Proost!

Roos Moggré presenteert EenVandaag: 'De onzekerheid is er wel vanaf'

18 Juni 2020 11:06 | informatief | Door Irma Tomas

© Nico Kroon - AVROTROS

Als presentator van EenVandaag staat Roos Moggré (38) midden in de actualiteit. Soms smacht ze naar wat luchtigheid. ‘Ik ga proberen om iets vaker mijn nieuwsjas uit te trekken.’

Tekst: Tijgerbloedteksten

Hoe heb je de afgelopen maanden beleefd?
“Het is een gekke, stormachtige tijd. Mijn man Donatello is Italiaan, Italië is ons tweede thuisland, we hebben er veel vrienden en we kijken Italiaanse tv. Wij hadden daardoor vrij snel door hoe heftig het hier kon worden. Don werkt in de evenementenbranche. ‘Ik denk dat ik geen werk meer heb’, zei hij. Zeker in het begin was iedereen zo hongerig naar nieuws. Ik ben dankbaar dat ik dankzij EenVandaag kan helpen om wat orde te scheppen in de chaos.”

Sinds kort heb je je eigen radioprogramma Proost! Hoe kwam je erop?
“Ik hoorde de mannen van Langs de lijn herinneringen ophalen, omdat er geen wedstrijden waren om te verslaan. Ze gaan vast op zoek naar andere dingen om de zaterdagavond mee te vullen, bedacht ik. Dus waarom niet zelf iets bedenken waar we allemaal blij van worden? Ik stuurde een opzetje naar de NPO en twee weken later had ik samen met Splinter Chabot een eigen programma. We vullen elkaar goed aan. Ik hou de lijn vast, hij gaat er dwars doorheen met zijn spontaniteit.”

Het is luchtig, smaakt dat naar meer?
“Ik ga proberen om iets vaker mijn nieuwsjas uit te trekken en andere dingen te doen. Daar hoort Proost! ook al bij. Nu al een van de leukste dingen die ik ooit heb gedaan. Alles wat het leven de moeite waard maakt voor mij, zit erin: poëzie, muziek, literatuur, eten en drinken.”

Je viel in het laatste seizoen van DWDD ook op als tafeldame.
“Ik heb altijd nieuwsprogramma’s gepresenteerd. Dat is vrij zakelijk en neutraal. Maar dat betekent niet dat ik zelf niets vind. De wereld draait door was de plek waar ik hardop kon meedenken. Ik voerde daar met zo veel plezier gesprekken. Totaal ontspannen. Alsof ik in de kroeg zat. Het is zo jammer dat dat is gestopt.”

Wat is het mooiste compliment dat je kunt krijgen?
“Ik vind het fijn als mensen zeggen dat ik mezelf ben op televisie. Ik zit goed in mijn vel, de onzekerheid is er wel af. Als presentator vinden ze altijd iets van je. Vroeger had ik daar last van, nu niet meer. Tegen jonge presentatoren zeg ik altijd, je moet er maling aan hebben. Volg met rechte rug je eigen pad en trek je niet te veel aan van anderen.”

Je staat midden in het nieuws, kun je goed loslaten?
“Aan het begin van de coronacrisis lag ik er wakker van. Dat is me één keer eerder gebeurd: bij de moord op Anne Faber. Ik moet me er af en toe wel voor afsluiten. Dat doe ik meestal door iets heel doms te kijken op tv. Er zijn gelukkig ook veel luchtige series en films op Netflix. Heerlijk. Dat heb ik soms echt nodig.”

EenVandaag | ma t/m za | NPO 1 |18.15 uur
Proost! | zaterdag | NPO Radio 1 | 19.00 uur

Meer over