De TV van gisteren: 4.3 miljoen zien Douwe Bob in finale Songfestival

15 mei 2016 09:08 | kijkcijfers | Door Televizier

© Screenshot NPO1

Douwe Bob werd 11e in Stockholm, maar eerste in Nederland wat betreft de kijkcijfers. Maar liefst 4.3 miljoen mensen zagen de finale van het Eurovisie songfestival.

Dat zijn mooie cijfers, zeker gezien het feit dat Douwe Bob al als derde aan de beurt was en de avond verder heel erg lang duurde. Uiteindelijk was de winnaar pas ver na 0.30 uur bekend.

Douwe en de rest

Toen werd duidelijk dat Nederland op de elfde plaats was gestrand, net buiten de top tien. Vorig jaar, toen we de finale niet haalden, keken 2 miljoen mensen. Het jaar daarvoor, toen de Common Linnets tweede werden, zaten gemiddeld 5.1 miljoen fans voor de buis. Anouk wist in 2013 met haar Birds zo'n 4.9 miljoen te lokken. 

Primetime 

Dankzij het Songfestival kwam niet één zender ook maar in de buurt van een miljoen kijkers op primetime. Het best bekeken amusementsprogramma op primetime bleek Lachen om homevideo's van SBS 6 te zijn met 692.000 kijkers. De compilatieshow hield gloednieuwe RTL-producties als Het zijn net mensen (642.000) en Professor Nicolai & Dr. Beckand (626.000) op afstand. De meeste twitterende kijkers hadden er even geen behoefte aan.

Met de deur in huis

Waar RTL 4 op primetime een kleine miljoen kijkers verloor door het liedjesfestijn, bleef de "schade" bij SBS opvallend beperkt. De vreemde eend viel met 290.000 kijkers net buiten de kijkcijfer top 25, en het is ook niet heel veel. Maar Met de deur in huis wist daarna toch nog 416.000 mensen te boeien. 

 

Meer over