Kees van der Spek over Oplichters in het Buitenland

9 april 2017 11:35 | informatief | Door Televizier

© SBS

Opgelicht worden in het buitenland; het is ook Kees van der Spek overkomen. Hij maakt er nu al jarenlang een succesvol programma over. Zondag begint een nieuw seizoen.

Waar ga je heen in aflevering 1 van dit seizoen?
“Naar Gran Canaria. Onvoorstelbaar wat daar gebeurt en op welke schaal! In kustplaatsjes als Puerto de Mogàn en Puerto Rico wemelt het van de elektronicawinkeltjes waar oudere ­toeristen naar binnen worden gelokt. Ze smeren die mensen iets aan voor veel te veel geld en doordat er gerommeld is met de schermpjes van de pinautomaten worden er ook nog twee nullen extra achter het bedrag gezet. De slachtoffers merken dat veel later pas en de politie staat machteloos, want die mensen hebben zelf op ‘akkoord’ gedrukt.”

Welke landen bezoek je in de volgende vijf afleveringen?
“We gaan naar onder andere Tanzania en Zanzibar, waar zo’n beetje alle vormen van oplichting in praktijk worden gebracht. En we hebben een aflevering over Napels, een harde uitzending over valse euro’s, met een paar pittige confrontaties. Op de voormalige Nederlandse kolonie Sri Lanka eindigt ons echtheidsonderzoek van oude VOC-munten diep in de jungle. We gaan ook nog naar New York, waar we waarzeggerij gaan onderzoeken, inclusief de Scientology Church. Nummer 6 moeten we nog maken.”

Hoe kies je de ­plekken uit?
“Ik bedenk tien plekken verspreid over de wereld waar we nog niet eerder waren. ­Daarna zoekt mijn collega het internet af om te kijken wat daar aan oplichting plaatsvindt. Vervolgens vertrekken we met z’n drieën naar de zes plekken die overblijven en daar hebben we telkens een week om de boel bij elkaar te harken.”

Zijn er dingen waar je je níét aan waagt?
“We gingen naar de ­Filipijnen, waar mensen gedrogeerd en beroofd werden. Dat was dus goed opletten, want ik wil niet bewust gedrogeerd worden. En als ze je beroven, ben je je verborgen camera ook kwijt. Dus ik leg zo veel mogelijk vast en als ik aanvoel dat het misgaat, kan ik altijd
nog weglopen.”

Vertrouw jij nog wel iemand als je op vakantie gaat?
“Ik ben veel te goed van ­ver­trouwen. Sterker nog, ik heb dit programma bedacht nadat ik zelf was opgelicht! In 2001 was ik in Thailand op vakantie en nadat ik helemaal zen van het eiland Koh Pha Ngan kwam, ben ik in Bangkok vreselijk opgelicht. Ik werkte toen nog bij Peter R. de Vries, ­misdaadverslaggever, maar ik dacht: als Peter R. de Vries ooit stopt, ga ik dit soort dingen stiekem filmen. Het is de beste manier om mensen te waarschuwen. En ik kan iedere maand lekker op avontuur. Hoe leuk is dat?”

Oplichters in het buitenland, zondag 21.25 • SBS 6

Meer over