even opzij leggen om sámen iets te kijken.

Niet alleen door een geweldig Songfestival of Europees Kampioenschap, maar door een tv-programma. De NPO zoekt intussen naar formats die onder een bepaalde paraplu toch mogen en een groot aantal kijkers trekken. Volgens mij gaat het daar al mis, dat het ergens over moet gaan. Goed, Make up your mind geeft een mooie boodschap mee aan de kijker en is groot amusement, maar de insteek bij ons was voornamelijk om een goed amusementsprogramma te maken.

Showcolade was best een leuk idee, maar in uitvoering slecht. Jandino hoort op NPO 2 of 3 en met Rutger Castricum als tv-host kun je beter de kijker in zijn gezicht spugen. Dan gaan ze ook vanzelf weg. Heel moeilijk is het in mijn ogen niet, als er maar niet te moeilijk over gedaan wordt. De dag dat de politiek zich ging bemoeien met de publieke omroep is de oorzaak dat je van het uitzendschema geen chocola meer kunt maken.

Meer over