Robert en Brecht

Het Jeugdjournaal bracht heel wat talent voort

14 januari 2019 13:45 | informatief | Door Irma Tomas

© ANP

Robert ten Brink zette er zijn eerste presentatiestapjes, Brecht van Hulten genoot van de verkleedpartijen en Marga van Praag werd verkozen tot beste presentator ooit. NOS Jeugdjournaal bracht heel wat talent voort.

Een kale desk zonder toeters en bellen, tergend trage reportages. Leontien Ceulemans presenteerde de allereerste aflevering van het Jeugdjournaal op 5 januari 1981. Ook al deed ze het maar een jaar - ze was daarvoor én erna actief als danseres, actrice en presentatrice -het Jeugdjournaal kleeft aan haar. Met haar kenmerkende donkere stem maakte ze een onuitwisbare indruk, misschien ook wel omdat het programma toen zo bijzonder was. Destijds bestond zo’n journaal voor jonge kijkers alleen in Groot-Brittannië.

De beste

Als iemand het Jeugdjournaal ís, dan toch Marga van Praag. Niemand kan serieus nieuws zo goed vertalen voor een jong publiek. Een interview met toenmalig premier Ruud Lubbers deed ze wel twaalf keer over. ‘Ik liet ze een beetje zeggen wat ik wilde dat ze zeiden’, vertelde ze bij het 35-jarig jubileum. Haar manier van interviewen trok zelfs de aandacht van de Franse krant Le Monde en de Duitse tv-zender ZDF, die verslag deden van haar unieke talent. Van 1981 tot 1994 was ze het gezicht van het programma. Daarna stoomde ze door naar het volwassen Journaal als opvolger van Gerard Arninkhof. In 2014 werd ze tijdens het Gouden Televizier Ring Gala verkozen tot beste presentator van het Jeugdjournaal ooit.

De bekendste

We kennen hem nu vooral als dokter love, maar bekend werd Robert ten Brink toch echt dankzij het Jeugdjournaal. Ten Brink noemde het werk een erebaan en een fantastische leerschool. Zijn meest memorabele uitzending? Het uit elkaar spatten van Space Shuttle Challenger in 1986. Voor hem was het de perfecte springplank. Hij begon er in 1983, werd zes jaar later het gezicht van het razend populaire spelletjesprogramma Lingo, en in 1992 begon hij met All you need is love (toen nog bij Veronica). Op maandag 24 december treedt hij alweer voor de 27e keer aan voor de All you need is love kerstspecial, misschien wel de meest standvastige kijkcijferhit op Nederlandse televisie.

Geknipt voor de baan

Brecht van Hulten noemde het Jeugdjournaal ‘misschien wel de allerleukste baan’ die ze ooit heeft gehad. Zij was altijd in voor een verkleedpartijtje in de studio, en presenteerde zelfs een keer in badpak. Ze wilde de baan zo graag dat ze persoonlijk een bandje met motivatie langs bracht op de redactie. Ze bleek er geknipt voor en won in 2002 zelfs de Philip Bloemendal Prijs voor haar persoonlijke en ‘onverwachte’ manier van presenteren. Een interview met Willem-Alexander en Máxima was een van de hoogtepunten uit haar Jeugdjournaal-tijd. Dat ze zelf de deur opendeden, had ze totaal niet verwacht, vertelde ze later. Daarna ging ze aan de slag bij Goedemorgen Nederland en nu voelt ze zich alweer jaren ‘als een vis in het water’ bij Kassa.

De recordhouder

Maar liefst 15 jaar presenteerde Milouska Meulens het Jeugdjournaal. Ze is daarmee recordhouder. Ze had toen ze begon geen enkele ervaring met presenteren, verprutste naar eigen zeggen haar screentest maar werd uiteindelijk toch gevraagd. Een van de leukste dingen die haar bekendheid met zich meebracht, was haar deelname aan Wie is de mol? Ze was in 2006 een van de meest gedenkwaardige mollen. Bijna niemand had door dat die fanatieke, irritante kandidaat een bedrieger was. Een puik stukje acteerwerk. In 2015 stapte Milouska over naar het Vara-programma Vroege vogels.

De koningin van de afsluiters

In 1994 nam Aldith Hunkar het stokje over van Marga van Praag. Hunkar, die tot die tijd vooral voor de radio werkte, zag het aanvankelijk niet zitten om met haar gezicht op tv te komen. Ze liet zich toch overhalen en bleef zes jaar lang. Ze won met haar sprankelende presentatie tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala 1998 de Viva-ster voor sterkste tv-persoonlijkheid. Toen ze aan de slag ging voor het NOS Journaal was haar presentatiestijl nog steeds lekker speels. Ze maakte furore met haar afsluiters. De meest bekende: na een item over het einde van de negerzoen sloot ze het Journaal af met de woorden “En de laatste negerzoen, die is van mij.”

Van invaller tot anchor

Een zwangerschapsgolf op de redactie bezorgde Pepijn Crone zijn baan als presentator. Hij begon als invaller maar werd al snel een van de vaste gezichten. En ja, ook voor deze guitige krullenkop bleek het Jeugdjournaal een prachtige kweekvijver. Hij stapte over naar RTL en schopte het daar binnen een paar jaar tot ‘anchor’ van RTL Nieuws.

NOS Jeugdjournaal - dagelijks, NPO 3 • 19.00 uur

Meer over