The Kite Runner

De grootste hobby van Afghaanse kinderen was in de jaren zeventig vliegeren en dat doen beste vrienden Amir en Hassan dan ook het allerliefst. Hun vriendschap komt op brute wijze ten einde wanneer Hassan verkracht wordt.

GENRE
Drama

REGIE

Marc Forster

MET
Ahmad Khan Mahmoodzada, Zekiria Ebrahimi, Homayoun Ershadi, Khalid Abdalla e.a.

VERHAAL
Het is nu moeilijk voor te stellen, maar voordat achtereenvolgens de Russen, de Taliban en de Amerikanen Afghanistan bezetten, was de hoofdstad Kabul in de jaren zeventig een gezellige, bruisende en bloeiende stad. De grootste hobby van Afghaanse kinderen was destijds vliegeren en dat doen beste vrienden Amir (Zekiria Ebrahimi) en Hassan (Ahmad Kan Mahmoodzada) dan ook het allerliefst.
Hun vriendschap komt op brute wijze ten einde wanneer Hassan verkracht wordt, Amir hem niet te hulp schiet en hem later zelfs nogmaals verraadt. Later emigreert Amir naar de Verenigde Staten waar hij nog steeds gebukt gaat onder schuldgevoelens. Als volwassen man keert hij terug naar Afghanistan, vastbesloten zijn misstap goed te maken.

OORDEEL
Het boek De vliegeraar van schrijver Khaled Hosseini was wereldwijd een enorme bestseller en het mooie verhaal blijft overeind in de film. De vliegerscènes zijn prachtig en de onervaren jonge acteurs brengen het er goed vanaf. Minder geloofwaardig zijn de stereotypen: Taliban = heel slecht, alle anderen = heel goed.

EXTRA'S
Commentaar van de regisseur, schrijver Khaled Hosseini en de scenarioschrijver en een making of.

NU te huur en te koop

Reageren