Sicko

Een 22-jarige vrouw krijgt kanker en ondergaat diverse chemokuren. Haar zorgverzekeraar weigert naderhand de kosten te vergoeden. De reden: de vrouw is volgens de verzekeraar te jong om kanker te krijgen. Dat is één van de voorbeelden die aan bod komt in deze documentaire van Michael Moore.

GENRE
Documentaire

REGIE
Michael Moore

MET
Michael Moore
George W. Bush (als zichzelf)
Bill Clinton (als zichzelf) e.a.

VERHAAL
Een 22-jarige vrouw krijgt kanker en ondergaat diverse chemokuren. Haar zorgverzekeraar weigert naderhand de kosten te vergoeden. De reden: de vrouw is volgens de verzekeraar te jong om kanker te krijgen. Dat is één van de voorbeelden die aan bod komt in deze documentaire van Michael Moore. Hij laat zien dat het Amerikaanse zorgstelsel aan alle kanten rammelt. Om nog even lekker te provoceren vaart Moore met een aantal hulpverleners van 9/11 naar Guantanamo Bay en later naar Cuba, waar wél gratis gezondheidszorg te verkrijgen is.

OORDEEL
Er is genoeg aan te merken op de eenzijdige stijl die Michael Moore in al zijn documentaires toepast om zijn gelijk te krijgen. Hij manipuleert met beelden en montage en liegt soms van alles aan elkaar. Toch is Sicko een indrukwekkende documentaire en zijn punt staat als een huis: het Amerikaanse zorgsysteem is oneerlijk en waardeloos.

EXTRA’S
Een aantal interviews en documentaires.

Reageren