Lekker streamen

Dit zijn de 10 films die je moet zien volgens Martin Koolhoven

16 Maart 2020 14:52 | film | Door Irma Tomas

© VPRO
Regisseur Martin Koolhoven bespreekt in het filmprogramma De kijk van Koolhoven met aanstekelijk enthousiasme wekelijks zijn favoriete films. Speciaal voor de derde editie van het nieuwe VOD-tijdschrijft Guidinc maakte hij een top 10 van films die je moet zien. Doe er je voordeel mee!

Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018, Bob Persichetti, Peter Ramsey en Rodney Rothman) *****
De eerste film die ik bespreek in de Sequels & Remakes-aflevering is deze geweldige animatiefilm die bewijst dat het get woke, go broke -mantra lariekoek is. Even fris en vernieuwend als een hommage aan oude tekenfilms.


The Thing (1982, John Carpenter) *****
Tegenwoordig weten niet veel mensen dat John Carpenters meesterwerk een remake is van The thing from another world uit 1951. In de aflevering ontleed ik een retespannende scène waarin Kurt Russel voor eens en voor altijd wil vaststellen wie van zijn collega’s nu niet meer menselijk is.

e

Un Prophète (2009, Jacques Audiard) *****
Frankrijk heeft een rijke traditie aan misdaadfilms waarvan er een paar langs komen in de Eurocrime-aflevering. ­De film is vaak vergeleken met Brian de Palma’s Scarface, maar eerlijk gezegd vind ik deze Europese, moderne versie beter.

Wil jij alles weten over films en series op VOD? Koop dat prachtblad!

Once upon a Time in America (1984, Sergio Leone) *****
Sergio Leone maakte niet alleen spaghettiwesterns, maar ook dit gangsterepos die alhoewel hij gemaakt is met Amerikaanse acteurs en Amerikaans geld toch heel Europees -wat zeg ik?- heel Italiaans aandoet. Robert de Niro en James Woods zijn ge-wel-dig.

E.T. the Extra-Terrestrial (1982, Steven Spielberg) *****
Wat? Je hebt Spielbergs meesterwerk nog niet gezien?! Ik eindig de Aliens-aflevering met een vrij uitgebreide verhandeling over deze emotionele rollercoaster en je kan hem dan maar beter gezien hebben. De beste familiefilm die er ooit gemaakt is.

Mars Attacks! (1996, Tim Burton) *****
Ik vind niet alle films van Burton even geslaagd, maar deze krankzinnige komedie over hoe kwaadaardige marsmannetjes naar aarde komen om ons het leven zuur te maken is heel geslaagd. Met een sterrencast waar je u tegen zegt.

The Godfather (1972, Francis Ford Coppola) *****
Dat we uiteindelijk van het onderwerp American Gangsters twee afleveringen hebben moeten maken, kwam mede omdat ik maar niet uitgepraat raakte over The Godfather. Een groot deel van de aflvering gaat over deze geniale film, dus je kan hem maar beter gezien hebben. Sowieso wel eigenlijk. Cinema met een grote C.

Miller’s Crossing (1990, Joel & Ethan Coen) *****
1990 was een uitzonderlijk goed jaar voor de gangsterfilm. Miller’s crossing is een bravourestuk van de Coenbroertjes over een machtsstrijd in de georganiseerde misdaad tijdens de drooglegging.

Goodfellas (1990, Martin Scorsese) *****
Ook deze film komt langs in de tweede American Gangsters-aflevering en is een absolute must voor iedere filmliefhebber. Wat een energie en een acteergeweld! Misschien wel de beste film die maestro Scorsese ons geschonken heeft.

Looper (2012, Rian Johnson) *****
Komt langs in de laatste aflevering, die over Tijdreizen. Ik zag de film zonder dat ik enig idee had waar ie over ging en dat is jullie ook aan te raden. Dat ik zeg in welke aflevering hij zit is eigenlijk al teveel info.

Nog niet uitgestreamd?
Check hier wat er nog meer te kijken valt

De kijk van Koolhoven
Vergeet ook vooral niet het magistrale filmprogramma De kijk van Koolhoven zelf. Dat is iedere vrijdag te zien om 20.25 uur op NPO 3. Terugkijken kan ook

Meer over