Kijkcijfers maandag 28 december 2020

De TV van gisteren: De Slimste Mens schurkt richting twee miljoen

29 december 2020 08:22 | kijkcijfers | Door Jef Willemsen

© Screenshot NPO 2
De slimste mens beleeft gouden tijden: het kennisspelletje van KRO-NCRV blijkt tussen kerst en oud & nieuw populairder dan ooit.

De slimste mens heeft wat kijkers betreft nooit te klagen, maar maandag ging het wel erg lekker toen de quiz maar liefst 1,82 miljoen kijkers noteerde. Dat zijn aantallen die het programma doorgaans alleen in de finaleweek haalt, zeker niet in de laatste week van het jaar terwijl de competitie nog maar halverwege is. Momenteel lijken spelers Frank Evenblij (foto, links) en Andries Tunru af te stevenen op een plekje in de finaleweek.

Films weinig in trek

Een reden voor de groeiende populariteit van De slimste is wellicht het gebrekkige aanbod op de overige zenders. In de laatste dagen van het jaar kiezen zowel RTL als SBS voor films en die scoren niet fantastisch. RTL 4 kwam na GTST, goed voor 769.000 kijkers, met de romantische komedie F*ck de liefde die niet verder kwam dan 560.000 kijkers. SBS koos voor De avonturen van Kuifje, maar die familiefilm strandde op 392.000 kijkers.

NPO 1 onder het miljoen

Ook NPO 1 had weinig in de melk te brokkelen. Het NOS Journaal jaaroverzicht kwam uit op een voor NPO 1-begrippen niet onaardige 820.000 kijkers, maar daarna duikelde het zendergemiddelde omlaag met 545.000 kijkers voor Klassen en 432.000 kijkers voor de eerste aflevering van de dramaserie I.M., over de veelbewogen liefdesaffaire tussen Connie Palmen en wijlen Ischa Meijer.

Meer over