Column Carlo Boszhard

Carlo Boszhard heeft niets meer te verliezen

2 mei 2023 16:55 | columns | Door Carlo Boszhard

© Televizier/RTL
Carlo Boszhard heeft geen angst meer voor tv-flops en hij gunt Marieke Elsinga hetzelfde. 

Angst,

Ergens in een computer of in iemands brein ligt de nieuwe tv-hit. Maar niet ieder goed idee overleeft de wetten van televisiemaken. We zijn niet allemaal John de Mol die op voorhand alles betaalt om het eens uit te proberen. Je bent overgelaten aan de beslissing van een paar mensen die denken ‘ja, dit gaan we proberen.’ Maar je kunt niet leren wat juist wel of niet werkt. Angela de Jong schrijft tv-columns en we kunnen haar serieus nemen, maar gelukkig is ze geen zenderbaas bij RTL 4.

Als u met het idee van The Masked Singer bij haar zou komen, stond u na drie minuten weer buiten. Inmiddels is The Masked Singer een wereldhit in meer dan 56 landen. Ik wil er alleen mee zeggen dat je er niet in kunt doorleren, ik niet, u niet. Het is passie hebben voor een idee en de mazzel hebben dat de juiste persoon met macht de gok wil wagen. Ikzelf moet als presentator ook gokken of een programma de juiste stap is.

Zo gokte ik mis bij Dancing with the Stars. Geloof me, misschieten draag je een misser langer mee dan raak schieten. Toen ik I Can See Your Voice door Peter van der Vorst kreeg doorgestuurd, had ik twijfels. Of moet ik zeggen angst, een slechte raadgever die altijd meespeelt bij dit soort beslissingen. Het was absoluut nog geen internationale hit, wat het nu wel is. En laten we eerlijk zijn, valszingende mensen in een spelletje?

Er speelde in die tijd gelukkig nog iets anders mee. Ik ben inmiddels 52 jaar, waarvan ik 32 jaar bij RTL werk. “Wat heb je dan nog te verliezen? Niks toch?” riep Herald mij toe. Toen ik jonger was leek elk programma een nieuw examen. Anders was het einde oefening, overtuigde ik mezelf. Die voorzichtigheid brengt je uiteindelijk nergens.

We leven in een tijd waarin dagelijkse talkshows en showrubrieken blijven wrijven in een vlek. Dat is niet de schuld van die programma’s, we kijken er graag naar en klikken dit soort berichten vaker aan. Of het nou het valszingende songfestivalduo is of het programma Alles is Muziek is… wrijven en nog eens wrijven. Het enige wat ik een talent als Marieke Elsinga wens, is bij een volgend idee er weer net zo open en zonder angst in te staan.

We kunnen niet blijven klagen dat er geen nieuwe programma’s komen om vervolgens bij een nieuw idee het al voor de start af te branden. Alles is Muziek overleeft het waarschijnlijk niet. Marieke en het team dat eraan gewerkt heeft wél. Daar hoef ik niet voor te gokken, dat weet ik na al die jaren zeker.

Meer over