Column Carlo Boszhard

Carlo Boszhard heeft een briljant idee voor een nieuwe serie bij Omroep MAX

18 oktober 2022 14:53 | columns | Door Carlo Boszhard

© Televizier/RTL
Vorige week overleed Angela Lansbury, oftewel Jessica Fletcher uit Murder, She Wrote. En Carlo Boszhard was verslaafd aan die detectiveserie. Hij doet Jan Slagter gratis en voor niets een briljant idee aan de hand.  

History,

De theatertour met Beauty and the Beast in 2005 heeft mij – los van de rol van kandelaar Lumière – een vriend voor het leven gegeven. Ger Otte, die de klok Tickens speelde, bleek dezelfde fascinaties te hebben als ik. Jut en Jul werden we achter de schermen genoemd. Broers, altijd samen. Na het stoppen van een productie wordt altijd beloofd dat zo’n hechte vriendschap blijft bestaan. De realiteit is vaak dat mensen elkaar toch uit het oog verliezen, maar niet bij Ger en mij.

Nog dagelijks bellen we over tv, film, series, ouders, liefde, verdriet en… Jessica Fletcher. Want als de hele Beauty and the Beast-cast na een voorstelling ging stappen tot diep in de nacht, bleven de kandelaar en de klok op hun hotelkamer om naar Murder, She Wrote te kijken. Het liefst met een kopje thee, oertruttig in pyjama, met als hoogtepunt de prachtige openingstune. De serie met wereldster Angela Lansbury brengt je in trance. De wereld staat in brand, mensen haten elkaar, er is meer kans op oorlog dan op vrede, maar in de wereld van haar alter-ego Jessica Fletcher komt altijd alles goed. Murder, She Wrote is traag, niet hip en elke aflevering lijkt op de aflevering ervoor. Ze heeft altijd weer ergens een neefje of nichtje dat onterecht wordt beschuldigd van een moord. Maar de klasse van Angela, de openingstune en lekker meedenken wie de dader toch is, blijven goud.

Angela redde zelf ook haar familie. Ze wist haar dochter uit de handen van seriemoordenaar Charles Manson te houden. Haar zoon – verslaafd aan drugs – liet ze afkicken en ze gaf hem een baan als regisseur voor haar serie. Maar liefst 18 keer werd zij genomineerd voor een Emmy Award. 18 keer werd er een crime gepleegd door het gouden beeldje niet aan haar te geven. Na meer dan 70 jaar in films en 264 moorden verder, viel op 96-jarige leeftijd het doek. Van stoere bouwvakkers tot musicalliefhebbers, iedereen deed een buiging voor de vrouw die deed waarom ik nog steeds zo verliefd ben op tv. Een serie om je in te verliezen. Het komt goed, Jessica lost het op. Lieve Angela Lansbury, rust zacht. History, She Wrote!

PS. Bij deze pitch ik met mijn productiemaatschappij aan Jan Slagter voor Omroep Max: een Nederlandse versie met Simone Kleinsma.

Meer over