7 meisjes, 1 jongen

De familie Jelies in Een Huis Vol

De familie Jelies is nieuw in Een huis vol. Johan (42) en Janneke (36) wonen met hun zeven dochters en één zoon in de Noordoostpolder. ‘Harrie heeft een speciaal plekje in ons gezin.’

Tekst: Carmen Fernald

Een beetje verlegen doet zoon Harrie van zes de deur open met in zijn kielzog zijn zussen Jantine en Aida. In de ruime woonkeuken zit de rest van het gezin klaar voor het interview. Van vader krijgen de kinderen nog een paar instructies. “Jantine, hoeveel chocolaatjes heb jij al gehad? Het is nu wel genoeg. En we gaan even niet door elkaar praten.”

Urk

Het gezin Jelies is voor het eerst te zien in Een huis vol. Moeder Janneke is geboren in Urk, in deze omgeving zijn grote gezinnen heel normaal. Janneke: “Hier zeggen ze: een huis vol met acht kinderen? Dat is toch niet groot.” Toch vinden zij hun gezin uniek omdat het zeven meisjes telt en maar één jongen. Janneke: “Harrie heeft een speciaal plekje bij ons, maar hij moet ook gewoon stofzuigen en opruimen, net als de meisjes.” Harrie zit stilletjes aan tafel en als hij de kans krijgt glipt hij weg om in de woonkamer televisie te kijken. Johan: ”Hij heeft soms de behoefte om zich even terug te trekken. Daarom hebben we ook een speciale man cave in de schuur, daar mogen de vrouwen niet komen. Er staat een werkbank en daar klussen we vaak samen.”

De ware

Janneke en Johan leerden elkaar kennen via een blind date en het was liefde op het eerste gezicht. Janneke: “Toen mijn verkering net uit was stelde mijn zus hem aan mij voor. Zijn neef was haar vriendje. Johan woonde toen al in zijn eentje in dit huis.” Johan: “Toen Janneke hier binnenkwam wist ik binnen een seconde dat de ware voor mij stond.” Johan kon de hele avond geen stom woord meer uitbrengen en daarom vond Janneke hem op eerste gezicht een beetje een vreemde vogel. Janneke: “En ook hoe hij eruitzag.” Johan: “Ja, ik had mijn haar geverfd.”

Janneke lacht: ”Ja, je had blauw haar, twee oorbellen en een lange leren jas”

Dansen in de kamer

De dochters moeten hard lachen bij het beeld van hun vader met blauw haar. Janneke: “Ja, toen was je vader een beetje los.” Toch sprong de vonk ook bij Janneke over en vanaf die eerste avond verloren ze elkaar geen moment meer uit het oog. Janneke: “Tijdens onze tweede date hadden we het meteen over de verbouwing van dit huis en over kinderen en naar wie we ze zouden vernoemen.”

Johan heeft een eigen klusbedrijf en thuis probeert hij Janneke zoveel mogelijk te helpen met de kinderen. Ze staan iedere week langs de lijn, want de oudste kinderen zitten allemaal op voetbal. En Janneke zelf speelt ook in een dameselftal. “Als ik ga trainen kan ik even mijn hoofd leegmaken en Johan vindt het leuk om even alleen te zijn met het gezin. Johan lacht: “Als moeder weg is dan gaan wij los, dan gaat het dak eraf. Dan zet ik een muziekje op en dansen we met z’n allen in de kamer.”

God staat centraal 

Johan en Janneke hopen dat ze overkomen als een liefdevol en vrolijk gezin waar het geloof een belangrijke plaats heeft. Janneke: “Wij zijn gelovig en gaan naar de kerk, maar daarnaast hebben we ook een leuk leven en hoeft het allemaal niet zo strak. Maar God staat wel centraal in ons gezin.” Janneke heeft getwijfeld om camera’s toe te laten in huis, zeker omdat ze van nature best verlegen is. “Dat heeft het programma bij mij wel veranderd. Nu stap ik veel makkelijker op dingen af. Ik ben een bevoorrecht mens, dat ik acht gezonde kinderen heb mogen krijgen.”

Het gezin Kraan

In Een huis vol maken we ook kennis met het samengestelde gezin Kraan. Linda en Ivan hebben beide al kinderen uit een vorige relatie, maar dat staat gezinsuitbreiding niet in de weg. Inmiddels staat de teller op zeven kinderen en stiekem dromen Linda en Ivan van meer.

De familie Buddenbruck, met hun tien kinderen, is inmiddels een oude bekende en is ook dit seizoen weer te zien. Het komende jaar wordt druk en vooral spannend, want het gezin is van plan te emigreren naar Duitsland om daar een toekomst op te bouwen.

Een huis vol - maandag • NPO1 - 19.20 uur

Meer over: