Column | Teletekst

Teletekst bestond vorige week 30 jaar. Ik weet nog dat het kwam. Het was fascinerend dat je met je afstandbediening getallen kon intypen en die getallen op je tv verschenen. Eindelijk die magische gekleurde knopjes op je zapper kunnen gebruiken. Dit was nog ver voor de pc-tijd, voor de mobiele telefoon.

Het was de tijd dat je moeiteloos veertig telefoonnummers uit je hoofd wist, omdat je die elke keer helemaal opnieuw moest tikken en vaak nog zelf moest draaien op je telefoon, die met een kabel aan de muur vastzat.

En in deze tijd, waarin ‘digitaal’ nog gewoon betekende dat je iets met je vinger deed en e-mail als ‘emaj’ werd uitgesproken, was daar het wonder Teletekst.

Voor mijn gevoel is er in 30 jaar vrijwel niets veranderd bij Teletekst.

Ik kan me nog herinneren dat ik bij een nieuwe tv een knopje ontdekte waarmee je een pagina kon stilzetten: daar kon ik de hele dag blij van zijn. En je kunt nu een pagina die uit verschillende delen bestaat, zelf ook doortikken.

Ik kan me de tijd heugen dat er bladzijden waren. Met name die over de weersverwachting van de sneeuwgebieden in de Alpen, die soms wel uit 12 delen bestonden. Als je er dan net in kwam op deel 4 en je moest deel 3 hebben, duurde dat wel 10 minuten voordat-ie daar weer was. Dus ging je terug naar je tv- programma. Maar als je dan weer op teletekst zat, was-ie altijd wéér net voorbij die nr. 3. En als je eindelijk op de goeie pagina was, bleek er geen sneeuw te liggen.

Ach, wat een fijne romantiek, heerlijke tijd.

Nu krijg ik dagelijks een sms bij elke sneeuwvlok die er valt of ik kijk zelf even via een webcam. Dertig jaar teletekst ziet er nu hopeloos ouderwets uit, met die te kleine gele lettertjes op dat te zwarte scherm.

Er zijn nog steeds miljoenen mensen die dagelijks Teletekst raadplegen. Met name ook de jongeren, naar het schijnt. Is het al retro? En wie werken er eigenlijk? Ik zie mannen op leeftijd met brillen en stofjassen voor me, in een raamloze ruimte tikkend op een Commodore 64.

Teletekst is volgens mij het boot camp van de NOS. Als je niet presteert, word je gedeporteerd naar het Siberië van de nieuwsvoorziening: Teletekst.

Ze gaan overigens in de toekomst moderniseren. Jammer, maar hier toch wat suggesties. Allereerst, waarom begint het bij pagina 100?

Er is geen enkele reden te bedenken waarom niet gewoon op pagina 1 het nieuwsoverzicht staat. Als je dan op pagina 5 moet zijn, hoef je alleen een 5 in te drukken. En niet 105, wat alweer drie handelingen zijn, en waar vaak ook nog een hoop fout gaat, want dan tik je toch per ongeluk 115, 1005 of 055 in. En als je op pagina 121 staat en je moet naar pagina 103, kan er dan echt niets op worden verzonnen dat je níet eerst helemaal moet doortellen tot pagina 800? En kan iemand mij vertellen wat het verschil is tussen pagina 101: het nieuwsoverzicht en pagina 102: het volledige nieuwsoverzicht? Op pagina 102 staan misschien drie berichtjes extra. Waarom is dat dan ineens het ‘volledige’ nieuwsoverzicht?

Joep van Deudekom

Reageren