In de Leeuwenhoek

Hugo Borst en Adelheid Roosen onderzoeken zorg in docu-serie over dementerende ouderen

20 april 2018 12:29 | informatief | Door Televizier

© Hans Pool
Theatermaker Adelheid Roosen en schrijver Hugo Borst zoeken naar een betere zorg voor demente bejaarden. In de eerste aflevering van de vierdelige docu-serie In De Leeuwenhoek was te zien hoe ze verbleven op een gesloten afdeling van het verpleeghuis.
Hugo en Adelheid weten allebei vanuit hun directe omgeving wat het inhoudt om dement te worden. De moeder van Hugo Borst lijdt aan Alzheimer en Adelheid Roosen verzorgde tien jaar lang haar dementerende moeder. Het is te zien aan de manier waarop ze met de dementerende mensen omgaan: met humor, fysiek contact en net zo normaal als met een niet-dementerende oudere.

Warm bad

Wat vooral indruk achterliet, was de scene waarin Adelheid mevrouw Nahadour hielp om eindelijk weer eens in een warm bad te kunnen gaan. Als een baby wiegt ze haar heen en weer, terwijl het gezicht van de dementerende vrouw boekdelen spreekt. “Wij, als de omgeving van de mensen met dementie, kunnen leren om over onze verlegenheid heen te stappen en werkelijk met hen in contact gaan,” vindt Adelheid, die in het programma niet bang is om te praten, lachen, aanraken en dansen om menselijk met de ouderen om te gaan. “Want deze ziekte is ook een spiegel die iets zegt over ons handelen."

Mishandeling

Toch is het niet alleen maar positiviteit wat het programma met zich meebrengt. Trouw publiceerde een artikel over de ouderenmishandeling in De Leeuwenhoek. De instelling stond in 2016 op een zwarte lijst. In de tussentijd is volgens de directeur veel veranderd, laat hij weten in Nieuwsuur. Wel is er nog een tekort aan personeel, waardoor er meer mis kan gaan bij gebrek aan genoeg goed geschoolde mensen.

In De Leeuwenhoek

Hugo en Adelheid helpen graag een handje mee. Want of ze nu BN’er zijn of niet, extra hulp is nodig. Of de documentaireserie ingaat op de misstanden, of die er nog zijn en in welke mate, is nog niet bekend. Na het eerste deel van In De Leeuwenhoek volgen er nog drie. Hopelijk representatief voor de Leeuwenhoek, maar geheid heftig, ontroerend en met een bak vol liefde.

In De Leeuwenhoek is iedere donderdag om 20.25 uur te zien op NPO2.

Lees ook: Interview met Hugo Borst over In de Leeuwenhoek.

Meer over