Verdrietig nieuws

Johan Derksen in De Oranjezomer: 'Het voelt alsof een familielid is overleden'

16 juli 2021 10:38 | informatief | Door Demi Schoenmakers

© Screenshot SBS6
In De Oranjezomer stonden Wilfred Genee, René van der Grijp en Johan Derksen donderdagavond stil bij het overlijden van Peter R. de Vries. "Ik heb hetzelfde gevoel als heel Nederland heeft denk ik."

Donderdagavond stonden vrijwel alle tv-programma's in het teken van de misdaadverslaggever. Ook de mannen van Veronica Inside hadden het in hun programma De Oranjezomer vooral over Peter R. de Vries. 

Familielid

Johan Derksen vertelde dat het nieuws hard was aangekomen. "Peter was elke avond bij iedereen in de huiskamer. Het is net alsof er een familielid overleden is, want je kon de tv niet aanzetten of Peter zat te oreren, weet je wel. Die hoorde er helemaal bij. Daardoor is het zo’n klap in Nederland.” 

Ook vertelde hij eerlijk dat hij De Vries in eerste instantie helemaal niet zo sympathiek vond. "Hij was nog betweteriger dan ik! Later, als je hem dan beter leerde kennen viel hij echt mee.”

Criminaliteit

Ook René van der Gijp was erg geschrokken door het verdrietige nieuws. ''Het is natuurlijk hard voor zijn kinderen die op tv waren,'' zei hij. ''Die hele criminaliteit wordt zo hard. Hoe kunnen ze dat soort dingen in godsnaam in hun hoofd halen.''

Nergens bang voor

Derksen kan zich ook nog goed herinneren dat Jan D. Swart, die toen bij Het Vrije Volk schreef, in de jaren 70 tegen hem zei: "Wij hebben een hele jonge jongen die bij ons de misdaadverslaggeving doet en die durft álles te schrijven. Die is nergens bang voor." Volgens Derksen was De Vries toen nog 'een jong pikkie'. "Maar zo is hij daarna gewoon doorgegaan, terwijl de criminaliteit steeds harder en genadelozer werd." 

Einde van een hoofdstuk

Genee vroeg Derksen of er een periode eindigde met het overlijden van De Vries. “Absoluut, Peter R. De Vries krijgen we niet meer terug. Je hebt soms een uniek figuur en als die overlijdt is dat een einde van een hoofdstuk in de geschiedenis. Er is toch geen journalist die zoveel zaken in de publiciteit heeft gekregen en opgelost?”

Meer over