Godvergeten

KRO-NCRV zendt Vlaamse docuserie over kindermisbruik in de kerk uit

6 november 2023 10:11 | informatief | Door Esther Hut

© KRO-NCRV

De KRO-NCRV zendt binnenkort de spraakmakende vierdelige Vlaamse docuserie Godvergeten uit, dat gaat over kindermisbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk in België.

De documentaire zal veel indruk gaan maken.

Godvergeten

In Godvergeten komen twintig Belgische mannen en vrouwen aan het woord, die als kind seksueel misbruikt of mishandeld werden door een katholieke priester of pater. De overlevers en hun familieleden worden geïnterviewd en ze worden gevolgd in hun zoektocht naar erkenning.

Deze documentairereeks werd eerder al in België uitgezonden en daar heeft het voor veel schokkende en emotionele reacties gezorgd bij kijkers.

Blijft een risico

“In ons land is seksueel misbruik door katholieke geestelijken grondig onderzocht door de commissie-Deetman. Er zijn excuses gemaakt, gesprekken gevoerd met slachtoffers en herstelbetalingen gedaan. Maar daarmee is het verhaal niet ten einde,” vertelt producent Levenbeschouwing bij KRO-NCRV Reinder van Dijk.

“In de Rooms-Katholieke Kerk zal, net als in andere instituties, ook in de toekomst sprake zijn van machtsongelijkheid. En daarmee blijft het risico op seksueel misbruik bestaan. Om die reden is het goed dat we bij KRO-NCRV ruimte bieden voor de indrukwekkende en schokkende verhalen van slachtoffers in deze documentaire.”

Wanneer en waar is Godvergeten te zien op tv?

Naar aanleiding van deze documentaire wijdt het programma Kruispunt de uitzending op zondag 12 november op NPO 2 aan de impact ervan in België. De docu Godvergeten wordt vanaf 9 januari lineair uitgezonden om 22:10 uur op NPO 2.

Meer over