Column

Carlo Boszhard mist trots voor Nederlandse televisie

27 augustus 2019 16:05 | columns | Door Carlo Boszhard

Carlo Boszhard kijkt uit naar het nieuwe tv-seizoen; er is veel te kiezen. Minder zin heeft hij in zure nieuwsberichten over slechte kijkcijfers. In plaats daarvan ziet hij liever meer trots voor de Nederlandse televisieprogramma's. 

Lieve afstandsbediening,

Je gaat nog eens naar de knoppen! Want wat ga je het druk krijgen dit seizoen met het grote aanbod. Zaterdags zit er onder je knoppen op 1: Beste zangers, op 6: Ik hou van Holland en op 4: Dancing with the stars. Op vrijdag valt er qua amusement te kiezen tussen o.a. The masked singer en Dance dance dance.

Ballenspel

Doordeweeks wordt het spelletje Lingo nieuw leven ingeblazen. Dan krijg je van mij even rust, want ik heb dat altijd al een ballenspel gevonden. Toegegeven, in combinatie met Man bijt hond is het voor de ietwat oudere – lees: NPO – kijker wel een interessante optie.

Vele zelfbenoemde mediadeskundigen, internetsites, recensenten en kranten zullen de ‘tv-oorlog’ tussen RTL en SBS op de voet volgen. Zondagochtend zitten ze in de aanslag klaar om, nadat de cijfers binnen zijn, de meest smeuïge koppen te verzinnen.

Verwend publiek

Maar ik bekijk het van de positieve kant, want de kijker heeft weer wat te kiezen. Er is geen land ter wereld met zo weinig kijkers, waar toch zoveel te kijken valt. Maar toch klaagt het, want het is zo verwend geworden. Terwijl ze door jou, lieve afstandsbediening, ook even verder kunnen klikken en kunnen zien dat de landen Duitsland, België, Frankrijk of Spanje vergeleken bij Nederland flink achterlopen.

Waar is de trots?

Waar is de trots, waar is de echte liefde voor tv? Reken maar dat kranten met een armoedige oplage gebrand zijn om de televisie-programma’s gelijk weg te zetten als flop, drama of zelfs afgang. Want dit is het jaar van de waarheid. Kunnen twee grote commerciële zenders naast elkaar bestaan in deze tijd?

Voordat de oorlog echt losbarst, wil ik eerst stilstaan bij de echte winnaar: de kijker. Die wordt op afstand bediend en beslist. Nu maar hopen dat hij niet bezwijkt onder keuzestress...

Meer over