Antoinette Hertsenberg over Dokters van Morgen

10 oktober 2017 13:05 | informatief | Door Televizier

© AVROTROS/nicokroon

In het nieuwe medisch programma Dokters van morgen gaat Antoinette Hertsenberg op zoek naar spraakmakende innovaties en nieuwe inzichten in de gezondheidszorg.

Tekst: Vanessa Vunderink

Is dit de opvolger van Zorg.nu?

“Min of meer. Zorg.nu keert op televisie voorlopig niet terug, maar blijft wel voortbestaan als hét online zorgplatform van Avrotros. Het idee is om meerdere tv-programma’s vanuit dat platform te ontwikkelen. In Dokters van morgen duiken we dieper in op zorginnovaties. Dan moet je niet alleen denken aan nieuwe apparaten, medicijnen of behandelingen, maar ook baanbrekende nieuwe inzichten. Hoeveel weten we al van het menselijk lichaam en wat valt er allemaal nog te ontdekken?

Wat krijgen we te zien?

“In elke aflevering staat een thema centraal, zoals de hersenen – in hoeverre beïnvloeden zij niet alleen ons lichaam, maar ook onze stemming? – slapen of de zorg van de toekomst. Ik praat met patiënten en artsen en bezoek ziekenhuizen en universiteiten in binnen- en buitenland.”

Waar gaat de eerste uitzending over?

“Gezond afvallen. In het Brabantse dorpje Leende proberen de inwoners onder begeleiding collectief af te vallen. Dat initiatief is enorm aangeslagen en levert geweldige resultaten op. Zelfs de plaatselijke bakker en snackbar spelen er op in met speciale menu’s. Een dergelijk project vond in 2008 al plaats in de Amerikaanse stad Oklahoma City, waar het aantal inwoners met obesitas een van de hoogste in de VS was. De burgemeester besloot er wat aan te doen. De stad werd zo ingericht dat mensen voortdurend werden verleid om te gaan bewegen. In vrij korte termijn is de bevolking een miljoen pound (450.000 kg) afgevallen. We zijn er naartoe gegaan om te ontdekken wat we van dat project kunnen leren. Ik heb er met artsen, deelnemers en de burgemeester gesproken. Ook zijn we rondgeleid door een Nederlandse stedenbouwkundige die betrokken was bij al die plannen.”

De dokters van morgen, dinsdag • 21.25 uur NPO 1

Meer over