Na aanpassingen

Op deze datum is de Ozempic-documentaire van Filemon Wesselink toch te zien

14 mei 2024 16:09 | documentaire | Door Judith Regeling

© BNNVARA/CCCP
Even leek het erop dat de documentaire van Filemon Wesselink over het gebruik van Ozempic linea recta de prullenbak in kon, maar nu blijkt niets minder waar. PowNed zendt 'm na wat aanpassingen toch uit.

Pak je agenda er dan ook maar snel bij.

Lees ook: Filemon Wesselink reageert op verbod op zijn Ozempic-documentaire 

PowNed of View: De Prikpen

Eigenlijk was het de bedoeling dat de documentaire PowNed of View: De Prikpen op 1 mei zou worden uitgezonden, maar de omroep besloot op het laatste moment om dit niet te doen. Dit gebeurde uiteraard niet zonder reden, aldus omroepbaas Dominique Weesie. PowNed riskeerde namelijk bij het uitzenden een dwangsom van 150.000 euro, die kon oplopen tot 625.000 euro.

Dat kwam vooral door de zorgen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die het - op basis van de eerste promo's - zag als pure reclame voor het diabetesmedicijn Ozempic. "Het openbaar promoten van medicijnen waarvoor een recept nodig is, is op basis van deze wet verboden."

PowNed

Of de Inspectie het nog steeds ziet als reclame is, is nog niet bekend. Toch durft omroep PowNed het na de nodige aanpassingen aan om de documentaire uit te zenden. "Nu noemen we het middel één keer om er vervolgens van weg te blijven. Wegbliepen en blurren; het wordt er allemaal niet mooier op, maar het is nog altijd beter dan de documentaire helemaal opnieuw draaien", gaat Dominique Weesie verder. "Het geheel is nu feitelijker."

In de documentaire draait het echter nog wel altijd om wat het medicijn teweeg kan brengen, zowel bij patiënten met diabetes als bij mensen die het voor andere doeleinden gebruiken.

Benieuwd? PowNed of View: De Prikpen is aanstaande woensdag 15 mei vanaf 20:30 uur te zien op NPO3.

Meer over