Charles & Di: The truth behind their wedding

De moeilijkheden van Diana en Meghan

16 November 2019 10:04 | documentaire | Door Irma Tomas

Er passeerden al best veel documentaires over Charles en Diana de revue. Toch heeft de EO er nog eentje voor ons in petto: Charles & Di: The truth behind their wedding. De docu is wel actueel, want Diana's zoon Harry en echtgenote Meghan hebben het ook niet moeilijk. 

Tekst: Simone Lamain

In de documentaire Charles & Di: The truth behind their wedding is een veelzeggende scène te zien. Een paar dagen vóór hun trouwdag heeft Charles een polowedstrijd en Diana komt kijken. Als ze de auto verlaat, houdt ze haar hoofd omlaag en rent ze naar de koninklijke loge in de hoop dat ze daar rustig van de wedstrijd kan genieten. Tevergeefs, de pers heeft haar ontdekt en er is geen ontkomen aan. Charles verdedigt zijn verloofde: “Het is niet leuk om polo te kijken als je wordt omringd door mensen die van alle kanten lange lenzen op je richten.” Maar Diana’s anonieme leven is voor altijd voorbij. De camera’s zullen haar blijven volgen, tot aan haar dood vijftien jaar later in een tunnel in Parijs.

Harry en Meghan Markle

Een generatie verder voelen Diana’s jongste zoon Harry en zijn vrouw Meghan Markle zich bedreigd door de media. Probeerden in de tijd van Diana vooral fotografen het mooiste plaatje van de prinses van Wales te schieten, nu richten ook de schrijvende journalisten hun pijlen op Meghan. Ze hebben kritiek op haar afkomst, de relatie met haar vader, haar jetsetlevensstijl en haar uitgesproken feministische standpunten. Meghan is geen grijze muis en haar persoon roept reacties op. In november 2016 liet Harry al weten dat hij zich zorgen maakte om Meghans veiligheid. Na hun huwelijk verhuisde het paar naar Frogmore Cottage bij Windsor Castle. Weg uit Londen, weg van de drukte.

Archie

Zoontje Archie, geboren in mei van dit jaar, hebben we nog maar weinig gezien. Een bewuste keuze. Het vaderschap heeft Harry niet alleen kwetsbaar, maar ook strijdbaar gemaakt. “Ik heb nu een gezin, dat wil ik beschermen”, zei hij onlangs. Hij verloor zijn moeder toen hij twaalf was en hij wordt nog vaak geconfronteerd met haar overlijden. “Elke keer dat ik een camera hoor klikken, elke keer dat ik een flitslicht zie, word ik meegenomen terug in de tijd.”

Slachtoffer

In Meghan hebben journalisten iemand gevonden die ze kunnen aanpakken. Maar Harry ziet hoe zijn vrouw worstelt met hoe de media haar neerzetten en wil alles doen om haar te helpen. “Mijn grootste angst is dat de geschiedenis zich herhaalt. Ik heb gezien wat er gebeurt als iemand van wie ik houd als koopwaar wordt behandeld en niet meer als een persoon. Ik heb mijn moeder verloren en nu is mijn vrouw het slachtoffer van dezelfde machtige krachten.”

William & Catherine

Harry’s broer William en zijn vrouw Catherine hebben dezelfde aversie tegen de pers. Ze wonnen al een rechtszaak tegen een Franse krant die foto’s publiceerde van de topless zonnende Catherine. In 2015 schreef het paar een open brief aan kranten en mediaorganisaties waarin ze hun woede uitten over de manier waarop paparazzi probeerden foto’s te maken van hun oudste zoon George. De laatste jaren delen William en Catherine zelf foto’s van hun kinderen, bijvoorbeeld op hun verjaardagen. En het lijkt erop dat de pers hiermee vrede heeft.

Belangrijke rol 

Ook Catherine kreeg in de eerste jaren de media over zich heen. Op smalende toon berichtten de tabloids hoe leeg de officiële agenda van Catherine was en hoelang haar zwangerschapsverlof wel duurde. Maar de kritiek verstomde. William en Catherine hebben zich in het openbaar nooit uitgelaten over hoe ze in de pers worden besproken. Door gewoon hun werk te blijven doen bewijzen ze dat ze een belangrijke rol hebben in de Britse monarchie.

De schuld van de media

Dat zou ook het beste advies zijn aan Harry en Meghan, maar veel meer dan William en Catherine spreken zij zich duidelijk uit over thema’s als klimaatverandering en armoede en daarmee maken ze zichzelf kwetsbaar. Elke privévlucht en elke vakantie ligt onder een vergrootglas. In september bezochten ze verschillende projecten in Zuid-Afrika, maar de positieve impact van deze bezoeken deed het paar zelf teniet door de aanval op de pers te openen. Tijdens de reis werd bekend dat de twee een Britse krant aanklagen, Harry vertelde dat hij de dood van zijn moeder nog steeds niet heeft verwerkt en Meghan gaf toe dat het niet goed met haar gaat. Beiden gaven de media de schuld.

Zes weken vakantie

Dat zulke uitspraken niet op begrip van de pers kunnen rekenen, bleek uit de reacties op het interview. Harry en Meghan kregen opnieuw een lading kritiek over zich heen. Vanaf half november hebben ze zes weken geen koninklijke verplichtingen. Vakantie, tijd om na te denken. Hopelijk gunt de pers ze die rust. Of krijgen ze dan ervan langs omdat ze anderhalve maand niets uitvoeren?

Charles & Di: The truth behind their wedding, zaterdag - NPO 2 • 20:10 uur

Meer over