Nieuwe presentator

Jort Kelder over Buitenhof

1 December 2019 14:36 | informatief | Door Irma Tomas

© Merlijn Doomernik

Jort Kelder (53) is sinds augustus een van de presentatoren van Buitenhof, het zondagse politieke discussieprogramma van diverse publieke omroepen. Hij vervangt een jaar lang Pieter Jan Hagens, die een wereldreis aan het maken is.

Tekst: Vanessa Vunderink

Hoe bevalt het?
“Goed. Het is fijn om een gesprek van een half uur te voeren dat echt ergens over gaat. Wat dat betreft is het uniek dat een programma als Buitenhof nog bestaat. Ik wilde heel bewust, naast entertainmenttelevisie, wat meer inhoudelijke programma’s doen. Naast Buitenhof heb ik wekelijks op Radio 1 mijn eigen discussieprogramma Dr. Kelder & co (elke zaterdag, 13.00 uur, red.) om die intellectuele kant een beetje te voeden.”

Vind je het soms niet frustrerend om politici te interviewen?
“Dat is inderdaad best lastig soms. De meeste politici zijn dood geïnterviewd, verdringen zich in platitudes en praten met meel in hun mond. Ik snap dat heel goed. Bovendien is de Haagse journalistiek in veel opzichten pleintjesvoetbal. Al die journalisten rennen achter dezelfde politici aan, om te kunnen scoren met pakkende koppen. Een week lang gaat het alleen maar over Stef Blok of de dividendbelasting, waarbij er vanuit één hoek wordt gekeken. Het gevolg is dat het ontzettend veel van hetzelfde wordt. Dan is het onze taak om onderscheidend te zijn.”

Naast Buitenhof hoop je binnenkort met Alexander Klöpping een nieuw programma te kunnen maken. Afgelopen zomer hebben jullie een proefaflevering gemaakt. Vertel.
Kelder & Klöpping gaat over de oude tijd versus de nieuwe tijd. Ik ben vanuit Hoe heurt het eigenlijk? veel bezig met de vroegere etiquette. Alexander is de man van de technologie. Ik vind een oude ronkende Alfa uit de jaren 60 mooier dan een Tesla, waar nul emotie in zit. Ik consumeer de liefde liever met een dansje of een handgeschreven briefje dan via een app als Tinder. Al die tegenstellingen zetten we tegenover elkaar in een amusant studioprogramma met leuke filmpjes. Ik verheug me erop om een serie te maken.”

Buitenhof, zondag - NPO 1 • 12.10 uur

Meer over