Nepbom

Geldboete voor Alberto Stegeman na nepbom

9 maart 2020 14:31 | informatief | Door Irma Tomas

© Wessel de Groot
Alberto Stegeman heeft een boete van 2000 euro aan zijn broek gekregen voor het plaatsen van een nepbom op een kazerne voor zijn programma Undercover in Nederland. Alberto gaat in hoger beroep.

Er was 120 uur werkstraf geëist tegen de programmamaker maar dat vond de rechter iets te gortig omdat Alberto Stegeman de actie vanuit journalistiek oogpunt ondernam.  Desondanks is Alberto niet tevreden met het vonnis en gaat hij in hoger beroep. 

Journalistiek werk

Het gaat hem niet om de boete, maar om het principe, zo vertelt hij aan het AD. "Dat hier een strafzaak van gemaakt is, gaat veel te ver. Het gaat me niet om een werkstraf of boete, ik vind gewoon niet dat ik hiervoor veroordeeld moet worden. Dit is journalistiek werk."

Alberto Stegeman was niet aanwezig tijdens de uitspraak, de presentator is met vakantie. Hij nam wel de moeite om zijn zienswijze uit de doeken te doen op Instagram. 

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Mijn reactie nav uitspraak ‘nepbom’: Ik ben teleurgesteld in de uitspraak, ondanks dat het een geldboete is geworden in plaats van de geëiste taakstraf. Ik ga in hoger beroep dit vonnis aanvechten. We hebben met onze reportage het falende beveiligingssysteem duidelijk in beeld gebracht. Ik verwachtte daarna geen bedankje, maar om hier een strafzaak van te maken is flauw en gaat echt te ver. Het was slecht geregeld aan de poort, slecht geregeld op het terrein en slecht geregeld bij de opsporing. Dat zijn ernstige misstanden en om dat aan te tonen was ook de koffer met inhoud belangrijk. De overheid spendeert jaarlijks vele miljoenen aan beveiliging, het is onze journalistieke taak dat te controleren. Marechaussee en defensie hebben er ook na deze zoveelste (!) reportage hun voordeel mee gedaan, de lekken zijn gelukkig gedicht. Wordt vervolgd. Of toch niet? :) #undercoverinnederland #nepbom

Een bericht gedeeld door Alberto Stegeman (@alberto.stegeman) op

Meer over