De kijkcijfers van woensdag 15 januari 2020

De TV van gisteren: Gevoelige tik voor Eva Jinek in talkshowoorlog

16 januari 2020 08:50 | kijkcijfers | Door Jacob-Jan van de Groep

© William Rutten

De woensdag zorgde voor een flinke daling in de kijkcijfers voor Eva Jinek. Volgens stichting KijkOnderzoek keken er midweeks ‘slechts’ 600.000 kijkers naar haar talkshow, waarmee het direct het laagste aantal sinds de start op RTL4 was.

Een dag eerder wist de talkshowkoningin nog 236.000 kijkers meer te trekken. Vooral een opmerking van schrijver Herman Koch over politicus Thierry Baudet deed online nogal wat stof opwaaien. Concurrent Op1 deed het een stuk beter. Charles Groenhuijsen en Carrie ten Napel slaagden erin 857.000 kijkers aan zich te binden. Daarmee verbeterde het duo de kijkcijfers van hun eerste gezamenlijke uitzending, waar 835.000 mensen naar keken.

Duidelijke voorsprong voor de NPO 

De talkshowoorlog tussen de NPO en RTL kent momenteel met een 6-2 voorsprong een duidelijke leider in de publieke omroep. Eva Jinek wist alleen vorige week vrijdag en afgelopen dinsdag meer kijkers naar de commerciële zender te trekken. In haar eerste uitzending op RTL zei ze nog dat ze concurrentie tussen talkshows goed vindt: "Als ik maar win." Volgens televisiekijkend Nederland wordt dat nog een hele uitdaging, gezien de NPO een vaste kijkersschare heeft. Vooral het verhaal van tenniscoach Raemon Sluiter, die praatte over de breuk met Kiki Bertens, leverde de Rotterdammer veel respect op.

De slimste mens laat De zwakste schakel hielen zien 

NPO wist met De slimste mens weer een miljoenenpubliek aan zich te binden. Naar de kennisquiz met Philip Freriks en drie bekende Nederlanders keken 1,6 miljoen mensen. De verbetenheid van Marieke van de Zilver viel de kijkers op. Zij rekende in de finale af met Aldith Hunkar. Op RTL4 trok Bridget Maasland met De zwakste schakel in vergelijking met De slimste mens een schamele 486.000 kijkers.

Doorbakken met Irene Moors 

Doorbakken, het napraatprogramma over Heel Holland Bakt met Irene Moors, scoorde ook redelijk. 827.000 bakfanaten stemden daarop af. Dat aantal staat overigens in schril contrast met de uitzending van afgelopen zondag, waar 3,3 miljoen liefhebbers naar de bakkunsten in de tent van André van Duin keken.

Meer over