Alles op een rij

Dit zijn alle streamingsdiensten in Nederland

1 November 2019 13:08 | informatief | Door Televizier

Had je een paar jaar geleden alleen nog Netflix om films en series op te bekijken, inmiddels zijn daar heel wat aanbieders bij gekomen. Hieronder een handig overzicht met welke diensten je in Nederland kunt zien.

Netflix

Wat is het? Een van origine Amerikaanse streamingsdienst, in 1997 begonnen als ‘postorder videotheek’. Inmiddels met 148 miljoen abonnees de grootste aanbieder van films en series on demand ter wereld. In Nederland heeft het bedrijf 3,17 miljoen abonnees.

Aanbod: De Netflix Originals zijn series die speciaal voor Netflix zijn gemaakt, vaak van een hoge kwaliteit. Bekende titels zijn Orange is the New Black, The Crown en Starnger Things. De laatste jaren maakt Netflix ook ‘lokale’ originals, zoals het Duitse Dark en het Nederlands/Vlaamse Undercover. Sommige series worden alleen buiten de VS Netflix Originals genoemd omdat Netflix dan de uitzendrechten heeft gekocht.

Prijs: Netflix kost 7,99 euro per maand voor een basic abonnement en 13,99 voor een premium abonnement waarbij je op meerdere schermen tegelijk kan kijken. 

Lees hier alles van Televizier over Netflix

Ziggo Movies & series

Wat is het? Ziggo Movies en Series (al dan niet met de toevoeging L of XL) is de dienst waarmee kabelaar Ziggo films en series tegen een meerprijs aanbiedt aan haar abonnees. Ziggo heeft als enige aanbieder in Nederland de producties van HBO in het assortiment. In Nederland hebben 1,83 miljoen huishoudens deze dienst.

Aanbod: Grote HBO-successen als Game of Thrones, The Sopranos, Girls, Westworld, Billions en Chernobyl. Daarnaast biedt Ziggo Movies en Series ook niet-HBO-series en films aan.

Prijs: Het meest uitgebreide pakket is 11,95 euro per maand. Maar er zijn ook kleinere pakketten en voordeelcombinaties met telefonie van Vodafone.

Lees hier alles van Televizier over Ziggo

Amazon Prime video

Wat is het? Amazon Prime Video is de televisietak van de Amerikaanse webwinkel Amazon. Net als Netflix verhuurde Amazon in het begin (vanaf 2006) films en series per stuk (wel online), maar dat veranderde al snel in een abonnementsvorm waarmee onbeperkt gekeken kan worden. Tot 2016 was Amazon alleen in de VS te zien, maar de service rolt inmiddels wereldwijd uit. In Nederland zouden inmiddels 80.000 huishoudens gebruik maken van Amazon Prime Video.

Aanbod: Amazon maakt onder de noemer Prime Originals zelf series. Een bekende is Transparent, dat in 2014 een Golden Globe won voor beste comedyserie. Ook hebben ze kwaliteitscomedies Seinfeld en Parcs & Recreation in de catalogus. Bij de films vind je klassiekers als Forrest Gump en Pulp Fiction, maar ook nieuwere films. Het grote wachten is momenteel op een serie-variant van Lord of the Rings aangezien Amazone Prime daar de rechten over heeft verworven.

Prijs: Eerste 6 maanden 2,99 euro per maand, daarna 5,99 euro per maand.

Lees hier alles van Televizier over Amazon Prime Video

NPO Start plus

Wat is het? NPO Start Plus is de betaalde online videodienst van de Nederlandse Publieke Omroep. Net als via het gratis NPO Start (voorheen Uitzending gemist) kijk je hier NPO-programma’s terug, maar ervaar je net even iets meer. Series zijn bijvoorbeeld tot een jaar na uitzending op tv terug te kijken, langer dan via de reguliere NPO Start. In sommige gevallen is een programma ook al vooruit te kijken. Verder is alles in HD-kwaliteit en (meestal) zonder reclame.

Aanbod: Alles van de NPO plus een hele boel extra buitenlandse series en films.

Prijs: 2,99 per maand, eerste maand gratis.

Lees hier alles van Televizier over NPO Start Plus

Videoland

Wat is het? Videoland is de streamingsdienst van RTL. In het leven geroepen als Nederlandse tegenhanger van Netflix. Qua aanbod blijft het daarvoor nog achter, maar Videoland maakt steeds meer eigen series, films en ook programma’s speciaal voor Videoland. Veel RTL-series zijn eerst op Videoland te zien en pas veel later op de reguliere zenders. Videoland zou zo'n 600.000 abonnees hebben.

Aanbod: ‘Duizenden series en films uit binnen- én buitenland’, schrijft Videoland op de site. En dat klopt wel. Zo zijn er 728 titel van Nederlandse bodem en 978 buitenlandse titels te vinden. Qua Nederlandse series zie je bij Videoland Mocro Maffia, Nieuwe Buren en Meisje van Plezier.

Prijs: Eerste twee weken zijn gratis, daarna betaal 8,99 per maand.

Lees hier alles van Televizier over Videoland

Disney+

Wat is het? Nederland kreeg onlangs de eer om als eerste land ter wereld al ruim voor de wereldwijde release gebruik te maken van Disney+. Disney+ is de nieuwe streamingsdienst van Disney en daarmee een van de aanstichters van de ‘streamingsoorlog' die momenteel in tv-land woedt. Veel titels van Disney worden op den duur door het platform weggehaald bij Netflix en andere aanbieders om ze op hun eigen platform aan te kunnen bieden en daar balen de anderen natuurlijk erg van.

Aanbod: Een enorme catalogus aan Disney-films en series met als hoogtepunten de films van Marvel, Pixar en Star Wars.

Prijs: Tot 12 november 2019 gratis, daarna 6,99 per maand 

Lees hier alles van Televizier over Disney+

Apple tv+

Wat is het? Apple TV + is de streamingdienst van Apple, het grootste bedrijf ter wereld. De dienst is nieuw en wil de concurrentie aangaan met Netflix en Disney+.

Aanbod: Het aanbod is nog beperkt, aangezien de grootste titels in film en serieland momenteel bij Netflix en Disney+ te zien zijn. Maar ze bouwen bij Apple inmiddels gestaag aan een eigen catalogus en haalden daarvoor onder meer Oprah Winfrey, Tom Hanks en Jennifer Aniston binnen die allemaal werken aan hun eigen series en programma’s voor Apple TV +.

Prijs: Apple Tv + kost op dit moment 4,99 per maand. Mensen die een Apple-product kopen, krijgen het er gratis bij.

Lees hier alles van Televizier over Apple tv+

Wil je een serie zien, maar weet je niet bij welke streamingsdienst je moet zoeken? Kijk dan eens op in het nieuwe magazine Guidinc. Hier vind je handige lijsten vol films en series gesorteerd per genre of onderwerp. 

Meer over