Nepbom

Alberto Stegeman maandag voor rechter in Zutphen

24 februari 2020 09:02 | informatief | Door Jacob-Jan van de Groep

© Wessel de Groot
Alberto Stegeman verschijnt maandag voor de rechtbank van Zutphen voor een actie die hij uithaalde in zijn programma Undercover in Nederland. De journalist plaatste daarin een nepbom op een kazerne in Oldenbroek.

Alberto verschafte zichzelf toegang tot de eetzaal, waar hij een attachékoffer neerzette. Daarop moest de Explosieven Opruimingsdienst Defensie worden ingeschakeld om de koffer 'onschadelijk' te maken.

Aanwezig

De journalist is bij de rechtszaak in Zutphen aanwezig. "Omdat ik verdachte ben en me dus verplicht voel te komen", zegt Alberto in het AD. "Uiteraard wil ik ook een statement maken. Dat ik vervolgd word, is de wereld op z’n kop. Ik heb niks verkeerds gedaan en deed gewoon mijn journalistieke werk.”

Algemeen belang 

Zowel het zichzelf toegang verschaffen tot de kazerne als het achterlaten van de nepbom zijn strafbare feiten, maar het OM vervolgt Stegeman enkel voor de bom. Het betreden van de kazerne diende volgens het OM het algemeen belang, waardoor Stegeman die aanklacht zag verdwijnen.

Militair vliegveld Woensdrecht 

Het was niet de eerste keer dat Stegeman zich op een kazerne begaf zonder daarvoor geautoriseerd te zijn. In 2008 drong hij binnen op militair vliegveld Woensdrecht, waar hij de gevechtsvliegtuigen kon aanraken. Ook ging hij eens naar de kazerne in Havelte, waar hij zelfs met een legervoertuig van het terrein af kon rijden.

Voorwaardelijke boete 

De 49-jarige programmamaker werd in 2014 al eens veroordeeld tot een voorwaardelijke boete, omdat hij een KLM-personeelspas had vervalst.

Meer over