Grenzeloos Talent

Filemon Wesselink maakt serie over vluchtelingen

7 augustus 2019 10:45 | informatief | Door Irma Tomas

© BNNVARA
In Grenzeloos talent gaan 12 vluchtelingen op zoek naar hun droombaan. Daarbij worden ze gevolgd door Filemon Wesselink en zijn camera.

De meeste vluchtelingen komen niet aan het werk als ze eenmaal in Nederland zijn maar deze twaalf mensen willen een goede baan. In Grenzeloos talent is te zien hoe ze gesprekken voeren met mogelijke bedrijven en organisaties, lopen ze stage en onderzoeken ze welke stappen ze moeten zetten om uiteindelijk hun droombaan te vinden. Een weg vol teleurstellingen, afwijzingen, maar gelukkig ook successen. 

De vluchteling

Filemon Wesselink: „Het is ongekend ellendig wat de deelnemers van Grenzeloos talent allemaal meegemaakt hebben. Maar ik denk wel dat het een fout is dat ze vaak alleen gezien worden als slachtoffer, het zijn bovenal mensen met enorm veel potentie. Wat ik tijdens het draaien van dit programma ontdekt heb, is dat ‘de vluchteling’ waar we het altijd over hebben, helemaal niet bestaat. Het zijn namelijk ook allemaal hele verschillende type mensen, met verschillende achtergronden en verschillende competenties en talenten.”

Nabil en Rashad

In de eerste aflevering volgt Filemon Natuurkundeleraar Nabil en grafisch ontwerper Rashad. Nabil vluchtte vanuit Syrië naar Nederland om zijn kinderen een beter leven te geven. Nabil wil niets liever dan ook in Nederland weer lesgeven. Rashad had een eigen ontwerpstudio in Damascus. Hij vluchtte zonder zijn portfolio, laptop en software. In Nederland moet hij zich opnieuw bewijzen en dat valt hem zwaar.

Meer over