Column Carlo Boszhard

Carlo Boszhard kan zich goed verplaatsen in de queens

17 september 2020 14:32 | columns | Door Carlo Boszhard

© Televizier
Carlo Boszhard spreekt de queens toe en voelt en leeft met ze mee. Ook kijkt hij uit naar het eerste seizoen van Drag Race Holland.

Lieve queens, 

Een jongetje van elf jaar vraagt aan zijn moeder een jurk, panty en naaldhakken. Hij trekt alles aan en loopt heen en weer tot zijn ma hem zegt dat het niet klopt. “Wat is er dan mis?”, vraagt het jongetje. “Is het niet oké om in een jurk te lopen?” Ze antwoordt: “Nee, dat is prima, alleen is de rok te groot.” En in een wip vermaakt Wil Boszhard in het jaar 1980 haar eigen jurk voor haar zoontje Carlo.

Mies Bouwman

Op school deed ik Mies Bouwman na en werd er hard gelachen. Maar het voelde niet als uitlachen en eerlijk gezegd kon het me ook niks schelen. In die jurk voelde ik mij niet Mies, ik wás Mies! De rol van mijn leven. Voor mijn vader lag het anders en dat begrijp ik. Sommige mensen lachten mij natuurlijk wel uit en hij wilde mij daarvoor beschermen. Maar ze hebben me nooit verboden om mezelf te zijn.

RuPaul's drag race Holland


Jaren later had ik de wens om een jurk aan te trekken niet meer. In De tv kantine speel ik nog wel rollen als Patty Brard of Loretta Schrijver, maar dat heeft voor mij geen extra betekenis. Voor andere mensen wel: zij maken de transformaties van man naar vrouw tot een ware kunstvorm. De verhalen van deze kunstenaars moet je zien in het leukste en mooiste programma ooit: Ru Paul’s dragrace. Ik heb het voorrecht om in de Nederlandse jury te zitten van een de afleveringen van RuPaul’s drag race Holland (nu op Videoland).

De jury

Het is show, het is humor en je jankt de mascara van je nepwimpers door de overlevingsdrift van de Queens. Er werden allemaal bekendheden nagedaan en toegegeven: ik was snoeihard. Ik heb eerlijk gezegd wie er goed was en wie niet. Misschien – bedacht ik me later – te hard. Maar ik weet dat al deze queens vechters zijn. Hun hele leven worden ze immers beoordeeld en veroordeeld. Daarom wil ik vanaf deze plek nog eens onderstrepen hoe groot mijn respect en liefde voor jullie is. Ergens is er weer een nieuw jongetje van elf dat door jullie zichzelf vindt. En onthoud, zoals Mama Ru zegt: “Als je niet van jezelf houdt, hoe kan je dan ooit van iemand anders houden?”

Meer over