Vrijdag 1 september 2023

De TV van gisteren: Comeback Holland's Got Talent in trek

2 september 2023 09:49 | kijkcijfers | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Het nieuwe tv-seizoen is vijf dagen onderweg en één ding is zeker: RTL 4 steekt dankzij de start van Holland's got talent met kop en schouders boven de rest uit. 

Uiteraard blijft het gissen naar de exacte kijkcijfers sinds de omroepen hebben besloten dat kijkend Nederland pas na een week recht heeft om te weten hoe ze hebben gepresteerd. 

RTL in trek

Dat neemt niet weg dat de aftrap van een nieuwe reeks Holland's got talent de meeste kijkers kon bekoren op primetime. Meestal scoort de talentenjacht tijdens de auditiefases een slordige 1 miljoen kijkers en dat lijkt ook ditmaal een haalbare kaart. Na de avondvullende entertainmentshow was het tijd voor Humberto die de week afsloot met Heleen van Royen, Angela de Jong en Tina Nijkamp. Het lijkt erop dat Op1 de betere score heeft, die talkshow wist nieuwsmakers als BBB-kopstukken Caroline van de Plas en Monica Keijzer te strikken.

NPO 1 start bescheiden

NPO 1 lijkt nog niet echt ontwaakt uit de zomerstop. Met een kijkcijferkanon als De slimste mens hoeft dat ook nog niet direct. De kennisquiz sloot haar laatste reguliere week af en zal ongetwijfeld weer riant boven de 1,5 miljoen kijkers hebben gescoord. Het is te hopen voor de makers van Dragon's den dat de charmes van Philip Freriks en Maarten van Rossem een aanzuigende werking hebben. De eerste aflevering van de bij NPO-teruggekeerde titel leefde niet direct bij kijkers op sociale media die vooral de dragons weinig sympathiek vonden.

SBS blijft afzijdig

SBS 6 zou in eerste instantie het seizoen starten met Het jaar van... een nostalgische terugblikshow waarin BN'ers commentaar geven op zaken uit de jaren 80, 90 en de zeroes. Een dag voor uitzending werd besloten de titel twee weken uit te stellen en te kiezen voor herhalingen van Het jachtseizoenDaarmee maakt SBS wel een wat valse start van het seizoen en het is zeer de vraag of veertien dagen wachten het verschil gaat maken. Zeker als Holland's got talent dan al volop bezig is. Waarschijnlijk zal het geen gevolgen hebben voor Vandaag inside, ook dit seizoen weer de kurk waar de zender op drijft.

Meer over