Kijkcijfers donderdag 13 januari 2022

De TV van gisteren: Jan Rot maakt indruk in De Slimste Mens

14 januari 2022 08:43 | kijkcijfers | Door Ingelise De Vries

© KRONCRV
Het begint inmiddels bijna voorspelbaar te worden: opnieuw is De Slimste Mens het best bekeken programma van de avond. En Jan rot was de ster van de avond. 

Donderdagavond legde Philip Freriks opnieuw drie kandidaten het vuur aan de schenen. De nieuwste uitdager was Jan Rot, wiens laatste wens het was om nog een keer mee te doen aan de kennisquiz. Jan gooide meteen hoge ogen gooide en werd de winnaar van de avond.

Dat betekende dus dat Steef de Jong en Johan Nijenhuis het tegen elkaar opnamen in de spannende finale. Het ging beide heren niet al te soepeltjes af en het raden van de juiste woorden, leek gisteravond onder druk extra pittig.

Steef de Jong tegen Johan Nijenhuis

Uiteindelijk was het regisseur Johan Nijenhuis die nog zestig seconden op de teller had, tegenover de twintig seconden van de theatermaker. Met drie goede antwoorden kon Steef nog winnen. 

Maar ondanks zijn onberispelijke kledingstijl, was hij even helemaal kwijt welke woorden er bij 'rokkostuum' hoorden. Hij wist net niet genoeg antwoorden te raden en moest het spel dan ook na drie keer spelen verlaten.

Emotioneel voor Jan Rot

Bijzonder aan deze uitzending was de comeback van Jan Rot. Hij deed al eerder eens mee aan De Slimste Mens en eigenlijk is een tweede deelname uitgesloten. Rot heeft uitgezaaide darmkanker en is ongeneeslijk ziek. Maar het was zijn droom nog één keer mee te doen aan de quiz waarin hij 10 jaar geleden tweede werd.

En hoe! Ondanks de waarschuwing "dat zijn chemobrein hem nog wel eens in de steek laat", werd het voor de liedjesschrijver een mooie overwinning, zo zagen ruim 1,9 miljoen kijkers.

Kamp van Koningsbrugge

De zoektocht naar gewone Nederlanders die geschikt zijn voor de Special Forces gaat nog steeds door in Kamp van Koningsbrugge. Met onder andere een stewardess, sous-chef, melkveeboer en kapper zijn er dit seizoen veel meer deelnemers die niet voltijd bezig zijn met sport en beweging.

In de eerste aflevering vielen er dan ook al twee kandidaten af. Gisteravond was het voor de overige kandidaten tijd voor een pittige zwemtraining, die niet iedereen even gemakkelijk afging.

Tocht door een rivier

De laatste proef was een tocht waarbij de kandidaten niet van tevoren wisten hoelang die precies duurde. En dat bleek - bepakt en bezakt met een zandzak - een pittige uitdaging, helemaal toen ze zich een weg moesten banen door een rivier.

Deelnemers Tom, Michel en Robbie leken moeiteloos over de finish te komen. Kickbokser en predikant Robbie weed zijn doorzettingsvermogen aan zijn geloof. Agavni, Kamilia en Guusje hadden beduidend meer moeite. Of zij de finish überhaupt gaan halen, weten de ruim 1,3 miljoen kijkers niet. De aflevering sloot namelijk af met een cliffhanger.

Meer over