Zaak geseponeerd

Gijs van Dam niet vervolgd voor verkrachting Jelle Brandt Corstius

19 juli 2018 11:49 | informatief | Door Irma Tomas

© ANP
Justitie kan geen bewijs vinden dat Gijs van Dam zestien jaar geleden tv-maker Jelle Brandt Corstius verkrachtte en seponeert de zaak daarom. Andersom is de smaadzaak van Van Dam tegen Brandt Corstius ook van tafel.

Politie en justitie onderzochten beide aangiftes, maar volgens de officier van justitie zijn er niet genoeg aanknopingspunten om tot vervolging over te gaan. Jelle Brandt Corstius deed vorig jaar aangifte tegen Gijs van Dam omdat deze hem in 2002 zou hebben gedrogeerd en seksueel gemolesteerd.

Gelogen verhaal

Van Dam reageerde bij Pauw op de aantijgingen en noemde het een 'gelogen verhaal'. Volgens hem hadden hij en Jelle Brandt Corstius in een dronken bui seks gehad. „Er is niemand gedrogeerd, er is niemand gedwongen, er is niemand verkracht”, zo zei de tv-producent destijds.

Smaad en laster

Gijs van Dam deed vervolgens aangifte van smaad en laster omdat zijn leven 'geruïneerd' was. Niet alleen persoonlijk, maar ook zakelijk. Van Dam was eigenaar van een media-productiebedrijf en werd persona non grata na de beschuldigingen. De beschuldiging van smaad is van tafel omdat die alleen geldt wanneer iemand opzettelijk de eer en goede naam van een ander aantast. Volgens justitie is dat hier niet het geval.

Meer over