Netflix

Recensie: Making a Murderer seizoen 2: meeslepend en onthutsend

25 oktober 2018 10:45 | documentaire | Door Irma Tomas

© Netflix
Making a murderer was in december 2015 een sensatie op Netflix. Vorige week kwam het tweede seizoen online. Met daarin een nieuwe ster.

Ster is een gek woord wanneer het onderwerp een afschuwelijke moordzaak is, maar het is het enige woord dat opkomt bij het zien van Making a murderer. De ster in kwestie is Kathleen Zellner, de nieuwe advocaat van Steven Avery, de hoofdpersoon uit de documentaire.

19 keer onschuldig

Zellner is een onverschrokken type met een markant uiterlijk dat door roeien en ruiten gaat om de onschuld van haar cliënten te bewijzen. In dit geval is ze overtuigd van de onschuld van Avery, die al elf jaar in de gevangenis zit voor de moord op Teresa Halbach. Het helpt dat Zellner niet alleen vastbesloten maar ook nog eens hartstikke briljant is en al 19 onschuldige mannen uit de gevangenis wist te krijgen. Een superheld van vlees en bloed en een verademing vergeleken bij advocaten die normaal gesproken de beeldbuis vullen terwijl ze alles op alles zetten om hun schuldige cliënten vrij te pleiten.

Puzzelen

In Making a murderer seizoen 2 laat Zellner uitgebreid zien hoe ze te werk gaat. In 10 spannende afleveringen puzzelt ze de hele moordzaak in elkaar. Ieder detail wordt minutieus uitgezocht. Zellner deinst er niet voor terug om eigenhandig wasbakken uit caravans te slopen en schiettesten te doen. Alles om meer bewijs te krijgen. En daar slaagt ze glorieus in. Aan het eind heeft ze ieder stukje bewijs waarmee Avery werd veroordeeld weerlegd en komt ze zelfs met twee nieuwe, zeer overtuigende verdachten op de proppen.

Brendan Dassey

De tweede verhaallijn in de nieuwe documentaire is die van Avery's medeverdachte Brendan Dassey, de jongen die als 16-jarige onder politiedwang bekende de moord samen met Avery gepleegd te hebben. Ook hij zit nog steeds in de gevangenis maar net als Avery heeft hij eindelijk een advocaat die alles uit de kast haalt om hem vrij te krijgen. De docu maakt  meteen duidelijk waarom de twee mannen nog steeds vastzitten. Het Amerikaanse rechtssysteem is stroperig, met rechters die lijnrecht tegenover elkaar staan en officieren van justitie die bereid zijn onschuldige levens te offeren zodat ze herkozen worden bij de volgende verkiezingen.

Manitowoc

Making a murderer 2 is traag, maar als je je daar bij neerlegt staan je tien boeiende, rete- interessante en afschuwelijk frustrerende afleveringen te wachten. En aan het eind dank je God op de blote knieën dat je niet geboren bent in Manitowoc, Wisconsin en Steven Avery heet.

Meer over