Marijn Frank

Angela de Jong vindt de documentaire Overgave het mooiste dat ze in lange tijd zag

19 oktober 2022 11:18 | documentaire | Door Irma Tomas

© Victor Horstink
Vaak is Angela de Jong kritisch in haar tv-columns in het AD, maar vandaag is ze een en al lof voor Overgave, de documentaire van Marijn Frank over haar vriendin Annemarie. Angela pinkte zelfs een traantje weg.

Marijn Frank, bekend van Keuringsdienst van Waarde, maakte een documentaire over haar beste vriendin die een paar jaar geleden overleed aan kanker. Na de dood van Annemarie erfde Marijn haar hardloopkleren. En ondanks dat ze een ongelooflijke hekel had aan hardlopen, pakte ze de handschoen op en ging ze vol in training voor de marathon van Berlijn. 

Diepe liefde tussen twee vriendinnen

Angela schrijft dat de 2Doc Overgave 'zonder twijfel het mooiste is dat ik sinds lange tijd gezien heb',  'Omdat het helemaal niet over hardlopen gaat, maar over de diepe liefde tussen twee vriendinnen, over zelfverkozen familie, over de oneerlijkheid van het bestaan en over die ene vraag die elke ouder nachtmerries bezorgt: stel dat ik afscheid moet nemen van mijn nog veel te jonge kind.'

Potje janken

En ondanks dat de film over een zwaar onderwerp gaat en Angela zelfs 'een potje moest janken', is het volgens de columniste geen droevige film. 'Het gevoel waarmee je als kijker achterblijft, is dat van oneindig veel liefde en warmte.'

NPO Start

2Doc Overgave was dinsdagavond te zien op NPO 2 en trok daar 217.000 kijkers. Maar als je door het enthousiasme van Angela de documentaire alsnog wil zien, kan dat via NPO Start. 

Meer over